Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har gjort sitt siste kupp

Nordisk Film og TV legges ned.

KJEMPESUKSESS: «Olsenbanden jr.»-filmene har vært en gigantsuksess på norske kinoer. Men filmene har ikke gitt nok inntekter. Nå legger Nordisk Film ned sin produksjon av barnefilmer. Foto: FILMWEB
KJEMPESUKSESS: «Olsenbanden jr.»-filmene har vært en gigantsuksess på norske kinoer. Men filmene har ikke gitt nok inntekter. Nå legger Nordisk Film ned sin produksjon av barnefilmer. Foto: FILMWEB Vis mer

||| (Dagbladet): Nordisk Film & TV har vært den største leverandøren av norsk barne- og familiefilm de siste åra, og har mottatt godt over 200 millioner kroner i offentlig støtte.

Men nå er det slutt.

Det danskeide selskapet legger ned sin filmproduksjon med øyeblikkelig virkning. Dermed blir det blant annet slutt på «Olsenbanden jr.»-serien, som har hatt svært gode besøkstall på norske kinoer.

Nedleggelsen kommer som en følge av en endring i støtteordningene for film, ifølge Nordisk Film-direktør Stein-Roger Bull.

Barnefilm en risiko
Mens barnefilm tidligere har kunnet få 100 prosent i billettstøtte, kan en norsk film fra 1. januar være maks 75 prosent finansiert av offentlige midler.

Ifølge Bull blir risikoen ved å investere i barnefilm da for stor.

- Dette kommer som et resultat av en ny ordning vi har protestert kraftig mot i et år. Nå som den nye ordningen likevel blir innført, har vi kommet til at vi ikke kan ta risikoen det vil innebære å lage barnefilmer, sier han.

«Olsenbanden jr. på rocker?n» (410 000 besøk), «Olsenbanden Jr. går under vann» (329 000), «Ulvesommer» (263 000) og «Venner for livet» (194 000) har vært god butikk for Nordisk Film, men ikke god nok til at eierne ønsker å fortsette under den nye ordningen.

- Vi er avhengig av å gå i balanse. Nå blir satsingen for risikabel, sier Bull.

Avlyser innspilling
«Olsenbanden jr. og mestertyvens skatt» får premiere som planlagt i begynnelsen av 2010, men den sjuende filmen som var planlagt å spilles inn stanses.

To produsenter mister jobben.

DIREKTØR: Stein-Roger Bull fra Nordisk Film. Foto: SCANPIX
DIREKTØR: Stein-Roger Bull fra Nordisk Film. Foto: SCANPIX Vis mer

- Frykten nå er at dette blir noe som brer om seg, og at det blir laget færre filmer i Norge, sier Leif Holst Jensen, generalsekretær
i Norske film- og tvprodusenters forening.

Han mener det må være et viktig kulturpolitisk mål å lage norsk barnefilm.

Den gamle billettstøtteordningen gjorde blant annet «Olsenbanden jr.»-filmene til god butikk, men ble også kritisert for å favorisere filmene som gikk best på kino.

Den nye ordningen er ment å skulle gi mer til filmer som ikke går så bra, mens publikumsvinnerne må klare seg med noe mindre.

- Står i kø
Kulturminister Trond Giske beklager avgjørelsen til Nordisk Film, men mener omleggingen av støtteordningen ikke rettferdiggjør nedleggelsen.

- Nordisk film har sikkert gode grunner for å gjøre som de gjør, men støtteordningen er ikke en god grunn, sier han.

Han peker på at omleggingen er utformet i samarbeid med Produsentforeningen, og er i tråd med EUs regelverk. Dessuten vil det norske taket på 75 prosent offentlig støtte være høyere enn både i Sverige og Danmark.

- Du er ikke redd for at dette betyr slutten på norsk barnefilm?

- Mitt inntrykk er snarere at produksjonsselskapene står i kø med gode prosjekter, sier Giske.

KULTURMINISTER: Trond Giske. Foto: SCANPIX
KULTURMINISTER: Trond Giske. Foto: SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling