SNAKKEFORBUD: Ella Marie skal synge med sitt store Idol Silya Nymoen i kveld. Men etter sist lørdag mistet hun stemmen, så hun må kommunisere på en litt annerledes måte. Video: Mathilde Lea. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Stjernekamp 2018

Har fått snakkeforbud før «Stjernekamp»-semifinalen

I kveld skal Ella Marie skal synge duett med sitt store idol Silya. Men stemmen sviktet etter forrige lørdags opptreden.

Årets «Stjernekamp»-eventyr nærmer seg klimaks. I kveld er det rigget til semifinale i hangaren på Fornebu, og på den musikalske menyen står både musikal og duett med en tidligere «Stjernekamp»-deltaker.

Forventningene til kvelden er enorme. Ella Marie, Ulrikke og Ole er alle klare til å kjempe for en plass i finalen. I dag får de drahjelp:

Ella Marie skal synge duett med Silya Nymoen, som vant «Stjernekamp» i 2013. Ulrikke skal synge duett med Knut Erik Østgård, som kom på tredjeplass i 2015. Ole skal synge duett med sin niese Lisa Børud, som endte på en fjerdeplass i fjorårets «Stjernekamp».

Tidligere denne uka ble Dagbladet med artistene på sceneprøver, for å lodde stemningen før den store semifinalen.

Backstage

Det er torsdag ettermiddag, og Ole Børud har akkurat gjort ferdig sin sceneprøve. I de smale korridorene som leder fra scenen og til backstage-rommet er det stille.

Bak tjukke, svarte scenetepper og høye scenerigg ligger artistenes lille frisone.

Her tilbringer de utallige timer i løpet av ei uke. Her varmer de opp stemmen, slapper av mellom ulike scene- og lydprøver, og det er her de venter på sin tur under direktesendingene.

GIR ALT: Deltakerne var villige til å gi alt for å gå videre fra forrige ukes «Stjernekamp». Reporter: Mathilde Lea. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer Vis mer

Nå ligger Ulrikke Brandstorp og Ella Marie Hætta Isaksen på sofaen under hvert sitt pledd. Stemningen i det lille backstage-rommet står i sterk kontrast til lørdagene, der forventningene gjerne bruser gjennom rommet.

- Vi kjenner at vi har holdt på en stund nå. Det er verdt det, men jeg tror det har vært tøffere enn alle hadde trodd, sier Ulrikke Brandstorp til Dagbladet.

Ella Marie har pakket et stort skjerf rundt halsen. Etter forrige lørdag mistet hun nemlig stemmen, og nå har hun fått snakkeforbud fram mot semifinalen.

Å snakke sliter nemlig mer på stemmen enn å synge. I stedet skriver hun inn korte setninger på mobiltelefonen, og får oversetter-appen til å snakke for henne. Ella Marie prøver så godt hun kan å holde tilbake latteren for å spare stemmen, men situasjonen er absurd.

- Jeg tenker dette kan gi et godt innblikk i «Stjernekamp»-livet, sier den datagenererte stemmen til Dagbladet.

«SNAKKER» MED MOBILEN: Ella Marie (t.v.) har fått snakkeforbud før semifinalen, og bruker telefonen til å kommunisere. Ulrikke (t.h.) hjelper til som oppleser når teknologien svikter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
«SNAKKER» MED MOBILEN: Ella Marie (t.v.) har fått snakkeforbud før semifinalen, og bruker telefonen til å kommunisere. Ulrikke (t.h.) hjelper til som oppleser når teknologien svikter. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- En til på laget

«Stjernekamp»-eventyret har nå vart i ni uker. Både Ella Marie og Ulrikke sier det blir lite hvile mellom slagene. Derfor har det vært godt å få inn en ekstra «på laget». I kveld skal Ella synge duett med Silya Nymoen, mens Ulrikke skal synge med Knut Erik Østgård.

- Både Chris og Alex ville synge duett med Silya, så jeg måtte danke dem ut for å få henne, dikterer Ella Marie med telefonen, med et lurt smil rundt munnen.

- Det er litt sånn i «Stjernekamp» at du er gjennom alle mulige følelsesregistre. Noen uker har du så tro på deg selv at du ikke vet hvor du skal gjøre av deg. Andre uker tviler du. Nå er vi der at vi vil fighte, men vi føler kanskje at vi mangler kreftene til det. Så får vi plutselig en til på laget, som kan dra lasset. Da er vi fit for fight igjen, slår Ulrikke fast.

- Det er veldig god stemning med Silya. Det var en «boost» å få en til på laget, sier Ella Marie.

Silya er et av Ella Maries aller største idoler, og hun gleder seg enormt til de skal synge duett sammen.

- Jeg kjenner meg igjen i henne på mange måter. Hun har aldri tatt sangtimer, for eksempel. Hun snakket også mye om hvor viktig det å tørre å være seg selv har vært for hennes karriere. Det ga meg litt troa, sier Ella Marie, og fortsetter:

- Silya fortalte meg at hun også hadde vært litt i kjelleren på dette tidspunktet i konkurransen.

FUNNET TONEN: Silya Nymoen (t.h.) og Ella Marie har funnet tonen. - Det er helt naturlig at man begynner å miste det litt, sier Nymoen, som sier Ella Marie må stole på at det går bra. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FUNNET TONEN: Silya Nymoen (t.h.) og Ella Marie har funnet tonen. - Det er helt naturlig at man begynner å miste det litt, sier Nymoen, som sier Ella Marie må stole på at det går bra. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- No-mans land på Fornebu

Silya Nymoen vant «Stjernekamp» i 2013, og vet godt hva artistene går gjennom.

- Det er helt naturlig at man begynner å miste det litt. Man føler seg sliten, og begynner å føle seg litt gal. Jeg tror jeg følte meg gal i ti uker. Og så er det samtidig så nærme, så det er nesten slutt, men samtidig er du i et slags vakuum, sier Silya, og utdyper:

STJERNEKAMP: Når artistene skal på scenen for å kjempe om å fortsette i «Stjernekamp», bruker de alle triks i boka for å stille best mulig forberedt. Reporter: Mathilde Lea. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Man blir litt rar av å være her ute. Det er litt no-mans land her ute på Fornebu. Det er en slags boble. Man må stole på at man har det som skal til, selv om man føler seg både sliten og crazy.

Hun anbefaler Ella å ikke stresse med stemmen sin, men heller ta det med ro og stole på at det kommer til å gå bra.

- Det jeg prøver å si er at det er helt normalt å føle det sånn som du har det. Og når semifinalen kommer så har du så mye adrenalin at det kommer magi ut uansett. Og så er jeg der, og så skal vi gjøre det sammen.

SAMMEN: Ella Marie og Silya skal synge duett sammen i kveldens semifinale. - Det var en «boost» å få en til på laget, sier Ella Marie. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SAMMEN: Ella Marie og Silya skal synge duett sammen i kveldens semifinale. - Det var en «boost» å få en til på laget, sier Ella Marie. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Flink pike-syndromet

Både Ulrikke og Ella Marie forteller at «Stjernekamp»-deltakelsen har lært dem å ikke alltid være så opptatt av å gjennomføre alt på perfekt vis.

- Det er veldig mange som driver med kunst som har «flink pike-syndromet». Men når du er med i «Stjernekamp», må du faktisk lære deg å drite litt i det, for du er uansett ikke best i alt. Hvis du skal være perfeksjonist da, så går du jo under, sier Ulrikke.

DUETT: Selv om Ella Marie har måttet spare stemmen denne uka, har hun klart å øve på sangen, fordi du da bruker stemmen på en helt annen måte. Her på sceneprøve sammen med Silya. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
DUETT: Selv om Ella Marie har måttet spare stemmen denne uka, har hun klart å øve på sangen, fordi du da bruker stemmen på en helt annen måte. Her på sceneprøve sammen med Silya. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Hun forteller at det har vært en fin lærdom at det går bra. Det viktige er at de gir jernet og overbeviser med stå-på-vilje, mener hun.

- Dessuten får ikke folk alltid med seg alt som går gæli, heller, sier Ulrikke, og avslører noe hun ikke har sagt til noen andre:

- Jeg hører på «Despacito» at jeg synger noe helt annet i refrenget enn gutta. Teksten min er noe helt annet. Men folk får det ikke med seg. Sånn er det, vi lærer oss mange tekster og mye greier, og noe går jo litt gæli. Det er ingen som bryr seg så lenge du leverer. Og det er jo ikke noe spennende hvis det ikke er litt drama, sier hun.

- På operaen sang jeg helt feil italiensk på tre ulike punkter. Ingen visste det. Det har vært en viktig læring at man overlever på tross av masse feil, skyter Ella Marie inn.

ENERGITILFØRSEL: - Det er ikke så mange ukene siden jeg så min egen semifinale i reprise. Jeg ser da at jeg er fryktelig sliten, og at jeg antageligvis hadde hatt godt av en sånn energitilførsel som en duett, sier Knut Erik, som i kveld synger duett med Ulrikke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ENERGITILFØRSEL: - Det er ikke så mange ukene siden jeg så min egen semifinale i reprise. Jeg ser da at jeg er fryktelig sliten, og at jeg antageligvis hadde hatt godt av en sånn energitilførsel som en duett, sier Knut Erik, som i kveld synger duett med Ulrikke. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Alle sang feil

Ole Børud kommer inn på backstage-rommet. Han har akkurat blitt ferdig med sceneprøvene sammen med niesen Lisa Børud, som han skal synge duett med i semifinalen. Før han springer videre til neste program for dagen, avslører han at også han har bommet på teksten under direktesendingen.

- Jeg sang feil på bluesen. Da sang jeg «If I ever hurt you» to ganger. Men det skal det jo ikke være. Det skal være «If I ever leave you», noe jeg egentlig visste jeg veldig godt. Men det er typisk at noe slikt skjer på de sangene man kjenner godt. Da er kunsten å holde hodet kaldt, kjøre på videre, og være overbevisende, sier Børud.

SEMIFINALISTENE: I kveld er det klart for semifinale i «Stjernekamp». De gjenværende deltakerne er (f.v.) Ella Marie, Ulrikke og Ole. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SEMIFINALISTENE: I kveld er det klart for semifinale i «Stjernekamp». De gjenværende deltakerne er (f.v.) Ella Marie, Ulrikke og Ole. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han er imidlertid ikke alene om å ha sunget feil under bluessendingen. Både Ella Marie og Ulrikke sier de sang feil i det programmet.

- Jeg kan ikke teksten på blueslåten min, faktisk. Jeg sang forskjellig tekst hver eneste gang, fordi jeg hadde nok med «Despacito». Så hvis man går inn og ser den episoden som er tekstet, så passer ikke min låt og teksten i det hele tatt, sier Ulrikke, og legger lattermildt til:

- Det er jo litt kunstnerisk frihet, da. Man må føle det, det er det viktigste.