DEBATT

Debatt: Syntetisk cannabis

Har god erfaring med ungdomskontrakter for å hjelpe ungdom som sliter med rus

Forebygging av rusproblemer er uendelig mye bedre enn å forsøke å reparere i etterkant.

KONTRAKTER: Actis deler FHNs bekymring for unges bruk av syntestisk cannabis, og mener bedre ungdomskontrakter vil virke forebyggende. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix
KONTRAKTER: Actis deler FHNs bekymring for unges bruk av syntestisk cannabis, og mener bedre ungdomskontrakter vil virke forebyggende. Foto: Sara Johannessen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Annette Svae i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) er bekymret for at unge på ungdomskontrakter velger å bruke syntetisk cannabis, siden stoffene ikke kan spores i urinprøvene. Syntetisk cannabis kan være svært farlig, og Actis deler FHNs bekymring for unges bruk av disse stoffene.

Når ungdom er i fare for å utvikle et rusproblem, er det viktig å være tidlig ute med oppfølging og støtte. Forebygging av rusproblemer er uendelig mye bedre enn å forsøke å reparere i etterkant.

Pernille Huseby
Pernille Huseby Vis mer

Mange steder i landet fungerer ungdomskontrakter svært godt for å hjelpe ungdom som sliter med rus. Kontraktene brukes som et alternativ til straff for unge som blir tatt for for eksempel bruk og besittelse av narkotika. Slik Svae skriver, kan kontraktene «være et bra hjelpetiltak for unge i vei med å utvikle et problematisk forhold til rusmidler».

Kontraktene blir satt opp som en avtale mellom politi, skole, helsevesen, Nav og andre støttespillere som sammen jobber for å få ungdommene på rett kjøl igjen. Der oppfølgingsprogrammet fungerer godt, gir det veiledning til å slutte med rus, hjelp med skole og arbeid, bistand i kontakt med øvrig hjelpeapparat, samtale hos psykolog og bistand til oppstart av annen behandling.

Erfaringer fra Kristiansand viser at syv av ti unge gjennomfører kontraktene. Hele 95 prosent av dem som har vært på kontrakter, vil anbefale en venn å gjøre det samme. Ungdomsmiljøene kan være harde, med mye press om å prøve ut rusmidler. Tilbakemeldinger fra folk som jobber med unge på ruskontrakter er at ungdom mange ganger bruker kontraktene som «unnskyldning» for å stå imot presset om å ruse seg.

Innholdet i kontraktene varierer imidlertid mye fra kommune til kommune. Det er bekymringsfullt. Urinkontroller alene er ikke et godt hjelpemiddel for å hjelpe ungdom ut av et uheldig mønster. Vi trenger en nasjonal standard for hva en ungdomskontrakt skal inneholde. Ungdom som har et begynnende rusproblem trenger støtte og oppfølging, voksne som er til stede når ting blir vanskelig, ikke bare en avtale om å møte opp for urinprøver et par ganger i måneden.

Derfor mener Actis det er nødvendig med en nasjonal evaluering av innholdet i og bruk av ungdomskontrakter, for å finne ut hva som fungerer best. Dette må implementeres i nasjonale retningslinjer. Å gripe tak i de underliggende problemene er vårt viktigste virkemiddel for å unngå en ruskarriere. Målet må være at ungdom som sliter, uavhengig av bosted, må få best mulig hjelp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer