MÅ LOBBE: Det er kanskje på tide at Erna Solberg og regjeringen begynner å lobbe for norske interesser i det Europa som kommer, skriver Audun Lysbakken (SV).  Foto: Jacques Hvistendahl
MÅ LOBBE: Det er kanskje på tide at Erna Solberg og regjeringen begynner å lobbe for norske interesser i det Europa som kommer, skriver Audun Lysbakken (SV). Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Har du ingen plan, Erna?

Erna Solberg advarte britene mot EØS-avtalen. Nå nekter hun å gjøre noe for å forandre den.

Meninger

Statsminister Erna Solberg brukte sterke ord i sine advarsler til britene: «Ikke forlat EU, dere vil hate det», sa hun til Politico. Men til NRK 30. juni sier hun at «EØS-avtalen er den tilknytningen som er best når vi ikke har EU-medlemskap». Hvordan kan den samme avtalen være noe et annet land «vil hate», men samtidig bra for Erna Solbergs eget land? Hvorfor vil ikke hennes regjering jobbe for å endre den etter Brexit-avstemningen da?

Jeg er enig med Solberg i at EØS-avtalen ikke er særlig god, men uenig i at EU-medlemskap er alternativet. Så uaktuelt som et EU-medlemskap nå er for Norge, er jeg forbauset over at statsministeren ikke er mer åpen til sinns når vi nå må ta en debatt om Norges plass i framtidens Europa. EØS har skapt et betydelig demokratisk underskudd gjennom å importere lover vi har lite innflytelse over. Den har også satt det organiserte arbeidslivet på spill gjennom en rekke direktiver og avgjørelser i EU-domstolen som hindrer effektive tiltak mot sosial dumping og bidrar til press på arbeideres lønns- og arbeidsvilkår i Norge.

Audun Lysbakken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Audun Lysbakken. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Vi i SV deler også Solbergs bekymring for at høyrenasjonalistiske krefter nå får en vitamininnsprøytning. EU har ikke klart å skape arbeidsplasser og trygghet for en ung generasjon i Europa. Men svaret på denne bekymringen må jo være å forandre Europa, ikke å sitte stille og håpe den vanskelige situasjonen går over.

Unionen trenger reformer som gir mer liv til de nasjonale demokratiene og flere muligheter til å føre en økonomisk politikk for mindre forskjeller og lavere arbeidsløshet. Landene utenfor trenger en bedre modell for samarbeid med EU enn dagens EØS-avtale.

Det er derfor det er så overraskende at Solberg og EØS- og EU-minister Elisabeth Aspaker så kontant og altfor tidlig etter Brexit-avstemningen avviser å diskutere innholdet i EØS-avtalen. Det gir ikke mening. Gjennom våren har de vært tydelige på at EØS ikke er en god modell og at den ikke er noe de vil anbefale til britene. Nå vil de plutselig la den være som den er.

Det betyr ikke at SV jubler over situasjonen Europa nå står i. Vi ser både farer og muligheter. Men uavhengig av de ulike partienes syn på Brexit burde alle norske politikere kunne samle seg om at vi må jobbe for at Norge skal få en best mulig stilling i et nytt Europa. Det er åpenbart at EU og Storbritannia vil måtte finne ut av situasjonen gjennom å utforme nye avtaler og nye samarbeidsformer. Og det er ikke usannsynlig at Storbritannia gjennom sin størrelse og plass i Europa får et større demokratisk handlingsrom enn det Norge har i dag.

Norge må bruke denne muligheten til å forsøke å få en bedre avtale.

Regjeringen må ha snarlig og tett dialog med britene om nye samarbeidsformer. Hvis det etableres nye modeller for samarbeid, må regjeringen sikre at Norge får muligheten til å delta hvis avtalen blir bedre enn den vi har i dag. Regjeringen må bidra til at vi får en åpen og fornyet Europadebatt. Regjeringen må rett og slett fortelle både Stortinget og folket hva som nå er planen og hva de har tenkt å gjøre.

Den nye debatten om Europa må ikke bli en tradisjonell EU-debatt mellom ja- og nei-siden. Vi må opp av skyttergravene og diskutere Norges forhold til Europa, uavhengig av hvilket syn vi har på Brexit.

Det er åpenbart at det er altfor tidlig å binde seg til en bestemt modell. Det viktige er at en ny modell kommer til å komme, og det er da rart om regjeringen ikke er på offensiven for å forme innholdet i modellen.

Norges regjering burde ta mål av seg å bidra til å utløse det positive potensialet i situasjonen og gjennom diskusjonen fremme det demokratiet de mener EØS-avtalen gir underskudd på. Vi kan bli med på lasset eller selv prøve å få ei hånd på rattet.

Erna Solberg sa til Politico at EØS-avtalen sørget for at Norge oppførte seg som en lobbyist i EU. Det er kanskje på tide at Erna og regjeringen gjør akkurat det: Begynner å lobbe for norske interesser i det Europa som kommer.