Har funnet gitarskatter etter gitaristen, komponisten og soldaten Francois de Fossa

Wandrups utvalgte: Runar Kjeldsberg har fullført sin trilogi.

RUNAR KJELDSBERG er internasjonalt kjent for sine "magiske" gitarfingre. I fem år har han vært på jakt etter de skjulte skattene etter komponisten Francois de Fossa (1775-1849). Mye av det han har funnet, er nå spilt inn på plate for første gang.
RUNAR KJELDSBERG er internasjonalt kjent for sine "magiske" gitarfingre. I fem år har han vært på jakt etter de skjulte skattene etter komponisten Francois de Fossa (1775-1849). Mye av det han har funnet, er nå spilt inn på plate for første gang. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

CD: For tre år siden skrev vi i denne spalten om det flotte prosjektet til gitaristen Runar Kjeldsberg. Han har vakt til livet musikken som ble komponert av den franske musikeren Francois de Fossa (1775-1849). Etter å ha vært glemt i 150 år etter sin død er denne flotte gitaristen kommet til heder og verdighet, ikke minst takket være Kjeldsberg.

DEN TREDJE og siste dobbeltplaten med musikk av den fargerike Francois de Fossa.
DEN TREDJE og siste dobbeltplaten med musikk av den fargerike Francois de Fossa. Vis mer

de Fossa komponerte musikk i Frankrike, Spania og Mexico, mens han først og fremst livnærte seg som soldat og offiser. Han deltok i flere kriger i desse urolige årene i Europa. Dette var i napoleonstida. Kjeldsberg skriver i sine liner notes at denne epoken kalles for gitarens «gullalder».

Han har lett høyt og lavt etter de Fossas noter og har med i alt tre dobbeltalbum, det siste nylig utgitt, spilt inn all kjent musikk av denne myteomspunne gitaristen, mye av det for første gang.

Stykkene fordrer en enestående teknikk, men også egne måter å stemme gitaren. Kjeldsberg har på de første platene brukt en original René Lacôte-gitar fra 1820-tallet. På den tredje plata bruker han en Gennaro Fabricatore lagd i Napoli i 1830. Perfeksjonisme i alle ledd. Dessuten vidunderlig vakkert å lytte til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer