Har fansen laget den ultimate «Star Wars»-versjonen?

Pusser opp original-trilogien.

ENDRET: Mye arbeid har gått med til å restaurere den originale «Star Wars»-trilogien til en akseptabel standard. Til venstre er den nyeste, offisielle Blu-ray-utgivelsen, til høyre den fanbaserte versjonen med fargekorreksjon og mer til.
ENDRET: Mye arbeid har gått med til å restaurere den originale «Star Wars»-trilogien til en akseptabel standard. Til venstre er den nyeste, offisielle Blu-ray-utgivelsen, til høyre den fanbaserte versjonen med fargekorreksjon og mer til.Vis mer

(Filtermagasin.no): Man må ha tunga rett i munnen for å ha oversikt over hvor mange forskjellige versjoner av den originale «Star Wars»-trilogien som er utgitt gjennom årene.

Kontroversielt nytt innhold, digitale «forbedringer» og så videre - listen er lang og kronglete.

Men ennå har ikke blodfansen fått det de aller mest ønsker: Den originale trilogien, uten noen «spesialtillegg», pusset opp til dagens standard basert utelukkende på de første negativene.

Gjorde jobben selv Dessverre er ikke dette noe man kan forvente fra offisielt hold. Delvis på grunn av juridiske hindringer - men også fordi filmskaper George Lucas ikke ønsker det.

Dermed har en dedikert fan med kallenavnet 'Harmy' tatt de digitale verktøyene i egne hender, og lansert den høyst uoffisielle «Star Wars Despecialized Edition» - et prosjekt som fortsatt flikkes på.

Her er alle tidligere tillegg til og endringer av filmene tålmodig fjernet, samtidig som lydspor og bilde oppjusteres til dagens standard. Mye av arbeidet er igjen basert på nitidig arbeid gjennomført av andre tålmodige «Star Wars»-fans de siste åra.

Resultatet er imponerende - helt sikkert i likhet med arbeidsinnsatsen som ligger bak. Ifølge nettstedet Polygon er dette «versjonen vi alltid har hatt lyst til å se.»

I en liten dokumentar om prosjektet kan vi se deler av hva som er oppnådd.

Også andre «Star Wars»-fans jobber med tilsvarende prosjekter, deriblant 'Adywan' og hans «Star Wars Revisited».

Blir de inspirert? Hvor lovlig det hele er - alt ferdig materiale er kun tilgjengelig via tradisjonelle piratkanaler - er imidlertid høyst diskutabelt.

Likevel kan vi kanskje håpe på at de som sitter på «Star Wars»-rettighetene - Disney og 20th Century Fox - ikke bare gyver løs på disse fanversjonene med det mål for øye å få dem fjernet fra nettet på grunn av de åpenbare bruddene på opphavsretten.

Kanskje de i stedet kunne lært litt av det hele, og selv innsett at den «beste» offisielle versjonen av den originale «Star Wars»-trilogien rett og slett ikke er god nok - og gjør noe med det?

Alle er jo tjent med å se de originale «Star Wars»-filmene utgitt i best mulig kvalitet, spesielt nå som innspillingen av «Star Wars: Episode VII» går i gang for fullt (har du forresten sett de nye stormtroppene?).

Denne saken ble opprinnelig publisert på film- og tv-bloggen Filter.

Sjekk ukas streamingguide fra Filter!

Lik Filter på Facebook og få nyheter om film og serier servert rett i din newsfeed.