Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Har du hijab, får du innpass

Mange kvinner har fått seg en overraskelse når de har tatt av seg hijaben.

STERT PRESS: - Kvinnen jeg snakker med mener at man respekterer hodeplagget mer enn mennesket, skriver Amal Aden.
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
STERT PRESS: - Kvinnen jeg snakker med mener at man respekterer hodeplagget mer enn mennesket, skriver Amal Aden. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Hijab er ikke bare et religiøst eller kulturelt plagg lenger – hijaben er årsaken til om du blir respektert eller ikke» sa en somalisk kvinne til meg for noen uker siden. Dette er en kvinne som alltid har sett på seg selv og sine venner som liberale. Hun har alltid sett på hijaben som et plagg hun tok på seg og ikke noe mer enn det. Hun har alltid blitt respektert av andre somaliere og fått ros og støtte fordi hun for eksempel har hjulpet andre somaliere med å fylle ut skjemaer og tolke møter. Hun har bestandig hatt et stort nettverk av venner. Men kvinnen som en dag hylles blir neste dag hatet. Grunnen? Hun har tatt av seg hijaben. Hennes såkalte liberale venner var visst ikke så liberale allikevel, flere vil ikke snakke med henne lenger – de snur rett og slett ryggen til henne.

Spaltist

Amal Aden

er forfatter og samfunnsdebattant. Amal Aden er et pseudonym. Hun kom til Norge fra Somalia i 1996, og debuterte som foratter i 2008.

Siste publiserte innlegg

Selv sier hun gang på gang at hun er jo den samme kvinnen. Jeg er en voksen kvinne, det er ingen som trenger å bekymre seg for meg sier hun. Men hennes tidligere venner vil ikke ha noe med henne å gjøre lenger, de sier de har mistet respekten for henne.

Flere somaliske kvinner bosatt i Norge, som har tatt av seg hijaben, forteller meg at så snart de har tatt av seg hijaben er det mange som endrer holdning til dem. Det tar ikke mange timene før de får telefoner fra slektninger i Somalia med beskjed om å ta på seg hijaben igjen. Noen slektninger truer mens andre gråter.

Dessverre er det flere kvinner som ikke orker denne kontrollen og dette presset, og de tar på seg hijaben igjen. De forteller at de har blitt plaget og hetset. De blir kalt umoralske, vantro og horer, de har blitt isolert og utsatt for usanne og ydmykende rykter. De utsettes for et enormt press og mange klarer ikke å stå imot.

Kvinnen jeg snakker med mener at man respekterer hodeplagget mer enn mennesket. Har du hijab får du innpass. Med hijab blir du respektert, du vet hvor viktig religionen er – du respekterer Gud. Mange kvinner har fått seg en overraskelse når de har tatt av seg hijaben.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!