HAR FÅTT KRITIKK: Mange har satt Hans Rotmo i halsen etter at den gamle venstreradikaleren har begynt å uttale seg innvandringskritisk. Foto: Ole Morten Melgård
HAR FÅTT KRITIKK: Mange har satt Hans Rotmo i halsen etter at den gamle venstreradikaleren har begynt å uttale seg innvandringskritisk. Foto: Ole Morten MelgårdVis mer

Har forsikret seg om at Hans Rotmo ikke spiller innvandringskritiske låter

Den utskjelte visesangeren går på scenen i Steinkjer i kveld.

(Dagbladet): Den gamle frontfiguren i Vømmøl Spellemannslag vakte i mai stor oppsikt med kommentarer om at muslimer representerer en «miljøforurensing» når de innvandrer til Europa - en ordbruk han siden beklaget.

Når Rotmo i dag returnerer til konsertscenen for første gang siden bråket, skjer det med det nye bandet Vømmølgutan foran nesten 6000 publikummere på Steinkjerfestivalen.

Bekreftet Festivalleder Svein Bjørge bekrefter overfor Dagbladet at han har forsikret seg om at Rotmos mest kontroversielle tekster ikke blir framført på scenen.

- Rotmo og Vømmølgutan kommer til å spille de gamle Vømmøl-klassikerne, samt de mest kjente låtene fra solokarrieren. De kommer ikke til å spille de kontroversielle låtene - det har de bekrefta overfor meg, sier Bjørge.

Vårens intervju med Rotmo i Trønderavisa er nemlig ikke første gang han provoserer med innvandringsfiendtlige uttalelser.

De har flere ganger kommet til uttrykk gjennom tekstene i Rotmos nyere musikalske produksjon.

«Hasj og løk» Låta «Vi fra andre» fra 2012 harselerer med innvandrere som «lukter hasj og løk» og «kutter og snitter i snopper og fitter på gutter og jenter og nykonvertitter» mens de «går på NAV og støtten er utrolig».

I «Svarte telt» fra 2014 heter det at «Asylsøkeran kryr som lopp og lus og bur i forsamlingshus - der det va dans musikk og ville fan er det bønnestund fem gong fer dag`n».

- Vi har hatt en dialog om dette, og jeg visste hva jeg kjøpte da jeg booka dem. Utgangspunktet har hele tida vært at vi skull ha vømmølklassikere, samt de tre-fire mest kjente Rotmo-låtene - slik som «Fire fine lænestola», sier Bjørge.

Regner ikke med protester - Ikke noe av det siste materialet hans er en del av den konsertpakka han har nå. De er ikke klassikere, sier festivalsjefen, og understreker at han selv om vaktholdet er økt regner han ikke med noen protestmarkeringer mot Hans Rotmo i kveld.

- Etter at Rotmo selv beklaga en del av uttalelsene sine, og Fatima Almanea gikk ut og sa at hun aksepterte beklagelsene og manet til at man måtte komme seg videre, har det roet seg ned. Nå gleder folk seg til å høre vømmølklassikerne, sier han.

I skrivende stund er det bare 300 usolgte billetter til Rotmo-konserten i Rismelenparken. Morgendagens konsert med Dum Dum Boys og Europe er utsolgt.