KOMMENTARER

Har Frankrikes president klart å utmanøvrere Donald Trump?

Iransk utenriksministerbesøk under G7-toppmøtet i Biarritz kan dempe spenningen i Persiabukta.

TOMMELEN OPP: Frankrikes president Emmanuel Macron har trolig større grunn til å være fornøyd med helgas G 7-toppmøte i Biarriz enn sin kollega Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix
TOMMELEN OPP: Frankrikes president Emmanuel Macron har trolig større grunn til å være fornøyd med helgas G 7-toppmøte i Biarriz enn sin kollega Donald Trump. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den største sensasjonen under helgas toppmøte i den franske turistbyen Biarritz var at den iranske utenriksministeren Mohammed Javad Zarif tidlig i går morges plutselig dukket opp. Nå ser det ut som om spenningen i Persiabukta i hvert fall for en stund kan dempes, noe som også kan gjøre at det amerikanske presset for å få Norge med på en militær sjøoperasjon for å beskytte oljetankere rundt det strategisk viktige Hormuzstredet kan bli mindre.

Verken iranske eller franske myndigheter rapporterte noe om at Javad Zarif var på vei. Det offisielle flyet hans, en Airbus-321, ble fanget inn på nettstedene til flightradar24.com og planespotters.net, og journalister i Biarritz som hadde appene til disse to, forsto straks at noe var på gang. Flyplassen i Biarritz var ellers stengt i helga for all trafikk som ikke hadde med G7-møtet å gjøre.

For ei uke siden var det helt utenkelig at det skulle komme til noen dialog mellom vestlige land og Iran i striden rundt atomavtalen fra 2015, som USA trakk seg ut av i mai i fjor.

Det har tydeligvis foregått mye bak kulissene mellom franske og iranske myndigheter den siste tida. Muligens har den franske presidenten Emmanuel Macron satset på å få en politisk storseier under møtet mellom sju av verdens mektigste statsledere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer