Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har Hitler malt dette?

Museumsbestyrer fra Lofoten mener han gjorde et kupp på auksjon.

(Dagbladet.no): William Hakvaag fra Lofoten Krigsminnemuseum kjøpte et maleri signert «A. Hitler 40» på nettauksjon fra Tyskland.

Da bildet kom fram til Svolvær og Hakvaag tok det ut av ramma, falt fire akvareller av Disney-figurer ut. Tre viser dverger fra «Snøhvit og de syv dvergene» og er signert A.H., mens det siste er en usignert Pinocchio.


- Denne saken tror jeg vil gå over hele verden etter hvert, den er ganske utrolig, sier Hakvaag  til Dagbladet.no om funnet, og legger til:

- Jeg ble forvirret da jeg fant akvarellene og sjekket saken nærmere. Hitler var veldig filminteressert og hadde en egen kopi av «Snøhvit og de syv dvergene» - som filmskaper Leni Riefenstahl hadde fått av Walt Disney - i hjemmet sitt. Noen hevder det var favoritten hans. Med den viten jeg har, er jeg 100 prosent sikker på at bildene er ekte. Det er selve bakgrunnshistorien som får meg til å påstå det.


Hakvaag forteller at flere snuste på bildet da auksjonen pågikk, men at det til slutt var han som fikk tilslaget, til det han karakteriserer som en hyggelig pris.

Kvinnen som solgte bildet hadde fått det fra sine besteforeldre, som bodde i regionen motivet er hentet fra.

Tvilte på autentisitet

Under auksjonen tvilte flere på at akvarellen av et hus og landskapet rundt det var ekte.

TEGNET DISNEY? Adolf Hitler skal ha vært stor fan av filmen om «Snøhvit og de syv dvergene», og hadde visstnok en kopi av filmen i sitt hjem. Legg merke til utsnittet av signaturen. Foto: PRIVAT
TEGNET DISNEY? Adolf Hitler skal ha vært stor fan av filmen om «Snøhvit og de syv dvergene», og hadde visstnok en kopi av filmen i sitt hjem. Legg merke til utsnittet av signaturen. Foto: PRIVAT Vis mer


- Mange trodde det var en kopi fordi den var malt så seint som i 1940. Det er ikke kjent at Hitler malte det året. Akvarellen er teknisk god, og hvis man legger inn så mye arbeid i å lage en troverdig kopi, er man vel såpass våken at man ikke daterer den til 1940, kommenterer Hakvaag.

Og om den skjulte bonusen har han følgende å si:


- Motivene på de fire bildene som falt ut av ramma, som verken selgeren eller jeg kjente til på forhånd, er jo hinsides det man ville lage dersom man skulle forfalske Hitler for egen vinnings skyld.

Ingen ufeilbarlige metoder

Kari Greve, papirkonservator ved Nasjonalmuseet, avdeling Nasjonalgalleriet, forteller at ingen av metodene som brukes for å avgjøre et kunstverks autentisitet er absloutt ufeilbarlige.

- Det viktig å være klar over at vi ikke er orakler, alle undersøkelser har sine mangler. Det første man gjør under slike tester er å se på bildet med det blotte øye, se på stilen. De som innehar ekspertisen som kreves, kan si om det er typisk eller atypisk for kunstneren. Man ser også på signaturen og sammenligner den med andre arbeider. Stemmer alt på dette stadiet, ja, da går man ikke videre, forteller Greve til Dagbladet.no om arbeidsprosedyren.


Noen ganger, i tilfeller der man ikke er sikker, er det imidlertid nødvendig å ty til andre metoder.

- Man kan for eksempel finne et pigment som ikke var oppfunnet på den tida bildet hevdes å være fra. I dette tilfellet er det nok aktuelt å se på bildet i ultrafiolett lys. Dersom det fluoriserer stammer papiret fra etter 1945. For å gjøre papiret hvitere tok man optiske blekemidler til bruk, men det var først etter andre verdenskrig, informerer Greve.

image: Har Hitler malt dette?


Likevel kan man ikke automatisk gå ut fra at et bilde er ekte fordi det består denne testen.

- En dreven forfalsker kan ha brukt et gammelt papir. Da kan man ikke finne noe eksakt svar, da blir antakelsen omtrentlig. Man må jo også spørre seg hvorvidt det er interesse for å forfalske en spesiell kunstner. Jeg vil tro at det, i spesielle miljøer, er et stort marked for Hitlers malerier, og da må man være på vakt, avslutter Greve, som understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag og ikke konkret om akvarellene Hakvaag nå besitter.

Hitlers skrift

William Hakvaag har sett på bildene under såkalt blacklight, eller ultrafiolett lys, og mener at lysgjengivelsen viser at man kan si med sikkerhet at de stammer fra den aktuelle perioden.


Han har også sammenlignet motivet på landskapsakvarellen med andre arbeider av Adolf Hitler, både av landskap og andre motiver.

Ikke minst har han studert signaturen nøye. På baksiden av papiret er det dessuten skrevet «Der Kaudhof, Ob. Bayern» med en håndskrift som Hakvaag mener stemmer overens med andre dokumenter Hitler har ført i pennen.

- Det er Hitlers umiskjennelige håndskrift, konkluderer Hakvaag.

Solgte Hitler-akvarell

Egill Wendelboe Aarø, kunstansvarlig ved Wendelboe kunsthandel, solgte en akvarell av Hitler på auksjon i mars i fjor. Bildet gikk for totalt 225 000 kroner. Før salget tok kunsthandelen seg god tid.


- Vi hadde et Hitler-bilde og brukte månedsvis på å undersøke det og finne ut om vi ville selge det. Da vi påtok oss oppdraget gjorde vi en grundig bakgrunnssjekk, sier Wendelboe Aarø til Dagbladet.no.

Han forteller at de blant annet samarbeidet med et tysk auksjonshus som er kjent for å kunne sin Hitler, og ikke minst besitter stor kunnskap når det gjelder signaturene han brukte.

Alt i alt tok prosessen flere måneder.

- Verdien i bildet ligger jo i at Adolf Hitler - enten man vil det eller ei - er en viktig historisk figur. Personlig har jeg ingen spesiell interesse for hans kunst, så dette er ikke et felt jeg kan mye om. Men man må jo gjøre grundig arbeid når man holder på med slike ting, påpeker Wendelboe Aarø.

Har forklaringer

Bestyreren ved Lofoten Krigsminnemuseum i Svolvær, mener han har gjort det han kan for å slå fast at dette er ekte Hitler-akvareller.


- Det finnes en forklaring på hvorfor Hitler malte disse bildene. Han skal ha vært stor fan av Disney-filmen som er basert på et tysk eventyr, og disponerte en egen kopi. Videre finnes det også en forklaring på hvorfor han gjemte akvarellene bak et annet bilde senere, nemlig at Tyskland kom i krig med USA, hevder Hakvaag.

Museet hans skilter med Norges største samling av uniformer og gjenstander fra Andre verdenskrig, og Hakvaag mener hans bakgrunn og ikke minst store interesse for feltet, gjør ham vel så skikket som andre til å komme med antakelser.


- Som sagt er det ikke noen eksakt vitenskap å kunne fastslå ekthet og originalitet. Derfor må vi bruke det historiske materialet vi har for å forsøke å rekonstruere hvordan dette henger sammen, og det er det jeg har gjort her, sier Hakvaag.

Flere tester

William Hakvaag har foreløpig ikke bestemt seg for hva han skal gjøre med sine nye bilder.

- For å være helt ærlig aner jeg ikke. Kanskje stilles de ut, kanskje ikke. Jeg har tenkt mye, men har ikke tatt noen avgjørelse på det ennå.

Om det blir flere tester er foreløpig også uvisst.


- Jeg har gjort alle undersøkelsene jeg er i stand til å gjøre personlig. Jeg vil gjerne få tatt en karbontest også, men da må faktisk noen andre betale siden den er så kostbar.

AKVARELL: Dette er akvarellen William Hakvaag ved Lofoten Krigsminnemuseum mener er malt av Adolf Hitler. Ramma viste seg å omfatte flere kunstverk som kan stamme fra diktatorens hånd.
HELFIGUR: Her er Dopey i sin helhet, med signaturen nede i det venstre hjørnet. I tillegg fant Hakvaag akvareller av to andre dverger og Pinocchio.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media