DEPRIMERT?: Du trenger ikke være sterk hele tiden. Pust. Det er lov å gråte. La tårene trille, skriver atikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB Scanpix
DEPRIMERT?: Du trenger ikke være sterk hele tiden. Pust. Det er lov å gråte. La tårene trille, skriver atikkelforfatteren. Foto: Frank May / NTB ScanpixVis mer

Debatt: Usynlige sykdommer

Har du gitt deg selv et klapp på skulderen i dag?

Det er ok at du ikke orker. Det er helt ok. Pust.

Meninger

I denne mørketiden er depresjonen på vei tilbake. Leddene gjør ekstra vondt. Nakken er stiv og beina vil ikke gå. Jeg leste at en av fem lever på penger fra Nav. Du er kanskje en av dem? Kanskje du er en av dem som har en usynlig kronisk sykdom?

Mange lurer kanskje på hvorfor du går hjemme.

Vi må tørre å spørre. Vi må spørre for å lære. Forhåpentligvis vil vi forstå hverandre bedre, og unngår kommentarer som «jammen, du ser jo frisk ut!?»

Hvordan synes du selv at det går? Har du gitt deg selv et klapp på skulderen i dag? Har du tatt til deg en kompliment, og trodd på det? Du er bra nok. Du er sterk. Du trenger ikke være sterk hele tiden. Pust. Det er lov å gråte. La tårene trille.

De usynlige sykdommene kommer i mange forskjellige varianter. Det skal ikke være skambelagt å ha en usynlig sykdom.

Smil. Ta imot trøsten og omsorgen. Det er lov. Det er greit. En hyggelig tilbakemelding setter alle pris på, noen mer enn andre. Du er bra nok. Ingen har rett til å trampe på deg. Du er sterk. Jeg vet at du kan.

Den tilsynelatende friskheten tar mye krefter og energi. Din nåværende arbeidsoppgave er å blir frisk nok til å mestre hverdagen. Kanskje du føler skam fordi du er en «naver», fordi du ikke lenger mestrer arbeidslivet. Du har dårlig samvittighet for alt du ikke får gjort. Alt du skulle ha gjort.

Du får ingen oppskrift på hvordan du skal leve med usynlige (kroniske) sykdommer. Du klarer det. Jeg vet du klarer det.

Plutselig en dag er det de dømmende menneskene som er langtidssykmeldte. Har de tenkt den tanken ? Det kan skje hvem som helst. Det kan skje i morgen.

Du ser andre smiler, men du klarer ikke smile selv. Du ER bra nok. Det er ok at du ikke orker. Det er helt ok. Pust.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.