Har du nitti kroner?

NRK vil øke lisensen.

Oppstart og drift av en ny TV-kanal og overgangen til digital-TV gjør at NRK ber om en lisensøkning på 4,6 prosent neste år.

Totalt er det snakk om en økning på 90 kroner dersom NRKs styreformann Hallvard Bakke får det som han vil. Bakke har bedt kulturminister Trond Giske og Stortinget om å vedta økningen.

Med en ventet økning på 15.000 nye lisensbetalere i 2008 vil lisensøkningen bety en økt inntekt på 200 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv. Totalt vil lisensinntektene beløpe seg til 3,9 milliarder.

Og pengene kommer godt med. NRK har nemlig budsjettert med et driftsunderskudd på 81 millioner kroner i år, penger som blant annet skal gå til oppjustering av NRK2 og å få NRKs nye barnekanal opp å gå. Skjerping på nett og digitalisering av gammelt arkivmateriale som er kostnadsberegnet til 250 millioner kroner, suger også penger ut av NRK-kassa.

Hallvard Bakke understreker at NRK ikke kan fortsette å gå i minus. Han er sikker på at lisensøkningen blir godkjent av stortingspolitikerne.

- Alle politiske partier bortsett fra Frp har uttrykt sterk støtte til NRK, og da regner jeg med at NRK også får de nødvendige midler til å oppfylle ønskene som politikerne har gitt uttrykk for at vi skal oppfylle, sier Bakke til avisen.

NRK ønsket en lisensøkning på 95 kroner for 2007, men fikk nei, og måtte isteden ta til takke med 60 kroner ekstra fra hver lisensbetaler sammenlignet med 2006.

(NTB)

Har du nitti kroner?
NRK: NRK ønsker mer penger. Her «Store Studios» Anne Lindmo. Foto: Torstein Bratseth Drabløs
NRK: NRK ønsker mer penger. Her «Store Studios» Anne Lindmo. Foto: Torstein Bratseth Drabløs Vis mer