Har du savnet Månestråle?

Nå er Sølvpilen tilbake i bladhyllene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det finnes knapt noen (gutter) i tjue- og tredveåra i Norge som ikke på et eller annet tidspunkt har hatt et lidenskapelig forhold til indianerjenta Månestråle - eller for den saks skyld beundret indianerkompisene Sølvpilen og Falk.

På 70- og 80-tallet var tegneserien Sølvpilen en udiskutabel suksess, på det meste med ukentlige utgivelser og salgstall like under det Donald Duck & co. hadde.

Men i 1991 var det brutalt slutt for serien, etter lengre tids svikt i salget og svært varierende kvalitet på serien.

Fram fra arkivmørket

Takket være to kvinner i Allers Familie-Journal er det nå duket for et gledelig gjensyn med kiowaenes høvding og vennene hans. I dag er nemlig en spesialutgave av Sølvpilen i salg i bladhyllene, med Månestråle i full vigør på forsiden.

- Vi har vært nede i kjelleren og plukket litt, og funnet et par historier som vi mener det er på tide å trekke fram i lyset igjen, forteller Anne Marie Røren, som er produktansvarlig for bladet.

Bladet som er i salg i dag er en sommerutgave, som skal selges i seks uker. I tillegg så jobber Allersforlaget med et album nummer to, som planegges utgitt som et julehefte.

Pusset opp

ENDELIG TILBAKE: Falk, Sølvpilen - og ikke minst Månestråle ... Foto: Allers Familie-Journal
ENDELIG TILBAKE: Falk, Sølvpilen - og ikke minst Månestråle ... Foto: Allers Familie-Journal Vis mer

- De historiene vi har plukket ut nå mener vi er av de beste, så vi håper det vil være et gledelig gjensyn for mange Sølvpilen-entusiaster. vi synes dette er veldig moro, vi har til og med fått brev fra Danmark der de lurer på om vi kan gjøre noe lignende der til lands, forteller bladets redaktør Berit Veiset.

Historiene som vi nå får se i sommerspesialen har gjennomgått en liten oppussing. Ettersom det var vanskelig å få tak i originalmateriale måtte sidene scannes inn én etter én, og fargene er pusset opp fram etter mange år i arkivet.

- I orignalbladet så var det ikke sjeldent at teksten gikk utenfor snakkeboblene, så vi måtte fikse på litt av hvert. Men selve språkbruken hadde vi lyst til at skulle være autentisk. Når en banditt står på sidelinjen av en slåsskamp og skriker «Ikke slapp av, buddy» til sine kumpaner, og folk som skyter noen sier «der har du, din feiging», så er det en viktig del av det som er Sølvpilen, sier Veiset.

- Dette er noe som har vært snakket om i noen år. Men ettersom vi ikke sitter med noe spesiell kompetanse på tegneserier, så måtte vi vente til vi fikk kyndig nok hjelp til at serien kunne bli best mulig, forteller redaktøren.

- Varierende kvalitet

Sølvpilen ble skapt av belgieren Frank Sels i 1965, og gjorde stor suksess i Tyskland og de skandinaviske landene. Fra 1969 til 1991 ble det skapt 768 historier, hver på 26 sider.

- Men historiene var etterhvert av svært varierende kvalitet, og bladet gikk derfor fra å være en ukesutgivelse til å utkomme mer sporadisk. Frank Sels var en svært produktiv mann som skapte dype og involverende historier, men etterhvert så hadde han mange spanske tegnere inne _ og det var etterhvert veldig mye rart ute og gikk, forteller Veiset

- Veldig spente

Serieforlaget tok over utgivelsen av bladet da Allers sluttet med tegneserier, men det endelige nådestøtet for Sølvpilen kom altså i 1991. Etter den tid så har Sølvpilen, Falk og Månestråle levd frisk i hukommelsen til de mange som fulgte bladet gjennom tykt og tynt.

- Vi er selvfølgelig veldig spente på hvordan bladet vil bli mottatt nå i 2005. Mitt inntrykk er at det er en enorm forskjell på tegneseriene da og tegneseriene nå. Sølvpilen-tegningene er akvareller, og historiene er bygd opp på en helt annen måte enn dagens kommersielle tegneserier, som stort sett består av tv-inspirert action eller stripebasert, ironisk humor, avslutter Veiset.

På hver eneste side i heftet er det en faktastripe, i tillegg til et stort kart der det er merket av hvor alle de store stammene holdt til og hvor kampene mellom dem foregikk.

FORSIDEN: Her er forsiden på heftet som er å finne i bladhyllene fra og med i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer