Har du savnet å høre artister som Adele, Radiohead og Sirkus Eliassen i NRK?

Nå kan de igjen spilles i statskanalen.

KAN SPILLES: Sangstjerna Adele, her med favnen full av grammyprisene hun fikk i februar i år, kan igjen høres på statskanalen. NRK og Gramo er nemlig enige om en avtale om rettighetene til bruk av musikk. Foto: Paul Buck / EPA / NTB Scanpix
KAN SPILLES: Sangstjerna Adele, her med favnen full av grammyprisene hun fikk i februar i år, kan igjen høres på statskanalen. NRK og Gramo er nemlig enige om en avtale om rettighetene til bruk av musikk. Foto: Paul Buck / EPA / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Siden juletider i fjor har ikke NRK kunnet bruke musikk utgitt på de største internasjonale plateselskapene og en rekke andre selskaper.

Årsaken er at NRK og IFPI, interessorganisasjonen som forhandler med NRK om rettighetene for bruk av denne musikken i fjernsyn, ikke har klart å bli enige om en ny avtale.

KAN SPILLES: Indiebandet Bon Iver. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
KAN SPILLES: Indiebandet Bon Iver. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

• Les mer om NRK- og IFPI-konflikten i faktaboks nederst i saken.

Nye rettigheter NRKs tv-produsenter har måttet klare seg uten i overkant av 70 prosent av all musikk som er tilgjengelig for salg i Norge.

Men nå har NRK og Gramo, som i denne sammenhengen representerer de uavhengige plateselskapene, blitt enige om en innkopieringsavtale for fjernsyn.

KAN SPILLES: Bodø-bandet Sirkus Eliassen. Foto: Anders Vanderloock
KAN SPILLES: Bodø-bandet Sirkus Eliassen. Foto: Anders Vanderloock Vis mer

- Avtalen gir NRK rett til å bruke musikk fra uorganiserte plateselskaper og produsenter i fjernsynssammenheng. Det utgjør om lag 15 prosent av den musikken vi kunne bruke før forhandlingsbruddet med IFPI, sier en fornøyd Per Ole Hagen, musikkrettighetssjef i NRK, til Dagbladet.

Det betyr at NRK nå har rettighetene til å spille låtene til artister som gir ut sin musikk på de uavhengige plateselskapene, som blant annet innebærer Adele, Radiohead, Tom Waits, Bon Iver, Marilyn Manson og norske Sirkus Eliassen.

KAN SPILLES: Radiohead, her ved vokalisten Thom Yorke, kan bli å høre på NRK framover. 

Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
KAN SPILLES: Radiohead, her ved vokalisten Thom Yorke, kan bli å høre på NRK framover. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer

Avtalen dekker også «Urørt»-utøverne, og gjør at også disse artistene nå får vederlag for fjernsynsbruk.

Ønsker helhetlig avtale Hagen håper dette kan være et skritt på veien mot en helhetlig avtale som dekker all musikk NRK tidligere hadde rettigheter til.

- Vi ønsker å få samlet alle utøver- og produsentrettigheter i én avtale. Det mest hensiktsmessige ville vært at selskapene som representeres av IFPI og FONO (organisasjonen som representerer de små norske plateselskapene og har avtale med NRK, journ. anm) blir med på avtalen vi har framfohandlet med Gramo, sier Hagen.

- UPROBLEMATISK: Marte Thorsby i IFPI synes ikke det er problematisk at NRK og Gramo har inngått avtale. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UPROBLEMATISK: Marte Thorsby i IFPI synes ikke det er problematisk at NRK og Gramo har inngått avtale. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hva skal til for at en slik avtale blir en realitet?

- Hvis plateselskapene som er representert av IFPI og FONO finner det hensiktsmessig at rettighetene til deres musikk heller blir forhandlet gjennom Gramo, er det ikke noe i veien for at det skal skje.

- Uproblematisk Marte Thorsby, direktør i organisasjonen IFPI, mener at avtalen mellom NRK og Gramo er helt uproblematisk for IFPI.

FORNØYD: Per Ole Hagen, musikkrettighetssjef i NRK. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
FORNØYD: Per Ole Hagen, musikkrettighetssjef i NRK. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

- Innkopieringsavtalen mellom NRK og Gramo har ingenting å si for IFPI, sier Thorsby.

At Hagen håper selskapene som i dag representeres av IFPI og FONO blir med på den nyinngåtte avtalen mellom NRK og Gramo, har ikke Thorsby lyst til å kommentere noe særlig.

- Hva slags avtale vi ender opp med sammen med NRK får vi diskutere med NRK, sier Thorsby.