Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Har du hørt nøye på hva ledelsen i hvert parti faktisk sier? Her er en oversikt

Dette blir hindrene i regjeringsforhandlingene – om vi skal ta partilederne på ordet.

FORHANDLER: Regjeringsforhandlingene er i gang. Ingen av partiene har råd til å gå på et nederlag, skriver Tuftebarten. Foto: Lars Eivind Bones
FORHANDLER: Regjeringsforhandlingene er i gang. Ingen av partiene har råd til å gå på et nederlag, skriver Tuftebarten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristin Clemet sa noe klokt på Politisk kvarter. Hun sa at om regjeringsforhandlingene skal lykkes, må partene «tenke at du mener det du sier». Etter å ha hørt nøye på hva ledelsen i hvert parti faktisk sier, har jeg laget en oversikt over hva som kan komme til å bli de vanskeligste hindrene i forhandlingene.

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Naturlig nok er det mest spenning knyttet til hva KrF bringer til forhandlingsbordet. Det er grunn til å tro at en hardt presset Ropstad har med seg en kravliste like lang som et vondt år.

Det første han understreket under pressekonferansen var at KrF ønsket å «skape et samfunn med plass til alle». Dette kan bli vanskelig i møte med et Høyre som ønsker et samfunn med plass til bare noen av oss. Fremskrittspartiet har gått enda lenger og sier de ikke vil at det skal være plass til noen i det hele tatt.

Det andre kravet til KrF blir nok heller ikke enkelt. Med sitt ønske om «mye god familiepolitikk» er nemlig Kjell Ingolf Ropstad på kollisjonskurs med Venstreleder Trine Skei Grande, som var tydelig på at hennes parti ønsket mye dårlig familiepolitikk. Hun fulgte opp med å si at om forhandlingene landet på god familiepolitikk, ville hun i så fall at det bare skulle være bitte litt av den og ikke mye slik KrF ønsker.

Det har stormet rundt abortloven i oppkjøringen til denne forhandlingsrunden, men Ropstad gjorde ikke saken lettere med sin opptreden på Politisk kvarter. Der varslet han også «positive endringer for de mennesker som er født, eller blir født».

Det er bare å ønske den uerfarne politikeren lykke til med dette målet i en Solberg-ledet regjering. Det har lenge vært kjent at statsministeren ønsker negative endringer for oss som allerede er født.

Erna Solberg har også andre prioriteringer som krasjer med løftene KrFs landsmøtedelegater ble lokket med i november. For eksempel sa Solberg at partiene skulle «finne fram til de gode løsningene». Dette har ingen av de andre partiene annonsert som hovedprioriteringer.

I tillegg vil statsministeren oppnå «et resultat som faktisk gjør Norge bedre i åra som kommer». Da må hun i så fall overbevise partier både til høyre og venstre for seg, siden disse ønsker å gjøre Norge dårligere i åra som kommer.

De andre partiene har også sine krav. FrPs Siv Jensen fortalte at hennes parti vil kreve «forbedringer på samferdselssektoren». Dette virker mest som et spill for galleriet, all den tid de tre andre partiene har programfestet forverringer på samferdselssektoren.

Til slutt har vi Venstre og partileder Trine Skei Grande, som markerte seg med den kanskje aller mest urealistiske forhandlingsposisjonen under pressekonferansen. Grande tok sats og fortalte at Venstre ønsker å «omstille Norge på en positiv måte» mens de andre partilederne tittet brydd ned i bakken.

Dette kravet vil nok Erna sørge for å rydde av bordet tidlig i forhandlingene. De tre andre partiene har tross alt sagt de ønsker å omstille Norge på en negativ måte, og har ikke råd til å gå på et nederlag i dette spørsmålet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!