Cathrine Fossum:

- Har gjort meg bekymret

Den profilerte nyhetsankeret forsøker å lære noe av hver gang hun feiler. I dag kan hun også le av gangen hun slo ut alle fortennene i en mopedulykke.

HOPPER I DET: Cathrine Fossum liker utfordringer - og skal til høsten gjøre ting hun ikke har gjort før. Foto: Shad Madian / Dagbladet
HOPPER I DET: Cathrine Fossum liker utfordringer - og skal til høsten gjøre ting hun ikke har gjort før. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg lærer alltid noe hvis jeg går på trynet. Derfor liker jeg utfordringer, sier Cathrine Fossum (44).

Dette året har det rutinerte nyhetsankeret på TV 2 kastet seg ut i flere nye prosjekter. Hun tar over som programleder etter Guri Solberg i neste sesong av seermagneten «Sommerhytta», og til høsten blir hun å se som en av deltakerne i TV 2s nye psykologiske spill «Forræder».

- Jeg debuterer både som realityprogramleder og realitydeltaker. Det er en ny verden for «Kvinne 44», smiler hun.

- Jeg er opptatt av å si ja til mest mulig av morsomme ting som kommer min vei. Jeg er en rastløs sjel, og liker å være i bevegelse, både fysisk og karrieremessig.

Å kaste seg ut i ting virker å være et mantra for Fossum. Hun er en helfrelst utebader og kaster seg i sjøen så fort det lar seg gjøre - både sommer og vinter. Hun stiller til intervju i turkis kjole med synlig rosa bikinistropp stikkende opp av halsen. Under bordet står badebagen klar. Hobbyen nullstiller henne i en hverdag full av utfordringer og videreformidling av krevende nyheter.

NYHETSANKER: Cathrine Fossum er mest kjent som nyhetsanker på TV 2, men skal nå være programleder for TV 2-programmet «Sommerhytta». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
NYHETSANKER: Cathrine Fossum er mest kjent som nyhetsanker på TV 2, men skal nå være programleder for TV 2-programmet «Sommerhytta». Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Det foregår alltid mye i topplokket mitt. Men bading er en god måte å tømme hodet på. Man må ta kontroll over pusten og bare være i kroppen, spesielt når det er kaldt. Det gir en veldig ro. Og bading gjør hverdagen litt morsommere, så jeg har alltid med badetøy!

Høyt stressnivå

Badebagen blir flittig benyttet denne sommeren på settet til «Sommerhytta», og hun åpner den ved blinkende vannoverflater så fort det er ventetid. Fossum som er mest kjent fra nyhetssendinger, «God Morgen Norge» og «God Sommer Norge», stortrives med å lede TV 2s sommerreality.

TRIVES: Cathrine Fossum stortrives i jobben hos TV 2. Til høsten venter nye utfordringer. Foto: Shad Madian / Dagbladet
TRIVES: Cathrine Fossum stortrives i jobben hos TV 2. Til høsten venter nye utfordringer. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

- Det er fint å kunne være meg selv på jobb i større grad. Og det er en ekstremt fin gjeng med i produksjonen. Jeg må nesten klype meg i armen, og tenker ofte «Gurimalla, er dette en jobb?». Vi har det jo så hyggelig sammen, utbryter hun.

Reisingen i halvannen time fra hjemmet på Nordstrand i Oslo, til Hadeland der neste sesong spilles inn, kan derimot være anstrengende.

- Jeg er ikke så glad i å kjede meg, og kjeder meg veldig når jeg havner i kø. Jeg får veldig høyt stressnivå om jeg blir tvunget til å stå helt stille, sier Fossum, og røper at hun stadig finner snarveier for å unngå trafikkork.

- Jeg får helt panikk om jeg er låst i en situasjon. Så det prøver jeg å unngå.

At hele Norge stengte ned på grunn av pandemien, synes hun også var utfordrende.

- Først kjente jeg lettelse over at kalenderen ble tom, og tenkte jeg skulle leve i nuet. Men det tok ikke mange dagene før jeg følte at noe måtte skje. Det å bli påtvunget stillstand, var utfordrende. Jeg kunne ikke følge treningsrutinene mine, og mista den personlige friheten til å gjøre det jeg vil. Men jeg følte meg heldig som fortsatt kunne gå på jobb, sier hun.

- Det er aldri en kjedelig dag på jobben i TV 2. Det er jeg takknemlig for.

ELSKER ISBADING: - Det foregår alltid mye i topplokket mitt. Men bading er en god måte å tømme hodet på, sier Cathrine Fossum.
ELSKER ISBADING: - Det foregår alltid mye i topplokket mitt. Men bading er en god måte å tømme hodet på, sier Cathrine Fossum. Vis mer

Var lei

44-åringen begynte i TV 2 ved oppstarten av Nyhetskanalen i 2007, men sa opp etter ti år, og hadde en tårevåt avskjed i 2016. Hovedgrunnen: En utfordring hun mente hun ikke kunne si nei til - å bli kommunikasjonssjef i Rema 1000.

- Jeg hadde jobbet i TV 2 veldig lenge, og hadde vært lei noen ganger. Tilbudet var en gylden mulighet til å gjøre noe nytt, sier 44-åringen.

Fossum var likevel tilbake i TV 2 igjen etter ett år.

- Jeg har alltid vært journalist, og jeg hadde nok undervurdert hvor stor kjærligheten til journalistikken var. Jeg følte rett og slett en kjærlighetssorg og savn etter TV 2. Da de hadde en stilling ledig, søkte jeg den. Nå er jeg enda mer takknemlig for den jobben jeg har, sier hun, og legger til:

- Men alle erfaringer gir nye perspektiver. Det var kjempeinteressant og lærerikt å se media fra kommunikasjonssiden. Og jeg møtte masse fine folk som jeg fortsatt har kontakt med i dag.

SOMMERSENDINGER: Cathrine Fossum har ledet både morgenshow og sommersendinger på TV 2. Her sammen med Wenche Andersen, Peter Moi Bubresko og Vår Staude fra TV 2s «God 17. mai Norge»-sending i 2021. Foto: Espen Solli /TV 2
SOMMERSENDINGER: Cathrine Fossum har ledet både morgenshow og sommersendinger på TV 2. Her sammen med Wenche Andersen, Peter Moi Bubresko og Vår Staude fra TV 2s «God 17. mai Norge»-sending i 2021. Foto: Espen Solli /TV 2 Vis mer

Brakk fortennene

44-åringen er sprudlende positiv og ser visst lyst på det meste - også på knall og fall, både billedlig og bokstavelig. Hun falt hardt på motorsykkel og slo ut fem fortenner som 18-åring. Den hvite gliset man ser på TV, er laget av porselen og Fossum har hatt flere reparasjoner i tanngarden de siste to tiåra. Da hun møter Dagbladet har hun nylig operert igjen på grunn av en betennelse.

- Jeg er fortsatt blå, og har vært hoven fra nesa og ned. Datteren min sa jeg så ut som hamsteren vår Muffin. Det er første gang noen i familien har liknet på dverghamsteren, så jeg synes det var veldig komisk. Jeg er veldig lite selvhøytidelig sånn sett, sier 44-åringen.

Hun har klart å le mye av mopedfall-historien de siste 20 åra.

- Jeg prøver å finne det positive i alle rare ting. Det er min mestringsstrategi. Jeg har selvfølgelig tunge dager jeg og, men ikke på grunn av sånne ting.

Tobarnsmora tar seg i det og rynker panna.

GÅR GALT: Det gikk virkelig galt da Eldan Nysveen skulle på en kjøretur under innspillingen av «Sommerhytta». Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

- Men ulykken har gjort meg mer bekymret. Jeg kjører ikke motoriserte sykler. Og jeg har nok blitt mer hønemor. Barna mine skal ikke bruke elektrisk sparkesykkel.

Hun trives aller best når hun kan være sammen med ektemannen Anders og barna Magnus (10) og Maria (12).

- Det er ingen ting i livet som jeg er mer stolt av enn familien. Barna er så fine, kloke, varme og selvstendige. De har en trygghet jeg beundrer.

NY ROLLE: Cathrine Fossum gleder seg svært mye til sin nye programlederjobb. Foto: Per Christian Lind / TV 2
NY ROLLE: Cathrine Fossum gleder seg svært mye til sin nye programlederjobb. Foto: Per Christian Lind / TV 2 Vis mer

Ti tommeltotter

Fossum beundrer også deltakerne i neste års «Sommerhytta», og roser dem for å være kreative, positive og effektive. Men selv om hun liker å kaste seg ut i nye ting, ville hun nok ikke vært hyttebygger der selv.

- Jeg har ti tommeltotter, så jeg hadde vært en dårlig deltaker i «Sommerhytta». Jeg er for utålmodig, og folk som kjenner meg ville nok sagt at jeg slurver når jeg maler. Jeg er ikke så detaljorientert når det kommer til hus og hjem. Men jeg er glad for at jeg får lov til å være programleder, sier hun.

PÅ TV: Programlederen innrømmer at hun har ti tommeltotter. Foto: Shad Madian / Dagbladet
PÅ TV: Programlederen innrømmer at hun har ti tommeltotter. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Å være med i første sesong av det psykologiske spillet «Forræder», med Mads Hansen som programleder, ga derimot mer av hennes type utfordringer.

- Det var heftig, og en utrolig interessant opplevelse. Det blir veldig kult å se hvordan det bli på tv, sier hun tankefullt.

For akkurat tanken på hvordan både «Sommerhytta» og «Forræder» blir etter klipping, det stresser Fossum litt.

PÅ TV: Cathrine Fossum sammen med Linn Wiik i TV 2s valgstudio under stortingsvalget i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
PÅ TV: Cathrine Fossum sammen med Linn Wiik i TV 2s valgstudio under stortingsvalget i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Jeg er vant til å være på live TV, og føler jeg har fullstendig kontroll over hva jeg sier og hvordan alt kommer ut når jeg er live. Men den kontrollen mister jeg nå. Jeg vet jo ikke hvordan noe vil se ut.

Hun rister på hodet, gjentar at man alltid lærer noe av utfordringer, og spår at det derfor sikkert går bra.

- Jeg er god til å tilpasse meg ulike settinger, og har tenkt at jeg er som en kameleon, sier hun før hun løfter svømmebagen - klar for dagens første bad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer