Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har egen billettpris for Frp-velgere

Og den er mye høyere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den 22. oktober setter Nord-Trøndelag teater opp kabareten «Nabosommer - på jakt etter solen», som tar for seg den svenske visemusikktradisjonen fra Bellman og fram til i dag.

Men om kabaretens innhold ikke er særlig kontroversielt, har oppsetningas plakat skapt rabalder i Trøndelag. Ifølge Adresseavisen opererer nemlig teateret med tre ulike billettpriser:

Én for voksne (260 kroner), én for barn og andre med rabatter (220 kroner) - og én helt egen pris for «Fremskrittsparti-sympatisører». Sistnevnte kommer seg på hele 1629 norske kroner.

Differansen mellom beløpet og en vanlig voksenbillett vil ifølge plakat-teksten «tilbakebetales til den norske stat».

Protest mot Frp-politikk

- Bakgrunnen for de ulike billettprisene var et oppslag i Dagbladet for noen måneder siden, der Fremskrittspartiets kutt i kulturstøtten ble skissert. Vi som driver et lite regionteater, ville vært tvunget til å legge ned all drift dersom dette hadde blitt gjennomført, sier teatersjef Anderz Døving ved Nord-Trøndelag teater til Dagbladet.no.

- Vi turnerer over hele fylket. Det finnes ingen måte å gjøre dette økonomisk forsvarlig på. Vi besøker Leka, der det bor 600 mennesker. Uten støtten ville vi spilt med tap, fortsetter Døving.

Den spesielle «Frp-prisen» har teateret regnet seg fram til ved å kalkulere antall besøkende, trekke fra utgiftene - og fjerne statsstøtta.

- Uten offentlig støtte, er det prisen på kroner 1629 de besøkende ville måtte betale dersom det skulle gått rundt, sier Døving.

LEGGER PÅ PRISEN: Kabareten «Nabosommer - på jakt etter solen», som settes opp av Nord-Trøndelag teater, koster mer dersom du stemmer Frp. Nå reagerer både fylkeskommunen og politikerne. Faksimile: nordtrondelagteater.no
LEGGER PÅ PRISEN: Kabareten «Nabosommer - på jakt etter solen», som settes opp av Nord-Trøndelag teater, koster mer dersom du stemmer Frp. Nå reagerer både fylkeskommunen og politikerne. Faksimile: nordtrondelagteater.no Vis mer

Ikke et PR-stunt

Døving er også mannen bak kabaretens regi og manus. Han betegner utspillet som reint politisk, og avviser at de kreative billettprisene er et forsøk på å skape mer PR rundt forestillinga.

- Vi ville gjøre det på en litt artig måte. Det er ment som en fleip. Fremskrittspartiet driver jo med en svært forenklet retorikk - når det gjelder mer restriktiv innvandringspolitikk, og kampen for lavere bensin- og spritpriser. Vi viderefører denne retorikken, mener Døving.

- Men det har blitt en enorm opphausing av dette her ute. Det er tatt helt ut av proporsjoner, fortsetter teatersjefen.

- Rett og slett feigt

Stortingsrepresentant Robert Eriksson fra Nord-Trøndelag, reagerer negativt på Døvings påfunn, melder Trønder-Avisa.

- Jeg synes dette er pinlig, og rett og slett feigt. Dette vitner om at man frykter Fremskrittspartiet, at man er redd for å møte oss i en kulturpolitisk debatt, og at man heller prøver å gå bakveien. Jeg har ingenting imot at teatersjefen ytrer seg, men da må han være såpass ærlig at han møter til debatt, sier Eriksson til avisa.

Videre mener politikeren at Døving neglisjerer 15 prosent av velgerne i fylket - nemlig de som stemmer på Frp.

image: Har egen billettpris for Frp-velgere

- Teateret er eid av fylkeskommunen, som igjen består av velgerne. Det er ganske spesielt å gå ut mot slike eiere på den måten, sier Eriksson til avisa.

Kalt inn på teppet

Fylkeskultursjef Ragnhild Kvalø i Nord-Trøndelag er heller ikke særlig begeistret.

- I alle typer organisasjoner må man finne ut hvilken kultur som finnes. Og her er det altså gjort en adferd som i stor grad ikke er akseptabel, sier Kvalø til Dagbladet.no.

I morgen tidlig er Døving innkalt til et møte med Kvalø, der saken skal diskuteres nærmere. Fylkeskultursjefen ønsker ikke å si noe om mulige konsekvenser for teatersjefen.

- Dette er en personalsak mellom en ansatt og den organisasjonen han arbeider i, framholder Kvalø.

REAGERER: Stortingspolitiker Robert Eriksson mener at teatersjef Døving neglisjerer Frp-velgerne i Nord-Trøndelag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!