Har du sett Mario i Oslo?

Nintendo-basert gatekunst.

(Dagbladet.no): Om du har gått gatelangs i Oslo eller Bergen de siste par ukene, kan det godt hende at du har lagt merke til noen små, søte spillfigurer på søppelbøtter, skilt, vegger og andre steder.

De som har vokst opp med dataspill vil mest sannsynlig med et smil om munnen kjenne igjen Mario, Luigi, Donkey Kong og andre Nintendo-maskoter. Andre vil kanskje på sin side riste lett på hodet over det de mener er visuelle støyelementer i gatebildet.

- Folk blir gladere

- Jeg har vært opptatt av gatekunst ganske lenge, men det meste av det som er der ute er likt og ganske politisk. Ettersom jeg har spilt Nintendo-spill siden barneskolen, og dette er en kulturell referanse som mange har vokst opp med, ble det naturlig for meg å bruke disse motivene, forteller «Fredrik», som står bak gatekunsten, til Dagbladet.no.

«Fredrik» ønsker av naturlige årsaker å være anonym. Han er snart ferdigutdannet AD ved en grafisk skole i Oslo, og mener at det han gjør bidrar til å gjøre byen litt bedre å leve i:

- Det er så mye annet som forsøpler gatebildet mer enn det her. Boards, reklame og folk som deler ut ting på gata - i en by som Oslo blir det overkill. Selv blir jeg munter når jeg ser en slik figur, jeg tror folk blir gladere bare man går forbi. De som kjenner til figurene assosierer det bare med positive opplevelser, forteller «Fredrik».

- Folk undrer seg

- Har du noe budskap med det du gjør?

- Tja, det er nok mest for moro. Jeg har ikke noe direkte budskap, men jeg liker tanken på at folk står der og undrer seg. Jeg er også opptatt av at folk skal oppleve noe de ikke umiddelbart forstår seg på. Hvis du ikke har spilt spillene, vil du ikke skjønne noen ting, sier «Fredrik» til Dagbladet.no.

NINTENDO PÅ GATA: Det er ikke sikkert alle forbipasserende kjenner igjen figurene som nå pryder både Oslo og Bergen - men de som har vokst opp med dataspill vil muligens trekke på smilebåndet av gatekunsten til «Fredrik». Foto: PRIVAT
NINTENDO PÅ GATA: Det er ikke sikkert alle forbipasserende kjenner igjen figurene som nå pryder både Oslo og Bergen - men de som har vokst opp med dataspill vil muligens trekke på smilebåndet av gatekunsten til «Fredrik». Foto: PRIVAT Vis mer

Foreløpig er det Oslo og Bergen som har fått besøk av «Fredrik» og hans Nintendo-venner, men også flere andre steder rundt om i landet står på agendaen.

- Jeg reiser ganske mye rundt om i Norge, så tar jeg med meg figurene rundt omkring. Det kommer til å dukke opp andre steder i Norge også, sier han.

Får oppmerksomhet

Selve figurene lager han ved å finne dem på internett, blåse dem opp til ønsket størrelse i Photoshop, og skriver dem ut. Dermed kan han lett lime dem opp i bybildet - de blir dermed såkalte paste-ups.

- Det å klippe ut figurene er det som tar lengst tid. Flere av sjablongkunstnerne har nå gått over til paste-ups. Det går kjappere å få det på plass, samtidig som det også ser penere ut med helt perfekte proporsjoner.

«Fredrik» er ikke den eneste som lager gatekunst inspirert av dataspill. En av prosjektene som har fått mest oppmerksomhet verden rundt er den såkalte «Space Invaders»-prosjektet, som har spredd seg verden rundt.

Men også «Fredrik» får nå drypp av internasjonal oppmerksomet. Blant annet har spillbloggen Kotaku plukket opp det han gjør.

- Det skal tydeligvis ikke så mye til før det legges merke til. Jeg trodde jeg skulle måtte henge opp mer i sentrumsområdene, men dette gikk jo jævlig raskt, sier «Fredrik».

Se «Fredrik»s eget fotogalleri her!