DEBATT

Forsvarsevne i nord:

Har Elvenes tillit til NATOs øverste militære sjef?

Elvenes bør kanskje minnes på hva som foregikk i Nord-Norge på 1980-tallet og hvilken form for «deterrence» (avskrekking) vi her snakker om.

NATOS ØVERSTE MILITÆRE SJEF: Curtis Scaparrotti, her under en høring foran det amerikanske senatets Armed Services- komité i år. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix
NATOS ØVERSTE MILITÆRE SJEF: Curtis Scaparrotti, her under en høring foran det amerikanske senatets Armed Services- komité i år. Foto: AFP PHOTO / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hårek Elvenes skriver i en artikkel 18. april at Forsvaret må omstilles i takt med tiden, og ikke tilbakestilles til den kalde krigen.

Her bør Elvenes påminnes om hva den militære sjefen for NATO (SACEUR), General Curtis Scaparrotti uttalte til det amerikanske senatets Arms Committee i mars i fjor.

Jeg har klippet inn et utdrag fra møtereferatet som er å finne på hjemmesiden til United States Senate Committee on Armed Services:

Senator Wicker: Should we be concerned about trends in Russian activity in the North Atlantic?

General Scaparrotti: Yes, we should. They are more aggressive. They are reestablishing bases in the Arctic and North Atlantic. We have to go back to establishing the same deterrence that we practiced during the Cold War in my view.

Elvenes bør kanskje minnes på hva som foregikk i Nord-Norge på 1980-tallet og hvilken form for «deterrence» (avskrekking) vi her snakker om.

Det er oppsiktsvekkende at Elvenes, som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for Høyre, mener at NATOs øverste militære leder, General Scaparrotti gir villedende og direkte gale fagmilitære råd til alliansen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer