Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har hovedrolle - og én replikk

Oscar-vinner Anna Paquin sier bare sju ord i løpet av tre og en halv time lange «The Irishman».

NB: Denne artikkelen inneholder ørsmå spoilere for filmen «The Irishman».

Da «The Irishman» hadde premiere på strømmetjenesten Netflix 27. november, ble den møtt med stort sett unison jubel fra kritikerne. Også Dagbladets anmelder lot seg imponere, og trillet en sekser på terningen.

Filmen er regissert av Hollywood-veteran Martin Scorsese, og på skuespillerlista finner vi gangsterfilm-gjengangere som Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci og Harvey Keitel.

Det er imidlertid ikke alle som er udelt begeistret. Årsaken er at filmens mest framtredende kvinnelige rolle, spilt av Oscar-vinner Anna Paquin, bare sier sju ord i løpet av de tre og en halv timene filmen varer. Dette skriver blant annet Variety.

Én replikk

«The Irishman» tar for seg en av USAs mest berømte, uløste krimgåter: forsvinningen av fagforeningsleder Jimmy Hoffa i 1975.

IKKE TAUS: Anna Paquin forsvarer filmen i sosiale medier. Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP / NTB scanpix
IKKE TAUS: Anna Paquin forsvarer filmen i sosiale medier. Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP / NTB scanpix Vis mer

Frank Sheeran var en fagforeningsmann som angivelig tok oppdrag som leiemorder, og som skal ha hatt tilknytning til mafiafamilien Bufalino. Ifølge boka «I Heard You Paint Houses» av Charles Brandt, som danner grunnlaget for filmen, tilsto han drapet på Hoffa mens han lå på dødsleiet.

Paquin spiller datteren hans, Peggy Sheeran. Hun begynner gradvis å mistenke faren for å være involvert i lyssky aktiviteter, men mistanken hennes kommuniseres i all hovedsak gjennom anklagende og mistenksomme blikk, ifølge Variety.

Etter hvert utvikler hun også et nært bånd med fagforeningslederen Hoffa. Når forsvinningen er et faktum, blir hun knust, og konfronterer faren - med sin ene replikk.

Tar til motmæle

Filmen kommer kort tid etter at regissør Quentin Tarantino fikk krass kritikk for antallet replikker skuespiller Margot Robbie ble tildelt i filmen «Once Upon a Time In Hollywood». Kritikken «mot The Irishman» kom første gang fram under en pressekonferanse i Italia, ifølge The Independent.

Anna Paquin er imidlertid ikke taus i virkeligheten. På sosiale medier har hun tatt til motmæle mor kritikken.

- Jeg er ekstremt stolt av å være en del av denne filmen, skriver hun på sin Twitter-side.

Scorsese har også forsvart avgjørelsen. Regissøren sier det var han som ba manusforfatter Steve Zaillian om å skrive Peggy så ordknapp som mulig.

- Jeg bestemte meg for at hun ikke trengte å si noe som helst, uttalte han ifølge IndieWire på podkasten «The Director's Cut».

Han mener blikkene hennes sier mer enn nok, og roser Paquins skuespillerprestasjon.

- Hun har én replikk i filmen. Det er noen ting du ikke kan snakke om. Hun vet hvem hun er. Han vet at hun vet.

- Kraftfull

The Guardian-kommentator Beatrice Loayza er ikke overbevist. Hun er blant dem som retter kritikk mot filmen, og mener Peggys rolle reduseres til en «rein «guilt trip» med feminin sjarm».

Skuespiller Robert De Niro lar seg ikke affisere av kritikken, og støtter regissøren og manusforfatterens avgjørelse.

- Kanskje kunne det vært mer samhandling mellom henne og Frank, men det var slik det ble gjort. Hun var strålende, og det resonnerer, sier han til USA Today.

Ifølge nettstedet får han støtte i sosiale medier, blant annet fra Twitter-brukere som mener Peggy effektivt fungerer som filmens «moralske samvittighet». En annen skriver at «Peggys frykt for å snakke illustrerer det skjøre og ødelagte forholdet mellom far og datter».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media