Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har fått flere klager på «korsnekt-saken» enn de vanligvis får på et år

Nå diskuteres saken i Kringkastingsrådet.

REAKSJONER: Nyhetsanker Siv Kristin Sællmann fikk beskjed om å ikke bruke dette smykket av ledelsen i NRK- etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land
REAKSJONER: Nyhetsanker Siv Kristin Sællmann fikk beskjed om å ikke bruke dette smykket av ledelsen i NRK- etter reaksjoner fra tv-seere. Foto: Caroline Teinum Gilje/Vårt Land Vis mer

(Dagbladet): I november ble det kjent at nyhetsoppleser Siv Kristin Sællmann i NRK ble bedt av ledelsen om å la være å bruke et smykke med gullkors på TV.

Sællmann understrekte overfor Dagbladet at det på ingen måte var noen konflikt mellom ledelsen i NRK og henne, men saken vakte likevel stor oppsikt blant folk.

Sterke reaksjoner Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, sa til Dagbladet at NRK hadde klare regler på at nyhetsprogramledere skal være særskilt nøytrale i NRK, fordi de skal fremstå som nøytrale nyhetsformidlere - uavhengig av livssyn.

Det var mange som reagerte sterkt på NRKs såkalte «korsnekt».

Blant annet sendte Likestillingsombudet et brev til NRK der de krevde en redegjørelse for saken. Kringkastingsrådet har også fått inn uvanlig mange klager om nettopp denne saken.

Rådssekretær i Kringkastingsrådet, Erik Berg-Hansen, sier til Dagbladet i dag at de har mottatt totalt 188 klager på denne enkeltsaken.

Til sammenligning fikk rådet inn totalt 169 klager på et helt år i 2010 og 127 klager i 2011, ifølge Journalisten.

- Jeg har ikke tallet for 2012, men vi har åtte møter i året og rundt 20 klagebrev til hvert møte. Og vi har altså fått 188 klager på korssaken alene, sier Berg-Hansen til Dagbladet.

Møte i Kringkastingsrådet I dag blir saken tatt opp i et møte i Kringkastingsrådet - et lovbestemt organ som drøfter og uttaler seg om programvirksomheten i NRK.

- Antallet brev viser tydelig at det er en sak som engasjerer, og det bekrefter at et kors fortsatt blir sett på som et religiøst symbol - uavhengig av størrelsen, sier generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, til Dagbladet.

Hun mener NRK bør gripe denne muligheten til å være klare og tydelige på hvilke regler de skal ha i slike saker.

- Vi kan fort få konflikter som er større enn dette, så de bør gripe denne muligheten til å avklare en skriftlig policy og forutsigbare regler på dette området, sier hun.

Dagbladet følger saken.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få tak i Siv Kristin Sællmann i dag.