Har du kjøpt musikk i år?

Gamlingene skal redde platesalget.

(Dagbladet.no): Platesalget i januar var på sitt laveste nivå siden 1995, og få aktører i norsk musikkbransje tror tallene for februar ser stort bedre ut.

Sigrid Hvidsten, musikksjef i Dagbladet, etterlyste i en kommentar i dag flere internasjonale utgivelser fra de multinasjonale plateselskapene. Siden jul mener hun det har kommet forsvinnende lite, og de få titlene som har kommet har stort sett vært samleplater med gamle helter. Bare fire av de 20 mestselgende albumene i forrige uke er utgitt i år.

Ifølge en artikkel i Dagens Næringsliv i forrige uke, takler de multinasjonale selskapene nedgangen i platemarkedet ved å kutte kraftig ned på antallet internasjonale utgivelser.

Morten Jensen, markedssjef i Universal, vedgår at det har vært en unormalt stille periode i det siste.

- Men det skyldes egentlig mest tilfeldigheter. Fra mars blir situasjonen mye mer normal igjen, mener han.

Tørketid

Plateselskapene håper at en rekke eldre og etablerte artister skal hjelpe på salget denne våren: Van Morrison, Willie Nelson, Prince, Kris Kristofferson og David Gilmour er noen av gamlingene og semi-gamlingene som slipper skive bare i løpet av mars.

Jensen i Universal mener kampen om julekjøperne er årsaken til at det kommer så få utgivelser i årets første måneder.

SLIPPER PLATE: Bruce Springsteen. FOTO: SCANPIX/REUTERS
SLIPPER PLATE: Bruce Springsteen. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

- Det er litt dumt, men likevel en kjensgjerning at plateselskapene gir ut flest plater på høsten, for å kjempe om julekjøperne. Man håper også at julevinnerne selger godt de første par månedene ut i det nye året.

Markedssjef Bjørn Rogstad i EMI vil ikke gå med på at de nå gir ut færre plater for å prioritere hardere - som et tiltak for å stoppe nedgangen i bransjen.

- Nei, vi forsøkte dette i en periode, men fant ut at det var en veldig dum strategi. Musikkjournalister og publikum kan selv avgjøre om de vil ha en plate, og det ville vært for dumt om vi var så arrogante at vi trodde vi kunne sortere ut mange titler, sier Rogstad til Dagbladet.no.

The Boss returnerer

I SonyBMG har også den internasjonale avdelingen hatt en rolig periode til nå, men de tror på en kraftig opptur i løpet av våren.

- Etter Pink 3. april står storartistene i kø. I de kommende månedene har vi spesielt tro på Outkast og Bruce Springsteen, sier markedssjef Ditlef M. Jacobsen.

Norsk musikk har aldri hatt en så sterk posisjon i platemarkedet som i 2005.

Men bidro ikke det svake salget av utenlandske titler sterkt til denne rekorden?

- Nei, jeg tror hovedårsaken er at kvalitetsgapet mellom norske og internasjonale artister er så lite. Når det er så liten forskjell i kvalitet, må de internasjonale artistene jobbe desto hardere for å være tilgjengelig i flere markeder. Våre norske artister er tilgjengelige for promotion i Norge når de gir ut plate, mens det er vanskeligere å få en stor internasjonal artist hit, sier Rogstad i EMI.

Ulikt tempo

Rogstad tror likevel ikke at det er noen løsning å utgi en plate på ett tidspunkt i USA og et annet i Europa eller Asia, som til en viss grad er praksis i dag.

Rapperen Slim Thug slapp for eksempel sitt relativt kritikerroste album «Already Platinum» denne uka i Norge, mens skiva har vært tilgjengelig i USA siden juli.

- Verden har etter hvert blitt fryktelig liten, og de som ikke skjønner det bør ta seg en tur på nettet. Når plata er ute, er den faktisk ute. De som er interessert i et band, er på alerten og vil ikke vente til den blir utgitt her, sier Rogstad.

Universal, som utgir Slim Thug i Norge, sier de ikke kunne sluppet skiva tidligere.

- Vi kan i utgangspunktet ikke velge releasedato for amerikanske plater, men forholder oss til spesifikke europeiske releasedatoer. Dette blir koordinert av repertoareierne i forhold til når artisten kan være tilgjengelig for de ulike markedene.

Noen kommende plater:

6. mars:

Van Morrison - Pay The Devil

Kris Krisofferson - This Old Road

13. mars:

Donald Fagen - Morph The Cat

Placebo - Meds

20. mars:

Prince - 3121

Josh Rouse - Subtitulo

Skin - Fake Chemical State

Ben Harper - Both Sides Of The Gun

27. mars:

Ghostface - Fishscale

Yeah Yeah Yeahs - Show Our Bones

3. april:

Morrissey - Ringleader of the Tormentors

Pink - I\'m Not Dead

The Flaming Lips - At War With The Mystics

Queensryche - Operation: Mindcrime II

10. april:

The Streets - The Hardest Way To Make An Easy Living

Gotan Project - Lunatico

SLIPPER PLATE: Kris Kristofferson.
SLIPPER PLATE: Willie Nelson.