-  Har en hit på kroken

Sondre Lerche (21) har brukt sommeren til å skrive nytt materiale han har «en god feeling» for - og på en hemmelig ferie.

KIBERGGRUNNEN VED VADSØ (Dagbladet): -  Særlig i det siste har jeg skrevet mye nytt. I høst blir det mye turnering, men jeg håper å gå i studio over nyttår, sier Sondre Lerche, og slår fast at han tror på et nytt album klart i løpet av neste år.

Dagbladet møter ham om bord i sjarken «Østvær» på en seigrunne ved Kiberg utenfor Vadsø. 21-åringen er i godt humør. Den utrolige finnmarkssommeren er fortsatt ikke over, og denne kvelden skal han stå på scenen under Varangerfestivalen i Vadsø som et av de store trekkplastrene.

Men først skal det fiskes:

-  Jeg pleier i grunnen ikke fiske selv. Men jeg har vært med noen av karene i bandet innimellom, sier Lerche.

Ikke fisk før konsert

Han lar snøret gli over ripa, og i løpet av kort tid spreller det sei i fiskekassen om bord i den innleide sjarken.

-  Du skal spise den?

-  Klart det. Men ikke før etter konserten i kveld.

-  Hvorfor ikke?

-  Kan ikke spise fisk før konsert. Det blir for tungt i magen, og du blir veldig trøtt av det.

-  Spiser du ikke i det hele tatt før konsert?

-  Ideelt sett bør man ikke spise rett før man skal spille, men å gå på scenen med helt tom mage er også ubehagelig.

Hemmelig ferie

Det er første gang Sondre er så langt nord og øst i Norge. Tidligere har han gjestet Alta og Tromsø. Han synes å være av typen som alltid finner en sjarm ved stedene han reiser til. Vårturneen i USA var spesiell, og 21-åringen legger ikke skjul på sin forkjærlighet for det amerikanske musikkpublikummet.

-  Men Vadsø står likevel ikke noe tilbake, hevder han diplomatisk.

Sondre er inne i en veldig god periode nå. Til tross for at det bare har blitt ei knapp uke ferie. En ferie han ikke vil si noe som helst om. Han vil heller ikke snakke om kjærlighet.

-  Det har ikke noe å gjøre med det jeg jobber med, og da velger jeg å holde det for meg selv, forklarer han vennlig.

-  Men det har helhetlig vært en veldig fin sommer. Når jeg ser tilbake på den om den stund, tror jeg den vil havne veldig høyt opp på lista, sier Sondre.

-  Har en feeling

Og kanskje det også skyldes at det har blitt tid til ny musikk. At det ikke har vært nødvendig å bekymre seg så fryktelig mye over platesalg. At det har vært mulig å se framover.

-  Ofte kommer de mindre kreative periodene når man driver med lansering. Alt du snakker om er det du gjorde i fjor, og du får ikke tid til å lage nye ting. Det blir et slags misforhold der, sier 21-åringen.

Men ikke nå. Nå er Sondre på topp. Om de nye låtene og sjansene for nok en hit, sier han det rett ut:

-  Jeg har en veldig god feeling på det nye materialet.

-  Du har hatt rett om hits før?

-  Det stemmer. Det har jeg, sier Sondre.

Og så drar han opp en ny sprellende sei fra Varangerfjorden.

SEI, ELLER?: - Hva slags fisk er dette? spør Sondre og ler. 21-åringen avslører at fisking ikke er det første han bruker fritida på.
TIL SJØS: Publikum er ikke det eneste Sondre Lerche (21) har på kroken. Fredag formiddag fikk han sei på Varangerfjorden. - Det er utrolig fint å være her, sier artisten, som i går fulgte opp med konsert i Bodø.