- Har fått nok av meg selv

Synnøve Svabø har fått nok av seg selv på tv, og har sagt opp kontrakten med NRK. Hun er lei av å spille rollen som den tøffe, tequila-drikkende dronningen, og bevilger seg en kreativ tenkepause.


VIL IKKE MER: Synnøve Svabø har gitt seg selv en kreativ tenkepause, men benekter at hun er på vei til andre kanaler.

- Jeg har funnet ut at jeg vil utvikle meg videre, og at jeg må finne ut av dette på egenhånd. Det er bare et sunnhetstegn, sier Svabø. Hun var i gang med forberedelsene til en ny serie med planlagt sendestart før påske da hun følte at NRK ikke lenger hadde noe å tilby henne.

- Jeg har bare trukket meg ut av et prosjekt jeg ikke trodde på. Jeg er min største kritiker, og nå ble tida og ressursene for knappe, mener hun.

Stereotyp

Synnøve Svabø har de siste seks åra vært ansatt på kontrakt i NRK, der hun er blitt kjent for svært subjektive programmer som «Baluba» og «Weekend Globoid».

Og hun er blitt lagt merke til. I går kunne vi lese at svenskene er misunnelige på typer som Synnøve og Anne-Kat. Hærland. Men Synnøve er ikke så opptatt av om det er kvinner eller menn som lager moroa.

- Jeg har bare valgt et annet ståsted, og vil ikke framheve det jeg har gjort som noe unikt. Noe var bra, og noe var dårlig, sier hun og passer samtidig på å skryte av gjengen bak «Weekend Globoid».

- Ble rollefiguren du spilte for stereotyp?
- Ja, det kan du si. Da jeg jobbet i «Rondo» gjorde jeg dette med både hjertet og magen i de to minuttene reportasjene varte. Da jeg fikk et eget program på 30 minutter, økte oppstyret betraktelig. Da falt jeg i den mediefella at jeg også i intervjuer kastet ut noen koteletter. Jeg oppfylte forventningene om å være den tøffe, gærne og rappkjefta typen for å slippe å gi noe av meg selv.

- Det ble fort svært. Dessuten var jeg «young, free & single». I mellomtida har jeg fått barn, og da kan du ikke ha fokus på deg selv 24 timer i døgnet. Super-Synnøve eksisterer ikke, sier hun og fortsetter:

- Når man blir fanget av mytene om seg selv, er det på tide å stoppe opp og ta stilling til om det er dette man vil gjøre. Et eller annet sted slutter man bare å gire seg opp.

- Ble du presset inn i en rolle?
- Det er rollefiguren jeg er kjøpt og betalt for, ikke meg selv. Men jeg har gått inn i rollen med åpne øyne, understreker Svabø.

- Er det en fare for at man blir brukt opp, også?
- Det er klart det er det. På den annen side er det viktig at jeg har noe å fortelle. Den beslutningen jeg har tatt henger i hop med begge deler.

- Tjente du for dårlig i NRK?
- Det har overhodet ikke vært noe tema.

Mye ugjort

Synnøve benekter at hun er på transfer til andre kanaler.

- Det er ikke noe primærmål å være på tv. Jeg er ikke ute etter å selge meg, heller. Jeg har fortsatt mye ugjort i NRK, og kanalen er fortsatt mitt førstevalg. Kommer de med noe om en måned kan det godt hende at jeg slår til.

- Hva må de friste med?
- Det finner vi ut av sammen.

- Og hvis det nå blir et folkekrav at du må ombestemme deg?
- Det gjør det ikke. Jeg håper folk har andre ting å engasjere seg i, sier Synnøve.

Selv skal hun inntil videre engasjere seg i lille Hedvig på to og et halvt - og egne tanker.