Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: Gabrielle «Snart, Gabby!»

Har forandret norsk pop for alltid

Gabrielle legger klubb-beats og mørk elektropop til side for oppsiktsvekkende vakker R&B på andrealbumet «Snart, Gabby».

Foto: Lasse Fløde
Foto: Lasse Fløde Vis mer

«Snart, Gabby»

Gabrielle

5 1 6

RnB Pop

Plateselskap:

Flink Pike / Universal Music

«Sjefen e tebake på jobb.»
Se alle anmeldelser

ALBUM: Ikke bare må det snart være lov å kalle Gabrielle Leithaug for en sertifisert veteran. Det er også på tide at bergenseren får anerkjennelsen hun fortjener etter å ha forandret norsk pop for alltid.

I en tid da Sverige fortsatt hadde rollen som vår musikalske storebror, ble 34-åringen en regelrett pioner for det sjelfulle og dansegulv-dominerende innrykket vi i dag tar for gitt på VG-lista.

2011-singlene «Ring meg» og «Bordet» var nemlig ikke bare fordømt fengende. De viste at norske artister kunne være vel så gode som sine internasjonale kolleger. En kvalitetserklæring som tre år senere skulle nå et nytt kreativt toppnivå med fantastiske «5 fine frøkner».

Parallelt med en norsk musikkbransje som utviklet seg lynraskt over få år, forsvant likevel noe av hypen til fordel for nye trendsettere. Enkelte vil kanskje velge å kalle dem for arvtakere – men nei, vi er på ingen måter der enda.

Ikke når Gabrielle nå åtte år etter det nevnte gjennombruddet slipper sin så langt beste samling med låter.

Bybror/onkel Helge Jordals åpningslinje «Den som gir seg er en dritt» – fra låten med samme navn – kunne derfor ikke ha vært mer passende, før hovedpersonen selv legger klubb-beats og mørk elektropop til side for oppsiktsvekkende vakker R&B på andrealbumet «Snart, Gabby».

For en melisma-entusiast som undertegnede, oppleves overgangen både skjellsettende og deilig overrumplende gjennom spor som «1 til blindvei/24 timer naken» og den tåredryppende ærlige «Tenker på deg», hvor Gabrielle gir både Kehlani og Brandy seriøs kamp om geltene.

Hun leker seg med små, underholdende nikk til Jennifer Lopez’ «Jenny from the Block» (tittelsporet), Whitney Houstons «It's Not Right But It's Okay» («...det er ikke greit, men det er ok») og Little Big Sister-kollega Emilie Nicolas (på den funky triumfen «Vil du slippe oss inn»), mens hardt ervervet livsvisdom og hennes egen varme klem av en R&B-vokal får samtlige nakkehår til å reise seg på nydelige «Klarer meg bra».

Og selv om det kanskje er tryggheten man finner i ekte kjærlighet som står i fokus, er det vanskelig å ikke høre «Du lar meg hvile (og holder meg i trygghet)» fra Gabrielles religiøse ståsted. Sakral og storslått – med en oppløftende grunnmur hun påbegynte allerede i 2017 med coveren av Bjørn Eidsvågs «Kyrie».

Etter denne emosjonell avrundingen, som også inkluderer «Lag på lag på lag» og «Aldri, aldri, aldri», er det Myra-samarbeidet «Comme ci comme ça» som avslutningsvis får sette et bekymringsløst punktum for den vakre, modne, lekne og sexy albumreturen. En plate hvor det meste stemmer, og hvor Gabrielle selv får befestet sin unike posisjon på den norske pophimmelen.

Av den grunn er det heller ingen grunn til å komme med spådommer om ting som «snart» vil skje. Gabbys tid er nemlig utvilsomt her og nå!

.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling