Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har full kalender i fire år

Billedkunstner Unni Askeland (45) har fylt almanakken for de fire neste åra. Nå frister London og New York.

JESSHEIM: (Dagbladet):- Jeg vet hva jeg skal gjøre de neste fire åra, jeg. Etter dét håper jeg å feire 50-årsdagen min med en svær utstilling.

Unni Askeland forbereder seg til utstillingen «Gøy på Vestlandet» på Flø utenfor Ålesund. Parallelt jobber hun med nye verker til en utstilling i Vestfossen i mai. Hun har planlagt en separatutstilling i Trondheim neste år og stiller ut på nytt i galleri Trafo i Asker i 2010.

- Når jeg går tur med hunden på Kløfta, tar jeg bilder av landskapet. Så jeg har begynt å male natur. Det har jeg ikke gjort på en stund, sier Askeland.

For en måned siden ringte galleristen Hugo Opdal og spurte om hun ville stille ut sammen med klesdesignerne Moods of Norway.

Askeland-veske

- Behøver du å sko deg på populariteten til Moods of Norway?

- Nei, det trenger jeg ikke. Men jeg drømmer om å gjøre som kunstneren Richard Prince gjorde med designeren Marc Jacobs for Louis Vitton. Nå kommer det Askeland-veske fra Moods, liksom. Eller sko, he, he, he.

Fire lerreter er fylt med nedsnødde trær og soloppgang. Askeland har ti meter igjen å male på like mange dager.

Unni Askeland ser mot utlandet. Foto: Scanpix
Unni Askeland ser mot utlandet. Foto: Scanpix Vis mer

- Du begynner kanskje å få det travelt?

- Jeg har det litt travelt. Eller, jeg har jo ti dager, da. Jeg klarer jo det.

Hun fnyser av å bli spurt om hun nå smir mens jernet er varmt.

- Jeg har alltid smidd, jeg. Men jeg drømmer om å få arbeidsstipend så jeg kan finne en ro og forske i maleriet. Nå er det sånn at jeg må male for å holde liv i bedriften. Men jeg har vært heldig med utstillingen på Trafo. Jeg har jo tjent penger.

Direktør Allis Helleland ved Nasjonalmuseet, som kjøpte Askeland-bilder for 600 000 i februar, sier hun sikkert kommer til å ta turen til Vestfossen i løpet av sommeren. Men museets samtidskunstgruppe har foreløpig ikke planlagt å kjøpe flere verk av henne.

Unni Askelands status som kunstner er voksende. Men auksjonshuset Blomquist tok muligens litt hardt i da de priset bildene hennes til vårens samtidskunstauksjon. De få maleriene som ble solgt, gikk for langt under prisantydning.

- De hausset meg kanskje litt opp på grunn av Trafo-utstillingen.

Askeland synes det er litt rart å være gjenstand for for så mye oppmerksomhet.

image: Har full kalender i fire år

- Man får en spesiell posisjon i norsk kunst og blir hele tiden vurdert opp og ned på kredibilitet, på kunnskap og på fremtoning. Folk betviler det jeg gjør eller kan. Det er jo veldig rart, for jeg har vært i norsk kunstliv i nesten 20 år.

- Var det vondt å bli slaktet av kunstfaglige tungvektere?

- Jeg forventet det egentlig. Enkelte har jo sagt slikt før.

- Var oppstyret tøft?

- Personlig? Ja. Men hallo, i Norge er jo misunnelsen større enn kjønssdriften. Når kolleger sier at det ikke er stas å bli innkjøpt a Nasjonalmuseet lenger, må jeg jo le litt av det.

Unni Askeland pauser litt og flikker på Kløfta-skogen med sort pensel.

- Jeg skal si deg hva som egentlig er interessant. Utstillingen min i Asker fikk ikke en eneste anmeldelse.

Vil til utlandet

- Selvfølgelig har jeg lyst til å jobbe mot utlandet nå, sier Askeland.

Hun lengter ut, spesielt mot popkunstens vugge.

- Når jeg reiser til New York og besøker datteren min, kommer jeg til å besøke Heiberg og Cummings som jeg stilte ut hos sist. Og jeg skal treffe kuratoren min Turid Meeker. Og så har jeg vært i møte med med en gallerist i London. Så får vi se. Kanskje jeg satser på utlandet for alvor om ett eller to år.

I mellomtida har Unni Askeland nok å gjøre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media