- Har ei jente i hver havn

Jarle Andhøy er fortsatt singel, men vil du fri må du sende flaskepost.

«Tangeruddampen»: Fra venstre: Christian «Fossern» Foss, Rune «Supern» Olsgård, Hege-Anette Havik, Olav Grimdalen Jr., Bjørn Terje Axelsen, Hansine Finvik (bak), Jarle Andhøy.
Foto: Peder Gjersøe
«Tangeruddampen»: Fra venstre: Christian «Fossern» Foss, Rune «Supern» Olsgård, Hege-Anette Havik, Olav Grimdalen Jr., Bjørn Terje Axelsen, Hansine Finvik (bak), Jarle Andhøy. Foto: Peder GjersøeVis mer

TØNSBERG (Dagbladet): - Det er Berserk-gjengen jo. Og Tangerudbakken! Vi elsker dere, hoies det fra en forbipasserende gummijolle.

- Ta på dere redningsvest, roper Hansine Finvik, fra «Tangerudbakken Borettslag» strengt tilbake.

- Folk eier ikke sjøvett, sukker hun.

På ekspedisjon Sammen med eventyrer Jarle Andhøy, Rune «Supern» Olsgård og Christian «Fossern» Foss fra «Berserk»-ekspedisjonene, har hun og resten av gjengen fra tv-serien «Tangerudebakken Borettslag» satt seil langs norskekysten. For øyeblikket er også maorien Busby Noble med på ekspedisjonen.

Dagbladet fikk i går komme om bord på den russiske seilskuta, da Andhøy og gjengen gjorde en kort stopp i Tønsberg.

Ekspedisjonen går under navnet «Tangeruddampen» og skal vises i åtte episoder på TVNorge allerede i høst, hvis alt går etter planen.

- Hårete tur - Nå kommer vi fra Dynekilen i Sverige der vi har dykka etter kanonkuler og gamle skipsvrak. I kveld setter vi kursen mot Stavern, der vi skal være med på rekonstruksjonen av slaget i Dynekilen i 1716, sier Andhøy.

- Det blir kuler og krutt og fullt trøkk. Vi skal være Tordenskjolds soldater og det blir en viktig del av opplæringa til mannskapet, sier han.

- Send flaskepost: Jarle Andhøy sier han har ei jente i hver havn. Han anbefaler eventuelle friere å sende flaskepost.

Foto: Peder Gjersøe
- Send flaskepost: Jarle Andhøy sier han har ei jente i hver havn. Han anbefaler eventuelle friere å sende flaskepost. Foto: Peder Gjersøe Vis mer

Andhøy vil ikke røpe hva det endelige målet for ekspedisjonen er, men sier at han håper å ta med Tangerudbakken på en «hårete tur, langt mot nord til den ytterste ø».

- Er mannskapet trent til det?

- Ikke ennå, men jeg håper de blir det. Vi har en del løse kanoner og mange sterke personligheter om bord, men rollefordelinga begynner å sette seg.

- Utfordrer grensene På dekk ligger det meste av mannskapet henslengt og nyter sola. Bjørn Terje Axelsen koser seg med en Pepsi max, og petimeteret Finvik slapper endelig av.

- Ro og orden. Det er det jeg vil ha om bord, sier hun.

Andøy og ble kjent med Tangerudbakken under Gullruten-utdelingen i 2009. Da Andhøy fikk prisen for «beste dokusåpe» med «Berserk gjennom Nordvestpassasjen», ga han den videre til Tangerudbakken som var nominert i samme kategori.

- Det faste mannskapet mitt og Tangerudbakken-gjengen er gode venner på land, men vi har aldri vært på langtur og bodd så tett på hverandre. Alle som er med på ekspedisjonen lærer noe nytt hver dag, og må utfordre grensene sine, sier Andhøy.

- Gjorde over ripa I den forberedende delen av ekspedisjonen har de blant annet pusset båt i «regn og drittvær», og seilt på åpent hav i kuling og tre meter høye bølger i et vikingskip.

Blindpassasjer igjen?: Maorien Busby Noble var med som blinpassasjer under Andhøys forrige ekspedisjon. For øyeblikket er han en av mannskapet på «Tangeruddampen».
Foto: Peder Gjersøe
Blindpassasjer igjen?: Maorien Busby Noble var med som blinpassasjer under Andhøys forrige ekspedisjon. For øyeblikket er han en av mannskapet på «Tangeruddampen». Foto: Peder Gjersøe Vis mer

- Det var tøft, slitsomt, og jeg ble nødt til å gjøre over ripa, sier Hege-Anette Havik som er initiativtakeren til ekspedisjonen.

- Jeg ville gi Jarle en gave som plaster på såret for at han mista Berserk og mannskapet. Jeg tenkte det ville være fint både for ham og oss å dra på seiltur. Jeg syntes «Tangeruddampen» var et passende navn, sier Havik.

- Tøffere enn Antarktis Andhøy kom tilbake til Norge i mai i år, etter å ha vært på leting etter spor av «Berserk» og de tre savnede besetningsmedlemmene i Antarktis. Likevel tar han ikke lett på seilasen med «Tangeruddampen».

- Antarktis er en «walk in the park» i forhold til dette. Her er de nytt mannskap og vi må bli kjent med alles egenskaper og kapasitet. Vi må lære å hjelpe hverandre, men der er den nye gjengen allerede helt strålende, sier Andhøy.

- Ei jente i hver havn Polareventyrere har i moderne norsk historie vært gjenstand for massiv heltedyrkelse. Men selv om Andhøy kan sies å være en lett anarkistisk anlagt Nansen eller Amundsen av vår tid, har han ikke merket pågang fra gifteklare beundrere.

- Om jeg får frierbrev? Altså, det er jævla vanskelig å motta frierbrev når du seiler rundt i ei skute ute på havet. Hvis det er noen som føler kallet, får de nesten pælme ut en flaskepost. Jeg er her ute, jeg, sier Andhøy og veiver med armen i retning Skagerrak.

- Folk lurer på om du har kjæreste?

Andhøy virker oppgitt og rister på hodet. Skuta har allerede ligget til kai i Tønsberg-kanalen i flere timer. I tillegg er det stekvarmt, og et presserende behov for krones-is gjør deler av mannskapet stadig mer utålmodig.

- Nå kutter vi damepratet. Det er ikke noe å hente der. Jeg er sjømann, vi har ei jente i hver havn. Er'e ikke det vi pleier å si, Fossern?

- Jarle er gift med havet, sier Fossern lakonisk.

- Og du har jo alle jentene dine her du, Jarle, skyter Finvik inn.

- Håper på rettsak Andhøy ønsker ikke å snakke om dramatikken og etterforskningen rundt «Berserk»-forliset i Antarktis på nåværende tidspunkt.

-Jeg håper det blir en rettsak, men nå handler det om seilasen med Tangerudbakken og alle de fine folka om bord, sier Andhøy.

Kaster loss: Jarle Andhøy, Tangerudbakken og resten av mannskapet sikter mot en «hårete tur, langt mot nord til den ytterste ø».
Foto: Peder Gjersøe
Kaster loss: Jarle Andhøy, Tangerudbakken og resten av mannskapet sikter mot en «hårete tur, langt mot nord til den ytterste ø». Foto: Peder Gjersøe Vis mer