- Har flere venner som sitter i fengsel på livstid

Mark Wahlberg brukte egne erfaringer for å spille kriminell kroppsbygger.

PLOT: Daniel Lugo (Mark Wahlberg), ansatt på Sun Gym i Miami, overtaler to andre kroppsbyggere (Dwayne Johnson og Anthony Mackie) til å bli med på bortføringen og torturen av Mark Schiller. Filmen Pain and Gain er basert på en virkelig historie. Alle foto: Filmweb
PLOT: Daniel Lugo (Mark Wahlberg), ansatt på Sun Gym i Miami, overtaler to andre kroppsbyggere (Dwayne Johnson og Anthony Mackie) til å bli med på bortføringen og torturen av Mark Schiller. Filmen Pain and Gain er basert på en virkelig historie. Alle foto: FilmwebVis mer

Høsten 1994 fikk en ansatt på treningssenteret Sun Gym i Miami en idé om hvordan han kunne bli rik. Daniel Lugo fikk overtalt to andre kroppsbyggere til å bli med på å kidnappe Marc Schiller, et av senterets medlemmer.

Etter sju mislykka forsøk klarte de det. De holdt ham fanget i en måned, og med jevnlig tortur fikk de ham til å skrive over store deler av formuen sin til dem. Så plasserte de ham i en bil, tente på og kjørte de over ham to ganger.

Komedie Nå er historien blitt film. En komedie, vel å merke. I morgen har «Pain and Gain» norgespremiere.

«Du funderer over om du nettopp har sett en monumental, idiotisk film, eller en genial film om konsekvenser av ren idioti», skrev en filmanmelder i New York Times. Den svarte komedien, basert på en artikkelserie publisert i Miami New Times i 1999, har fått flere til å se rødt.

Journalist Pete Collins har uttalt at Hollywoods versjon er forvrengt og fryktelig. Og Marc Schiller, som faktisk ble kidnappet, slapp boka «Pain and Gain - The Untold True Story» tidligere i år, for å fortelle hvordan det egentlig var.

«De kjørte over meg to ganger etter at de hadde tent på bilen, som eksploderte, med meg inni. Jeg var i koma. På mirakuløst vis kom jeg meg ut av det, men fikk alvorlig skader. Filmen får alt til å framstå som en komedie. Det var ikke bare var jeg som opplevde dette, flere ble drept. Å skape sympati for disse gutta er forferdelig», sa han til Huffington Post.

EGNE ERFARINGER: Mark Wahlberg begynte å pumpe jern like før han havnet i fengsel som 16-åring, og har god kjennskap til kroppsbyggermiljøet.
EGNE ERFARINGER: Mark Wahlberg begynte å pumpe jern like før han havnet i fengsel som 16-åring, og har god kjennskap til kroppsbyggermiljøet. Vis mer

Schiller ble aldri kontaktet av Hollywood i forbindelse med filminnspillingen. Han håper nå at den skal inspirere folk til å lese boka hans.

Får sympati Det er Michael Bay, mannen bak Transformers-filmene, som har regissert «Pain and Gain». Fra et hotellrom i Miami sier han målet var å lage underholdning.

- Jeg prøvde å få gutta til å framstå som totale drittsekker, men det funket ikke helt, innrømmer Bay.

Han sier utstrålingen til Mark Wahlberg, Anthony Mackie og Dwayne Johnson på lerretet gjør det vanskelig å ikke sympatisere med dem. Han bekrefter at han ikke kontaktet noen av de involverte.

- Men flere av statistene vi brukte på treningssenteret kjente dem, sier regissøren, som mener filmen også har et alvorlig budskap.

- Det handler om at enkelte ikke klarer å sette pris på det de har, om grådighet, og om den forvrengte jakta på den amerikanske drømmen.

SUPERMODELL: Bar Paly spiller rollen som Sorina Luminita - her på bar med Mark Wahlberg.
SUPERMODELL: Bar Paly spiller rollen som Sorina Luminita - her på bar med Mark Wahlberg. Vis mer

Mark Wahlberg, som spiller Daniel Lugo, har forståelse for at de involverte kan føle seg forsmådd. Nå sitter han bakoverlent i en sort, trang T-skjorte på Mandarin Oriental Hotel.

- Vi skjønner at dette er sensitivt for ofrene og familiene, men for oss handlet det om å lage film. Noe er endret for å beskytte ofrene, og min oppgave var å portrettere en fyr som virket troverdig i deres verden, sier Wahlberg.

En del av miljøet Wahlberg, som spiller en noe tilnærmet mislykkede versjoner av seg selv, ble sugd inn i historien, og hadde vansker med å tro at den faktisk var sann.

Dwayne Johnson, «The Rock», har selv vært en del av kroppsbyggermiljøet og bodd i Miami i over 20 år. Han husker godt da historien ble rullet opp.

- Det ganske ville tilstander på Sun Gym, sier han, som selv var i en gjeng som gjorde diskutable ting.

- Jeg kjente til mange av dem som jobbet der, det gikk alltid rykter om ting som hadde skjedd, sier Johnson.

Arrestert åtte ganger Han hadde blitt arrestert åtte-ni ganger innen fylte 16 år. Som 12-åring ble han interessert i kroppsbygging.

JAKTER: I jakten på den amerikanske drømmen vikler de seg inn i noe som går galt. Mark Wahlberg som Daniel Lugo.
JAKTER: I jakten på den amerikanske drømmen vikler de seg inn i noe som går galt. Mark Wahlberg som Daniel Lugo. Vis mer

- Jeg idoliserte Arnold og Stallone, og husker første gang jeg så Harrison Ford i Indiana Jones. Ah ...

Mark Wahlberg, som også ble arrestert flere ganger som tenåring, brukte egne erfaringer for å lage et riktig bilde av Lugo.

- Uheldigvis har jeg venner som sitter i fengsel på livstid. Jeg møtte mange som liknet dem da jeg selv vanket i kroppsbyggermiljøet i Los Angeles.

Wahlberg begynte å pumpe jern like før han skulle sone en toårig dom.

- Jeg var 16 år, rundt 1,57 høy og 52 kilo, og skulle i voksenfengsel... Ha, ha. Det var ikke var et sted for et lite beinrangel som meg. Enten måtte jeg få en del muskler, eller så måtte jeg sy sammen rumpeballene, sier skuespilleren, som slapp ut etter bare 45 dager.

Livsstil Treninga gjorde at han følte seg bedre, til slutt ble det en ny livsstil.

- Motivasjonen var at jeg ønsket å bli en bedre person. Den eneste måten var knallhard jobbing. Å være i denne bransjen, og å være suksessfull, krever enormt med disiplin. Jeg prøver ikke dvele så mye over fortida

- Jeg har nå kone og fire barn, og et ansvar for å ta de rette avgjørelsene og oppdra barna ved å gi dem verdier de trenger.

SANN HISTORIE: Mark Wahlberg, Dwayne JOhnson og Anthony Mackie har hovedrollene i Pain and Gain.
SANN HISTORIE: Mark Wahlberg, Dwayne JOhnson og Anthony Mackie har hovedrollene i Pain and Gain. Vis mer