Debatt: Byutvikling

Har eks-byråden lest Oslo Høyres program?

Oslo skal være verdens grønneste hovedstad.

PRIORITERES: Utslippene fra transport må ned, og vi skal fortsette å prioritere fotgjengere, syklister og et bedre og mer tilgjengelig kollektivtilbud, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
PRIORITERES: Utslippene fra transport må ned, og vi skal fortsette å prioritere fotgjengere, syklister og et bedre og mer tilgjengelig kollektivtilbud, skriver artikkelforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Oslo skal være verdens grønneste hovedstad. Men Grete Horntvedts utspill om fortetting er bare merkelig.

Har Horntvedt egentlig lest Oslo Høyres program for 2019-2023? Der står det blant annet at «Oslo Høyre vil legge til rette for bygging av flere boliger. Det må bygges tettere og mer urbant der kollektivtilbudet er best.». Videre skriver Høyre at byen skal utvikles med kvalitet, variasjon og gode møteplasser. Jeg er helt enig i dette.

Victoria Marie Evensen
Victoria Marie Evensen Vis mer

Det er faktisk bred enighet i byutviklingspolitikken om hvordan byen vår skal utvikles til det beste for innbyggerne nå og framover. Derfor framstår Horntvedts innlegg «Stans rå-fortettingen av Oslo!» svært merkelig.

Inntil oktober 2015 styrte også Høyre byutviklingspolitikken, inklusive Horntvedts periode som byråd for byutvikling fra 2003 til 2006.Mange av prosjektene som nå ser dagens lys er direkte konsekvenser av det. Det må Høyre ta ansvar for og også være stolte av.

Videre skriver Horntvedt at framtidas by må være grønn og familievennlig. Igjen: Dette er noe vi er enige om. Plan- og bygningsetaten har nå utarbeidet et grøntregnskap. Kartleggingen viser at omfanget av regulert grøntareal har gått sakte, men sikkert oppover og at Oslo er Nordens grønneste hovedstad. Det er kjempebra!

Samtidig ønsker vi at byen skal bli enda grønnere, og derfor fremmet Ap, MDG og SV forslag i bystyret om å opprette en ordning med tillatelser til å plante etter inspirasjon fra Paris. Dermed kan vi både gjennom større reguleringer og små tiltak hele tiden øke grøntandelen i byen vår. Det gir livskvalitet og livsglede.

For oss i Ap er det et mål at Oslo skal være verdens grønneste hovedstad på alle områder. Det er nødvendig med aktiv politikk for å få ned klimautslippene og gjøre luften renere. Utslippene fra transport må ned, og vi skal fortsette å prioritere fotgjengere, syklister og et bedre og mer tilgjengelig kollektivtilbud.

Det er liten tvil om at Oslo vokser og forandrer seg i høyt tempo. For at byen skal bli et enda bedre sted å bo må vi styre byutviklingen og ikke overlate framtida til tilfeldighetene. Ap vil at byens gater, grøntområder og nærmiljøer skal bli tryggere og triveligere, med mer plass til lek og aktivitet. Vi vil føre en aktiv boligpolitikk og bidra til at det bygges flere og mer varierte boliger gjennom sterkere offentlig planlegging, og at det blir enklere å komme seg inn på boligmarkedet.

Vi mener strategien med å fortette innenfra og ut skal ligge fast og at det er viktig med en effektiv og miljøvennlig fortetting i stasjonsnære områder. Samtidig skal nabolagsverdier og hensyn til omgivelser vektlegges i all byutvikling, og vi støtter kommunens overordnende strategi om at Oslos småhusområder skal ivaretas.

Målet med utviklingen er at byen skal være god å bo og leve i, nå og i framtida. Oslo skal være byen for alle. En mangfoldig og raus by. Det er langt fra rå-fortettingen som Horntvedt beskriver.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.