KOMMENTARER

Har Frankrikes president klart å utmanøvrere Donald Trump?

Iransk utenriksministerbesøk under G7-toppmøtet i Biarritz kan dempe spenningen i Persiabukta.

TOMMELEN OPP: Frankrikes president Emmanuel Macron har trolig større grunn til å være fornøyd med helgas G 7-toppmøte i Biarriz enn sin kollega Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TOMMELEN OPP: Frankrikes president Emmanuel Macron har trolig større grunn til å være fornøyd med helgas G 7-toppmøte i Biarriz enn sin kollega Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den største sensasjonen under helgas toppmøte i den franske turistbyen Biarritz var at den iranske utenriksministeren Mohammed Javad Zarif tidlig i går morges plutselig dukket opp. Nå ser det ut som om spenningen i Persiabukta i hvert fall for en stund kan dempes, noe som også kan gjøre at det amerikanske presset for å få Norge med på en militær sjøoperasjon for å beskytte oljetankere rundt det strategisk viktige Hormuzstredet kan bli mindre.

Verken iranske eller franske myndigheter rapporterte noe om at Javad Zarif var på vei. Det offisielle flyet hans, en Airbus-321, ble fanget inn på nettstedene til flightradar24.com og planespotters.net, og journalister i Biarritz som hadde appene til disse to, forsto straks at noe var på gang. Flyplassen i Biarritz var ellers stengt i helga for all trafikk som ikke hadde med G7-møtet å gjøre.

For ei uke siden var det helt utenkelig at det skulle komme til noen dialog mellom vestlige land og Iran i striden rundt atomavtalen fra 2015, som USA trakk seg ut av i mai i fjor.

Det har tydeligvis foregått mye bak kulissene mellom franske og iranske myndigheter den siste tida. Muligens har den franske presidenten Emmanuel Macron satset på å få en politisk storseier under møtet mellom sju av verdens mektigste statsledere.

Torsdag morgen meldte tv-kanalen Al Jazeera at Frankrike og Iran hadde hatt samtaler for å prøve å finne en løsning på den fastlåste og truende situasjonen som har ridd politikere og oljefolk rundt om i verden som en mare. Da meldingen kom, hadde den iranske utenriksministeren allerede landet i Norge. Men ledelsen i Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), som hadde invitert ham for å delta på et stort seminar i Oslo, ser ikke ut til å ha ikke oppfanget disse signalene. Det hadde tydeligvis heller ikke norske politikere som møtte utenriksministeren eller norske journalister som dekket besøket.

Zarifs neste reisemål var Paris, der han fredag møtte president Macron før han vendte tilbake til Teheran.

Så må ting ha skjedd fort. Lørdag kveld møttes G7-lederne til middag i Biarritz med president Donald Trump i spissen. Der har Iran stått høyt på agendaen, og Donald Trump må ha gitt sitt bifall til at Javad Zarif kom til byen. At president Macron skulle ha sendt en invitasjon uten grønt lys fra verdens mektigste mann, er nemlig helt usannsynlig, husk bare hva som skjedde under fjorårets G7-toppmøte i Canada da Trump trakk sin underskrift fra slutterklæringen og dro fra Ottawa som en sint og fornærmet mann.

Ifølge Al Jazeera skal iranske myndigheter først lørdag kveld ha gitt klarsignal til at Zarif dro til Biarritz, noe som tyder på at de ventet på resultatet fra middagsmøtet der.

Rett etter ankomst i går morges gikk Zarif i møte med Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian. Deretter møtte han president Macron som sa seg fornøyd med samtalen. Også tyske og britiske tjenestemenn deltok i møtene, melder NTB.

Både iranske og amerikanske talsmenn gjorde det klart at det ikke ble noe bilateralt møte mellom den iranske utenriksministeren og den amerikanske presidenten. Det var heller ikke ventet.

I går formiddag sa Trump at han bifalt Frankrikes forsøk på å få Iran i tale, men at han ville fortsette med sine egne politiske initiativer. Derfor er det for tidlig å si hva som kommer ut av Macrons initiativ. Men ett er klart: Den franske presidenten har denne helga vunnet en stor politisk seier og synes i hvert fall for en stund å ha tatt styringa i en sak som truer med å sette hele Midtøsten i brann.

Det er kommet lite fram om substansen i det franskmennene og Zarif har snakket om, men det meldes at Macron skal ha luftet en plan med de andre G7-lederne om delvis å innskrenke den amerikanske oljeembargoen mot Iran for å minske spenningen i Persiabukta. Motytelsen skal være at iranerne ikke bryter atomavtalen fra 2015 fullstendig, slik de har truet med den siste tida. Om dette er noe USA eventuelt vil gå med på, gjenstår å se.

Umiddelbart ser det ut som om hendelsene i Biarritz er et nederlag for Donald Trumps nasjonale rådgiver, den krigshissende John Bolton og den litt mindre krigshissende utenriksministeren Mike Pompeo. Men den som nå bekymrer seg mest, er nok Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som for enhver pris vil unngå noen tilnærming til det han kaller «terrorregimet» i Iran. For Netanyahu må det også være et mareritt at denne saken kommer under den israelske valgkampen, der hans politiske framtid står på spill.

Men mye avhenger også av hva som skjer i Iran i tida som kommer, der atomavtalen har vært og er et stort stridsemne mellom den såkalte moderate fløyen, ledet av president Hassan Rouhani på den ene sida og den åndelige lederen ayatolla Ali Khamenei og den mektige revolusjonsgarden på den andre. Foreløpig synes det som har skjedd i Biarritz å ha gitt president Rouhani ei fjær i hatten.

Er det noe som er uforutsigbart, er det utviklingen i Midtøsten. Men kanskje vil de neste dagene gi oss svar på om Macron virkelig har maktet å få i stand et gjennombrudd i konflikten mellom USA og Iran denne helga.

Og kanskje kan statsminister Erna Solberg sende en takk til Frankrikes president, for en høydramatisk politisk debatt om norsk deltakelse i en amerikansk militær sjøoperasjon i Persiabukta rett etter bompengestriden er neppe det statsministeren ønsker seg før kommunevalget om to uker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer