STOLT: Da NRK-ikon Karen-Marie Ellefsen begynte i NRK i 1978 var det for å ta del i sportsverden: - Men jeg er stolt over at jeg har banet vei for flere kvinnelige sportsjournalister, sier hun. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOLT: Da NRK-ikon Karen-Marie Ellefsen begynte i NRK i 1978 var det for å ta del i sportsverden: - Men jeg er stolt over at jeg har banet vei for flere kvinnelige sportsjournalister, sier hun. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- Har fått ett og annet frierbrev

NRK-ikonet forteller åpenhjertig om livet i rampelyset.

(Dagbladet): - Jeg blir kalt et petimeter, og jeg vil at ting skal gjøres skikkelig.
 
Sportsankerikonet Karen-Marie Ellefsen er i Tour de Ski-modus. Og «tour» skal uttales på fransk. Tross alt.
 
- Det sies at man får uante krefter når man opplever en krise. Det er litt sånn når man går live på skjermen også. All erfaring tilsier at man gjør mer feil under opptak enn direktesendinger, sier 61-åringen.

- For snille Karen-Marie startet sin NRK-karriere i 1978 som første kvinne i sportsredaksjonen. Siden den gang er det mye som har forandret seg.
 
- Av og til er kanskje norske sportsjournalister blitt for snille med utøverne.
 
- Hvorfor er de blitt det?
 
- De er avhengige av et godt forhold til dem. Og så har idrettsutøverne blitt som kongehuset. Litt hellige kuer.
 
Også personfokuset på idrettsutøverne har økt, både på og utenfor arenaen.
 
- Tidligere satte vi bare over til konkurransen. Nå har vi et større personfokus, og det er klart at det er en balansegang mellom det og sportsfokus. I NRK har vi et bevisst forhold til at ikke alt «omkringstoffet» skal ta overhånd. Men det er klart at det er delte meninger om dette, sier Karen-Marie.
 
Tette bånd Personfokuset har igjen ført til at noen journalister har utviklet et vennskap til profilene. Det er Karen-Marie skeptisk til.
 
- Enkelte journalister har kanskje utviklet litt for tette bånd til noen utøvere, slår hun fast.
 
En annen ting som har forandret seg drastisk er klesstilen til ankerene. Og «ænkerne» skal uttales på engelsk. Tross alt.
 
- Det har gått fra lusekofter og sportsgensere — via streite dressjakker — til en løsere stil. Vi må jo få lov til å pynte oss.
 
Og ja, Karen-Marie la merke til den utfordrende kjolen til TV 2-anker Julie Strømsvåg, med åpning foran, under finalen i håndball-VM.
 
- Ja, jeg så den. Men du må huske at de var i Brasil og det var varmt. Jeg vet ikke om vi ville sett den i NRK i den samme settingen, men jeg syns kjolen var fin altså, sier Karen-Marie, før hun legger til:
 
- I NRK er vi opptatt av at vi ikke skal kle oss slik at det tar fokus vekk fra det som blir sagt.

Grisete postkort Karen-Marie vet hva hun snakker om. Håret hennes, som hun beskriver som «vanskelig å få gjort noe med», er blant det som har fått mye fokus. Det har hun ikke brydd seg så mye om, men det har også kommet uønsket oppmerksomhet.
 
Over flere år på 2000-tallet mottok hun «ekle» postkort.
 
- De var temmelig slibrige. Han sendte kort fra hele verden, og det var ikke noe hyggelig det som sto der. De kom særlig etter at jeg hadde vært på tv.
 
Karen-Marie anmeldte det ikke.
 
- Jeg sa fra til sjefen. Det var skikkelig grisete, og jeg fikk det hjem i postkassa. Til tross for at adressen min ikke står i telefonkatalogen.

Men det har også kommet positive brev. Stadig flere faktisk.
 
- Det er veldig hyggelig, og det har vel dukket opp ett og annet frierbrev også opp gjennom årene, sier Karen-Marie og ler.

- Jeg er stolt Selv om NRK-profilen presiserer at hun er opptatt av kvinners rettigheter, startet hun ikke i jobben som et feministisk prosjekt.
 
- Jeg begynte fordi det var min mulighet til å leve i sportsverden. Men jeg føler at jeg har bidratt til å få flere kvinner inn i sportsjournalistikken, og jeg er stolt over at jeg har banet vei.
 
De som ville at den kvinnelige sportsjournalisten skulle fungere som et feministisk alibi, tok likevel feil.
 
- Dette skulle ikke være en kjønnsgreie. Jeg vil ikke bli satt i bås fordi jeg er kvinne. Folk trodde at jeg skulle dekke mer barn- og breddeidrett, og jeg har opplevd forsøk på å få meg til å kommentere kunstløp fordi jeg var jente. Da kan du tro at jeg stritta i mot.
 

- FOR SNILLE: Karen-Marie Ellefsen mener at norske sportsjournalister av og til kanskje er litt for snille. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FOR SNILLE: Karen-Marie Ellefsen mener at norske sportsjournalister av og til kanskje er litt for snille. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer