Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har endret mening om 22. juli-minnested

Kunstkritikerne er ikke lenger positive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har forandret mening etter hvert fordi jeg har sett den smerten som spesielt lokalbefolkningen, men også noen av de etterlatte, har uttrykt. Det har påvirket meg, sier kunstkritiker i Dagsavisen, Lars Elton, til NRK.

Han var en av dem som var svært begeistret for to år siden, da den svenske kunstneren Jonas Dahlberg vant konkurransen om å få utforme minnestedet. Dahlbergs vinnerforslag innebærer å kutte en odde på Sørbråten i to for å gjenskape den fysiske følelsen av tap.

Stevning Naboene, mange av dem båteiere som risikerte livet for å redde ungdommene på Utøya under terrorangrepene 22. juli 2011, har varslet at de vil gå rettens vei for å stanse minnestedet, som de mener er for voldsomt og vil virke retraumatiserende.

Naboenes advokat, Harald Stabell, sier til NTB at en stevning trolig vil være klar om tre ukers tid.

Naboene gikk videre med sine tidligere trusler om søksmål etter at kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) rett før påske varslet - etter ett års tenkepause - at minnestedet likevel skulle oppføres med bare enkelte, få justeringer.

- For konkret Kunsthistoriker og spaltist i Klassekampen, Tommy Sørbø, og fungerende kulturredaktør i Morgenbladet, Espen Hauglid, har også endret syn på minnestedet. Begge ga gode anmeldelser for to år siden.

- Jeg synes minnestedet har blitt for konkret. Kunst skal ikke bare få oss til å gjenoppleve det forferdelige som skjedde, men det skal også ha en lindrende og terapeutisk funksjon, og det har ikke det monumentet slik det nå er tenkt, sier Sørbø til NRK.

Haugli sier han synes monumentet er godt, men mener det ikke bør bygges på flere tiår.

- En bedre løsning er å legge til rette for at de som ønsker det kan oppsøke et sted hvor man ser Utøya og har sin egen opplevelse av det, sier han til NRK.

Det er Statens fagorgan Kunst i offentlige rom (Koro) som har ansvaret for utformingen av minnestedene i regjeringskvartalet og på Sørbråten ved Utøya.
(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart