DEBATT

Den store strandryddedagen:

Har havet en sjanse mot plasten og annet søppel?

Skal vi bli verdens beste havnasjon må vi ta tilbake vår kjærlighet til havet.

KYSTLINJA VÅR: Tar vi med alle øyene har vi verdens nest lengste kystlinje - på over hundre tusen kilometer. Denne kystlinja strekker seg to og en halv gang rundt ekvator, og huser verdens største torskebestand, og verdens største kjente kaldtvannskorallrev, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix
KYSTLINJA VÅR: Tar vi med alle øyene har vi verdens nest lengste kystlinje - på over hundre tusen kilometer. Denne kystlinja strekker seg to og en halv gang rundt ekvator, og huser verdens største torskebestand, og verdens største kjente kaldtvannskorallrev, skriver artikkelforfatterne. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Tre av fire pust vi trekker inn kan vi takke havet for. Det produserer mellom 60 og 80 prosent av alt oksygen på jorda, og vi er avhengige av et friskt hav for å overleve.

Ni av ti nordmenn vet ikke dette. Åtte av ti nordmenn bor knyttet til kysten, men sju av ti er sjelden eller aldri på eller ved havet, bortsett fra om sommeren. Dette viser en fersk undersøkelse Opinion har gjennomført på vegne av Passion for Ocean.

Tar vi med alle øyene har vi verdens nest lengste kystlinje - på over hundre tusen kilometer. Denne kystlinja strekker seg to og en halv gang rundt ekvator, og huser verdens største torskebestand, og verdens største kjente kaldtvannskorallrev. Vi har lang sjøfartstradisjon og er blant de fremste i verden på maritim næring i den blå åkeren. Havet er vår største og mest verdifulle ressurs. Havet er vår fortid og vår fremtid.

Situasjonen har aldri vært mer kritisk for havet enn den er i dag. Det trues av forsøpling, forurensning, forsuring og ikke minst rovdrift på ressursene. Situasjonen er skapt av oss mennesker, og det er bare vi mennesker som kan gjøre noe med den. Men det haster.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer