DEBATT

Fedme:

Har du tenkt på at dette kan forårsake fedme?

Mange mekanismer bak fedmeepidemien.

MANGE MEKANISMER: Den økende forekomsten av fedme kan ha forklaringer du neppe har tenkt på. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
MANGE MEKANISMER: Den økende forekomsten av fedme kan ha forklaringer du neppe har tenkt på. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ifølge Folkehelseinstituttets Folkehelserapport fra 2017 har rundt 1 av 4 av norske personer over 40 år fedme (BMI ≥30 kg/m²), en andel som er økende. Dette må skyldes en økende ubalanse mellom energiinntak og -forbruk, og professor Haakon Meyers kommentar om at «det er lett å ete for mykje og å bevege seg for lite» er en åpenbar forklaring.

Samtidig sier stadig flere at de legger vekt på å spise sunt, unngår mat med mye sukker, prøver å bli slankere, og bruker mer penger på slankeprodukter. Det er selvsagt forskjell på intensjoner og handling, men kanskje vi må tenke litt utenfor boksen for å kunne forklare hvorfor flere blir fete samtidig som folk flest prøver å unngå det.

I en ny artikkel i tidsskriftet Obesity presenterer tre forskere noen mer originale hypoteser om samfunnsmessige forklaringer på fedmeepidemien. De påpeker at hypotesene er spekulative, og at man må både ha et åpent sinn og sunn skepsis. Poenget er at utfordringen med fedme ikke bare kan reduseres til markedsføring av mat og for lite fysisk aktivitet.

Én av forfatterne, David B. Allison ved Indiana University i USA, har tidligere lansert flere slike ukonvensjonelle forklaringer på fedmeepidemien. I 2006 nevnte de 10 faktorer som hadde økt parallellt med forekomsten av fedme i USA. Disse ble diskutert mer omfattende i artikkelen «Ten Putative Contributors to the Obesity Epidemic» fra 2009.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer