Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Den store strandryddedagen:

Har havet en sjanse mot plasten og annet søppel?

Skal vi bli verdens beste havnasjon må vi ta tilbake vår kjærlighet til havet.

KYSTLINJA VÅR: Tar vi med alle øyene har vi verdens nest lengste kystlinje - på over hundre tusen kilometer. Denne kystlinja strekker seg to og en halv gang rundt ekvator, og huser verdens største torskebestand, og verdens største kjente kaldtvannskorallrev, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KYSTLINJA VÅR: Tar vi med alle øyene har vi verdens nest lengste kystlinje - på over hundre tusen kilometer. Denne kystlinja strekker seg to og en halv gang rundt ekvator, og huser verdens største torskebestand, og verdens største kjente kaldtvannskorallrev, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av fire pust vi trekker inn kan vi takke havet for. Det produserer mellom 60 og 80 prosent av alt oksygen på jorda, og vi er avhengige av et friskt hav for å overleve.

Ni av ti nordmenn vet ikke dette. Åtte av ti nordmenn bor knyttet til kysten, men sju av ti er sjelden eller aldri på eller ved havet, bortsett fra om sommeren. Dette viser en fersk undersøkelse Opinion har gjennomført på vegne av Passion for Ocean.

Tar vi med alle øyene har vi verdens nest lengste kystlinje - på over hundre tusen kilometer. Denne kystlinja strekker seg to og en halv gang rundt ekvator, og huser verdens største torskebestand, og verdens største kjente kaldtvannskorallrev. Vi har lang sjøfartstradisjon og er blant de fremste i verden på maritim næring i den blå åkeren. Havet er vår største og mest verdifulle ressurs. Havet er vår fortid og vår fremtid.

Situasjonen har aldri vært mer kritisk for havet enn den er i dag. Det trues av forsøpling, forurensning, forsuring og ikke minst rovdrift på ressursene. Situasjonen er skapt av oss mennesker, og det er bare vi mennesker som kan gjøre noe med den. Men det haster.

Befolkningen i Norge har fått med seg at havet er truet av forsøpling. Vår undersøkelse viser at åtte av ti er bekymret for miljøutfordringene som truer havet. Få vet derimot hvordan de kan bidra, bortsett fra å plukke søppel. Takket være aktører som Hold Norge Rent og Kystlotteriet har vi fått tradisjon for å rydde søppel i fjæra. Strandrydding har blitt en ny norsk folkesport. Søppel som skylles i land synliggjør noe av det vi utsetter havet for, og det bygger holdninger som vi håper gjenspeiles i atferd.

Manglende kunnskap har bidratt til å skape den kritiske situasjonen vi er i i dag. Nå må vi skaffe oss kunnskap som gjør at vi kan stoppe ødeleggelsene, reversere situasjonen, stille forurenserne til ansvar og ikke skape flere problemer. Vi i Passion for Ocean mener at det er lettere å bry seg om noe vi har et forhold til. Vi er bekymret for at havnasjonen Norge er i ferd med å miste sitt forhold til havet.

Vi kaller oss Passion for Ocean fordi vi mener at virkelig endring krever et lidenskapelig forhold til havet med bølgende ønske om å ta vare på det og krystallklar forståelse for hva vi er i ferd med å miste. For å oppnå det setter vi nå i gang flere kunnskaps- og opplevelsestiltak for skoleungdom, næringslivet og folk flest. Skal vi bli verdens beste havnasjon må vi ta tilbake vår kjærlighet til havet.

Vi må få øynene opp for tareskog, børstemark, nakensnegler, selvlysende maneter og utrydningstruede arter som ål og hai. Vi må huske på at havet er vårt livsgrunnlag. Blåskjell gir oss perler og havet byr på eventyr vi ikke ante at fantes. Vi må trigge nysgjerrigheten og synliggjøre mulighetene havet byr på.

Havet må på agendaen i skolen. Engasjement skaper innsikt og kunnskap. Kunnskap og innsikt skaper engasjement. Vi må sørge for at unge mennesker får møte havet og se hvilken verdi det har for oss på et individuelt, nasjonalt og globalt nivå. Både økonomisk og biologisk.

I dag er den store strandryddedagen. Vi håper alle har en plan om å redde havet for plast og annen søppel akkurat i dag.

Havet er vår fortid og må fortsette å være vår fremtid. Hvis havet ikke har en sjanse, har ikke vi en sjanse i havet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!