PEKTE OG FORTALTE: Röyksopps Torbjørn Brundtland viste notene til låta Lift. Foto: Jonas Pettersen
PEKTE OG FORTALTE: Röyksopps Torbjørn Brundtland viste notene til låta Lift. Foto: Jonas PettersenVis mer

Har fjerna Röyksopp-Torbjørns svoger som vitne

- Han ble ofret, sier Röyksopps advokat.

BERGEN (Dagbladet): Rune Lindbæks advokat Marius Øvrebø-Engemoen forsøkte før Röyksopp-rettssaken å få fjerna mesteparten av motpartens vitner. Det lyktes han ikke i, men i formiddag frafalt Röyksopps advokat Harald Bjelke jr. selv et vitne.

Det er Torbjørn Brundtlands svoger, DJen Bjørn Torske, som ikke kommer til å avgi sitt planlagte vitnemål.

- Han representerer en periode som er tidlig i deres karriere og er dermed minst relevant for de vitnene vi skulle føre. Svein Berge kommer til å si noe om den perioden og Torske ble derfor ofret, sier Bjelke jr til Dagbladet.

- Var innstilt Det har tidligere i rettssaken blitt gjort et poeng av Torske og Brudtlands familieforhold. Advokaten avviser at det er derfor Torske nå bli frafalt.

- Torske selv var innstilt på å vitne, så det var ingen problemer knyttet rundt det.

Röyksopp har fremdeles kalt inn Ole Johan Mjøs, Gaute Barlindshaug, Kolbjørn Lyslo og Erlend Sellevold i Ralph Myerz & the Jack Herren Band som vitner.

Felles for alle er at de i løpet av karrieren sin, i en eller annen form, har hatt befatning med både Röyksopp-gutta og Lindbæk. Særlig Mjøs, Barlindshaug og Lyslo har kjennskap til hvordan Röyksopp og Lindbæk jobbet sammen i begynnelsen av musikerkarrieren, som medlemmer av prosjekter som Aedena Cycle, Drum Island, Those Norwegians og Alanïa.

Flere vitner Duoen har også kalt inn den kjente musikeren Nils Petter Molvær og Jan Espen Storo i Tono som sakkyndige vitner.

Rune Lindbæk har ført opp musikerne Kåre Frisvold og Øyvind Blikstad, som han har samarbeidet med, på vitnelista, i tillegg til Ole Johan Mjøs som også Röyksopp har stevna.

Låta det strides om, «A Higher Place» fra Röyksopps debutalbum «Melody A.M.», skal ifølge en sakkyndig rapport være delvis kopiert fra låta «Lift» av Drum Island - et prosjekt Rune Lindbæk og Röyksopps Torbjørn Brundtland hadde på 90-tallet. Röyksopp på sin side bestrider sterkt at Lindbæk noen sinne var med på å lage «Lift», og ber dermed om full frifinnelse

Hvis retten slår fast at Lindbæk skal bli tilkjent de låtrettighetene han mener å ha krav på, vil han bare kunne kreve erstatning eller kompansasjon for det Röyksopp har tjent på «A Higher Place» etter den 22. mai 2009 og for all framtid, etter at retten i desember i fjor avgjorde at deler av Lindbæks pengekrav er foreldet.

SVOGER: Bjørn Torske.
SVOGER: Bjørn Torske. Vis mer