Har du fortsatt disse, kan du sitte på en gullgruve

Så mye er Pokémon-kortene dine verdt i dag.

HUSKER DU DISSE?: Pokémon-kort var en stor suksess på starten av 2000-tallet i Norge. Om du har dine liggende fortsatt, kan du tjene gode penger. Foto: AP Photo/Charles Krupa, NTB Scanpix
HUSKER DU DISSE?: Pokémon-kort var en stor suksess på starten av 2000-tallet i Norge. Om du har dine liggende fortsatt, kan du tjene gode penger. Foto: AP Photo/Charles Krupa, NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Var du ung eller hadde små barn på midten av 1990-tallet er du trolig godt kjent med det japanske fenomenet Pokémon.

De rare små vesenene ble en sensasjon, og det har siden blitt til både temapark og filmer. I 1996 ble de første spillene til Gameboy utgitt i Japan. Med dette fulgte Pokémon-kort.

Disse ble egentlig laget til et spill, der to spillere kunne konkurrere mot hverandre med kortene sine. De ble i stedet folkekjære samleobjekter.

Det er slik med samleobjekter at noe alltid er verdt mer enn noe annet. Ifølge amerikanske Mashable kan du sitte på en gullgruve om du har spart Pokémon-kortene dine.

Kan tjene tusenvis Det er de eldste kortene som kan generere mest gevinst. Det amerikanske firmaet PSA, eller Professional Sports Authenticator, arbeider med å gi samlekort karakterer basert på hvilken stand de er i.

Får kortet en tier er det perfekt, mens en ener betyr at det er uleselig og klar for å kastes i peisen. Dette systemet ligger til grunn når man skal sette en pris på kortene.

Det dyreste kortet som ligger på Ebay for øyeblikket har en prislapp på hele 890 000 kroner.

Det er i hvert fall det selgeren ønsker at du skal betale. Kortet er et såkalt «Illustrator card», som det bare ble laget 39 av. PSA har gitt kortet karakteren ni. Ifølge Cnet fikk selgeren et bud på 420 000 i 2013, men avslo.

FOLKEKJÆRT: Tv-serien om Pokémon gikk i Norge på Fox Kids, Jetix og TV 2. Protagonisten Ash på den ildsprutende dragen Charizard. Foto: Kunihiko Yuyama, Michael Haigney, NTB Scanpix
FOLKEKJÆRT: Tv-serien om Pokémon gikk i Norge på Fox Kids, Jetix og TV 2. Protagonisten Ash på den ildsprutende dragen Charizard. Foto: Kunihiko Yuyama, Michael Haigney, NTB Scanpix Vis mer

Hvorvidt noen er villig til å betale er noe annet. Andre sjeldne kort ligger også ute på auksjonssiden til svimlende beløp. Har du for eksempel spart på sjeldne utgaver Charizard- eller Blastoise-kort som glinser, kan du fint legge dem ut for salg prissatt til over ti tusen kroner.

Selges i Norge Norske selgere har derimot valgt å selge Pokémon-kortene sine til en lavere pris. Dette fordi mange av de sjeldne og dyre kortene aldri ble solgt i Norge.

En selger på Finn selger 1000 kort til 4500 kroner. Ifølge han selv har noen av kortene en enkeltverdi på flere hundre kroner.

På Finn er det for øyeblikket ingen som selger enkeltkort, men det er flere store samlinger til salgs.

Ser vi tilbake til amerikanske Ebay, ligger kort med bilder av vesnene Haunter og Charmander ute til om lag 500 kroner per kort.

Stort fenomen På starten av 2000-tallet skrev Dagbladets nettjournalister flere artikler om fenomenet.

«Glem frimerkene, serviettene og fotballkortene. Nå er det Pokémon som gjelder. En utrolig historie om en insektsamler som ble mangemillionær. Og nå bør mor og far lære seg knepene», skrev Dagbladet i 2000.

Den gang anslo Morten Winsnes i Midgaard Distribusjon at de kom til å selge Pokémon-kort til 50 millioner kroner det året.

Men det var ikke bare fryd og gammen. Samme år la en skole i Hamar ned forbud mot kortene på skolens område. Dette fordi de forstyrret undervisningen, og fordi elever ble svindla fra kortene sine.

En annen manns skrot... Det er ikke bare samleobjekter som disse kortene som en kan hanke inn skyhøye beløp for. På Ebay selges det blant annet baseball-kort til stivere priser enn Pokémon-kortene.

KONTROVERSIELT: Dette Pokémon-kortet mottok reaksjoner da det ble utgitt i New York i 1999. Symbolet i venstre øvre hjørne kan forveksles med hakekorset. Japanerne mente symbolet betydde hell og lykke, men valgte likevel å stoppe produksjonen. Foto: AP Photo/Journal News, Frank Beccerra, Jr, NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Dette Pokémon-kortet mottok reaksjoner da det ble utgitt i New York i 1999. Symbolet i venstre øvre hjørne kan forveksles med hakekorset. Japanerne mente symbolet betydde hell og lykke, men valgte likevel å stoppe produksjonen. Foto: AP Photo/Journal News, Frank Beccerra, Jr, NTB Scanpix Vis mer

Det sies at en manns skrot er en annen manns skatt. Det var tilfellet da et brev fra en Titanic-overlevende ble auksjonert bort i fjor. Auksjonæren spurte om 40 000 norske kroner for brevet.

Ellers ble et sjeldent Donald-blad solgt for 98 000 kroner, mens et frimerke i 2014 fikk bli med sin nye eier hjem etter å ha betalt 57 millioner kroner for det.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer