Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Eurovision i Danmark

Har funnet ut hvem som har skylda for dansk Eurovision-skandale

Har gått arrangementet i sømmene.

VANT: Conchita Wurst sto igjen som vinneren etter Eurovision-finalen i København i 2014. De danske arrangørene tapte imidlertid mange millioner på det storslåtte showet, og oppvasken pågår fortsatt. Foto: NTB Scanpix
VANT: Conchita Wurst sto igjen som vinneren etter Eurovision-finalen i København i 2014. De danske arrangørene tapte imidlertid mange millioner på det storslåtte showet, og oppvasken pågår fortsatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Allerede før Eurovision-finalen hadde gått av stabelen i København i 2014, ble det kjent at arrangementet var en økonomisk skandale.

Budsjettet ble overskredet flere ganger, noe som endte med at stiftelsen Wonderful Copenhagen, som arrangerte Eurovision-finalen sammen med DR, sto igjen med et underskudd på 58 millioner kroner, ifølge Ekstra Bladet.

Oppvasken pågår fortsatt, og i går kom danske Erhvervsstyrelsen med sin avgjørelse etter å ha gått arrangementet og Wonderful Copenhagen etter sømmene.

De konkluderer med at stiftelsens tidligere styreleder Michael Metz Mørch er ansvarlig for deler av milliontapet.

Mørch trakk seg fra stillingen som styreleder i august 2014, etter at regnskapet for Eurovision-finalen var lagt fram, skriver danske TV 2.

Da hadde Mørch sittet som styreleder for stiftelsen siden 2009.

- Jeg kan si at jeg etter Wonderful Copenhagens styremøte mandag ettermiddag stiller mitt mandat som styreleder til rådighet, sa Mørch til Politiken i 2014, uten å ville utdype bakgrunnen for at han trakk seg.

Han har ikke kommentert Erhvervsstyrelsens konklusjon.

21 millioner kroner

Ifølge Erhvervsstyrelsen er Mørch erstatningspliktig for 21 millioner kroner.

Årsaken er at den tidligere styrelederen har forbrutt seg mot reglene og stiftelsens formål i så stor grad at han er personlig ansvarlig, skriver Ekstra Bladet.

«Styrelsen finner at Michael Metz Mørch i sin egenskap som styreleder har tilsidesatt sine forpliktelser, og at det er snakk om en vesentlig tilsidesettelse.» heter det blant annet i avgjørelsen fra Erhvervsstyrelsen.

Ifølge Ekstra Bladet informerte ikke Mørch resten av styret godt nok om at Wonderful Copenhagen ikke var juridisk forpliktet til å ta millionregninga, og at han dermed ikke handlet i styrets beste interesse.

Mørch får også kritikk for å ha tatt beslutninger på egen hånd uten å ha konferert med resten av styret.

Dobbeltroller

Tidligere denne uka skrev Berlingske Business at Mørch og DRs styreleder Michael Christiansen hadde dobbeltroller i etterspillet etter Eurovision.

De to mennene satt på hver sin side av bordet i forhandlingene om hvem som skulle ta ekstraregninga etter showet - DR eller Wonderful Copenhagen.

Mørch og Christiansen hadde samtidig roller som sjef og ansatt i en annen organisasjon, nemlig Dansk Kulturinstitutt, en relasjon som har blitt beskrevet som problematisk sett opp mot Eurovision-forhandlingene.

KJENT OVER NATTA: Conchita Wurst ble stjerne under Eurovision i Danmark i 2014. Dragartisten Thomas Neuwirth, som 26-åringen egentlig heter, vant med låta "Rise Like a Phoenix". Video: Eurovision.tv Vis mer Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media