Har du lest avtalen du signerte da du opprettet Facebook-kontoen?

Slik gir du nettsamfunnet blankofullmakt.

ALLE RETTIGHETER: Da du ble Facebook-bruker ga du nettsamfunnet en «ikke-eksklusiv, overførbar, royaltyfri, underlisensierbar og verdensomfattende lisens til å bruke alt åndsverkbeskyttet innhold du publiserer på eller i forbindelse med Facebook». Foto: NTB/Scanpix
ALLE RETTIGHETER: Da du ble Facebook-bruker ga du nettsamfunnet en «ikke-eksklusiv, overførbar, royaltyfri, underlisensierbar og verdensomfattende lisens til å bruke alt åndsverkbeskyttet innhold du publiserer på eller i forbindelse med Facebook». Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kan vi stole på Facebook? Med ujevne mellomrom dukker det opp temmelig alarmerende rapporter om hvordan nettsamfunnet herjer med brukernes rettigheter.

For ikke lenge siden var det påstanden om at Zuckerberg & kompani la ut gamle, private meldinger på brukernes tidslinjer.

Det var en slags misforståelse, men samtidig en nyttig påminnelse om at din privatsfære ikke er høyest på Facebook-ledelsens agenda.

DE SISTE UKENE
har det handlet om ufrivillig masseinnmelding i grupper, og om hvorvidt en «juridisk» erklæring publisert på din vegg kan beskytte opphavsretten til tekst, bilder og annet du har publisert på Facebook.

At en lang rekke brukere kopierte og la ut en juridisk tekst som angivelig skulle sikre deres opphavsrett til eget innhold, viser at folk bekymrer seg.

Men rent juridisk var teksten bare tull.

I det øyeblikk du opprettet din Facebook-konto, inngikk du en bindende, tosidig avtale som blant annet får en del konsekvenser for opphavsrettsbeskyttet materiale du publiserer. Den kan ikke oppheves ved at du ensidig poster en tekst der du hevder at det nå er andre spillregler som gjelder.

Men hva er det egentlig du sa ja til da du ble Facebook-bruker?

Det ville du visst om du hadde lest brukeravtalen før du aksepterte den. Fy skamme deg (og meg). Du finner hele avtalen her, men la oss ta noen eksempler på hva du har sagt ja til.

DET ER IKKE slik at du oppgir opphavsretten til ditt innhold når du signerer brukeravtalen.

Men kontrollen, den gir du fra deg.

I punkt 2.1 gir du Facebook en «ikke-eksklusiv, overførbar, royaltyfri, underlisensierbar og verdensomfattende lisens til å bruke alt åndsverkbeskyttet innhold du publiserer på eller i forbindelse med Facebook (åndsverklisens).»

Du eier i prinsippet fortsatt innholdet du publiserer, men gir Facebook blankofullmakt til å bruke det kostnadsfritt på nær sagt alle tenkelige og utenkelige måter, og eventuelt gi eller selge det videre til andre.

Dette kommer du bare unna ved å slette kontoen din, og selv da tar Facebook forbehold, blant annet for at de fortsatt kan benytte ditt innhold dersom andre har delt det videre.

I punkt 5.2 gir du Facebook rett til å sensurere deg: «Vi kan fjerne hvilket som helst innhold eller hvilken som helst informasjon du publiserer på Facebook, hvis vi mener at det bryter med denne erklæringen eller våre retningslinjer.»

I punkt 10.3 sier du det er greit at Facebook leder deg (og dine eventuelle barn) inn på betalingstjenester uten å forklare at man kommer til eller gjør noe som koster penger:

«Du er underforstått med at vi ikke alltid kan identifisere at betalingstjenester og -kommunikasjon er betalingsbelagte.»

Og i punkt 14.1 sier du det er greit at Facebook gjør endringer i brukeravtalen — som for eksempel når ting du trodde bare var synlig for venner plutselig blir offentlige — uten aktivt å informere deg om dette på annen måte enn ved å publisere det på en obskur informasjonsside:

«Vi kan endre denne erklæringen hvis vi varsler deg om dette (ved å publisere endringen på siden Facebook Site Governance) og gir deg muligheten til å kommentere endringen.»

Kanskje du vil ta en titt på hele brukeravtalen? Det er, idet minste i teorien, aldri for sent å angre.

Neste uke: Litt om hvordan du best beskytter deg mot at Facebook går bananas med det du foretar deg på nettsamfunnet. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer