AMBISIØS: - Møjkets hejje er et kunstprosjekt og et litterært prosjekt, sier Bjarte Bjørkum som siden i høst har rykket inn merkelige rubrikkannonser i aviser over hele Norge. Foto: Privat
AMBISIØS: - Møjkets hejje er et kunstprosjekt og et litterært prosjekt, sier Bjarte Bjørkum som siden i høst har rykket inn merkelige rubrikkannonser i aviser over hele Norge. Foto: PrivatVis mer

Har du sett de mystiske avisannonsene?

Her er mannen bak.

- Kryptiske meldinger har begynt å dukke opp i rubrikkannonser i aviser i det siste. Blant bruktbilannonser står det for eksempel «De tjoj De kan imponeje Møjkets hejje ved å kjøje jundt i en bjukt... Mejsedes?». Hvem er du, Mørkets herre?

- De lujej på hvem Møjkets hejje ... ej? De tjodde kaskje en næjmeje pjesentasjon vaj ... nødvendig? De vil snajt nok få vite hvem Møjkets hejje ... ej ...

- Hva vil du oss?

- Møjkets hejje haj kun et yttejst beskjedent ønske om totalt vejdenshejjedømme. Men Jom ble som kjent ikke bygget på en dag, så Møjkets hejje vil ta det pent og fojsiktig. Føjst totalt næjmiljøhejjedømme, siden totalt kommunalt hejjedømme, dejettej totalt fylkeskommunalt hejjedømme, føj han helt ovejjaskende haj etablejt totalt nasjonalt hejjedømme. Dejetter bujde veien til vejdenshejjedømme ikke væje lang. Det ej vel stjengt tatt ikke foj meget å be om foj Møjkets hejje?

KONTAKTANNONSE: Faksimile fra Hardanger Folkeblad.
KONTAKTANNONSE: Faksimile fra Hardanger Folkeblad. Vis mer

- Hvorfor har du valgt rubrikkannonser i lokalaviser som kanal for å nå menneskeheten?

- Møjkets hejje begynnej alltid i det små. All stojhet haj sitt opphav i det små.

- Du skriver blant annet, blant boligannonser, at man ikke må tro man kan flytte fra deg. Er det noen spesiell du forfølger?

- Nei, Møjkets hejje fojfølgej alle. Flukt ej fojgjeves, enten man kjøjej Mejcedes, Fejjaji ellej pjøvej å flytte til hemmelig adjesse.

JOGGESKO: Faksimile fra Glåmdalen.
JOGGESKO: Faksimile fra Glåmdalen. Vis mer

- Du har nå over tusen fans på Facebook. Er målet verdensherredømme, og i så fall, hva slags verden kan vi vente oss?

- En jettfejdig vejden. En jettfejdig vejden ej fojøvjig ensbetydende med en selvjettfejdig vejden foj Møjkets hejje. Fojøvjig ej det ovej 1200.

- Ærlig talt, Møjkets Hejje, har du talefeil?

- De insiunejej at Møjkets hejje haj ... talefeil?

BILANNONSE: Faksimile fra Bergens Tidende.
BILANNONSE: Faksimile fra Bergens Tidende. Vis mer

- Burde ikke du ha en helt annen «R», du som bor i Bergen?

- De insinuejej fjemdeles at Møjkets hejje haj ... talefeil?

- Du, vi VET at du bor i Bergen. Kilder har røpt at du egentlig er Bjarte Bjørkum, født i ?67. Dessuten fikk vi med oss at du ble intervjuet i Bergens Tidende. Hvem er DU, Bjørkum?

- Å, jeg er ikke stort. Kun en enhjulssyklende Buster Keaton-elsker med hang til napoleonskaker, gamle kameraer, barnebokskriving, fotografering, utsmykkingskonsulentvirksomhet, romanoversettelser osv...

EIENDOM: Faksimile fra Nordlys.
EIENDOM: Faksimile fra Nordlys. Vis mer

- Hvordan fant du på Møjkets Hejje, høres ut som om du klekket ut ideer på et relativt festlig nachspiel?

- Møjkets hejje har kommet gradvis til syne, omtrent slik et mareritt tar form i tåka, mellom slagene i barnefamilien, i kryssilden mellom alt som foregår i eget hode og det konstante bombardementet av film og litteratur man må finne seg i når man har barn. Forøvrig går jeg aldri på nachspiel. Jeg tør ikke garantere for følgene.

- Er dette et ambisiøst kunstprosjekt bygd på ett eller annet samfunnskritisk fundament?

- Alle prosjekter bør være ambisiøse, selv om man begynner så smått at det bare manifesterer seg i rubrikkannonser. Møjkets hejje er et kunstprosjekt og et litterært prosjekt, og jeg håper han vil nå langt. Uten å bli utvannet. På en måte handler prosjektet om å blottlegge og latterliggjøre den virkelige ondskapen i verden, og er i så måte et forsøk på å fjerne den. Møjkets hejjes ondskap er hverdagslig, på grensen til det banale, om enn ikke på samme måte som Hanna Arendt omtaler ondskap som banal på. Mer er det snakk om indignasjonens banalitet.

NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om:


• Blind vold, voldtektsforsøk og dødsfall.

Hvor farlig

er det å gå på byen?


• Norges fremste eksponent for

italodisco feirer ti år som plateartist



• Endelig kommer filmen basert på

Hunter S. Thompsons

eneste roman
NORGES BESTE VORSPIEL: Denne saken er hentet fra dagens utgave av Dagbladet FREDAG. Les også om: • Blind vold, voldtektsforsøk og dødsfall. Hvor farlig er det å gå på byen? • Norges fremste eksponent for italodisco feirer ti år som plateartist • Endelig kommer filmen basert på Hunter S. Thompsons eneste roman Vis mer

- Jaha. Eller er dette egentlig resultat av at du pleier å gjøre deg til for ungene dine så de legger seg i tide og spiser maten sin?

- Som om de lar seg skremme til noe som helst ... De lar seg ikke styre av omvendt psykologi engang.

- Alle sender annonsene til hverandre på Facebook. Du har visst vært på radio og greier. Var du forberedt på at Møjkets hejje skulle bli så poppis?

- Snakket har jeg ikke hørt så mye til. Jeg ble litt overrasket over hvor fort det gikk da Møjkets hejje endelig fikk egen Facebookside. Og at han skulle havne i «Norgesglasset» var en liten overraskelse. Men strengt tatt har han hatt en langt liv på Twitter allerede, og har hatt mange tilhengere der.

- Hvor mye omtrent koster en fire linjers rubrikkannonse i ei avis som Hardanger Folkeblad? Hvor stort annonsebudsjett har du gående?

- Rundt en hundrings. Men Hardanger folkeblad hadde egentlig refusert den annonsen. Da det var oppslag i BT om Møjkets hejje, kom de krypende og gav meg annonsen gratis. Siden jeg ikke er millionær, må jeg være litt nøye med annonseringen. Det er en stund siden nå. Jeg burde kanskje hoste opp et par til snart.

- Har noen aviser stilt spørsmålstegn ved annonsene dine?

- De fleste. Men jeg er vant til refusjoner. Det er derfor suksess smaker så godt.