Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har hovedrolle i ny NRK-serie

Hadia Tajik skal representere norske verdier i utlandet.

KAN HUN RIKKES? Hadia Tajik sendes ut som representant for typisk norske meninger i ny NRK-serie. Dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp er temaene hun skal bryne seg på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KAN HUN RIKKES? Hadia Tajik sendes ut som representant for typisk norske meninger i ny NRK-serie. Dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp er temaene hun skal bryne seg på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Tirsdag har NRK-programmet «På bortebane» premiere på statskanalen.

Serien går over tre deler og følger Ap-topp Hadia Tajik på reise verden rundt for å utfordre egne oppfatning på dødsstraff, barneoppdragelse og aktiv dødshjelp.

I tirsdagens premiereepisode møter Tajik blant annet en som venter på egen henrettelse, samt dem som mener den dødsdømte fortjener å dø.

22/7 og dødsstraff - Det gjorde sterkt inntrykk på meg som menneske, sier hun om møtet på Death Row, og legger til:

- Som politiker var det også veldig krevende å skulle diskutere disse sakene med folk som har reflekterte argumenter, som vet hva de snakker om, men har synspunkter som er langt unna det vi har i Norge.

Tajik er sendt ut av NRK som en representant for typisk norske verdier i de tre saksområdene. Da hun skulle forsøke å overbevise en amerikansk universitetsprofessor om hvorfor dødsstraff er feil, fikk hun et gufs fra fortida i retur. Rettsprosessen mot Anders Behring Breivik ble nemlig holdt imot den norske holdninga til dødsstraff.

- Det var jo veldig interessant at noe vi er så stolte av i Norge, var noe som ble sett ned på. Å skulle diskutere dødsstraff med en person som har jobbet hele livet med saken var vanskelig. Men jeg tror det koker ned til ulikt verdisyn.

Pompøse nordmenn? - I serien blir norske meninger på dødsstraff beskyldt for å være pompøse, at vi sette våre verdier over andres?

- Med mitt verdisyn er retten til liv veldig viktig. Det er en helt grunnleggende verdi for oss mennesker, og det er universelt, altså gjelder alle, alle steder, til alle tider. Hvis det er pompøst, hva så? Men det er sunt å utfordre våre verdisyn noen ganger, sier Tajik.

Hun innrømmer at det var krevende å måtte ta den andre parten på alvor, ikke bare himle med øya og forlate diskusjonen.

- Når man møter provoserende meninger er det enkleste å bare si ha det, reise deg og dra, men her tvinges man til å se den andre i øya og ta den på alvor. Det er slik verden går framover, at vi lytter til hverandre og kommer med saklige motargumenter, sier Tajik.

Se motstanderen i øya Selv om rogalandspolitikeren ble kraftig utfordret, ble hun ikke omvendt. Hun er fremdeles en kraftig motstander av dødsstraff. Men i tredje og siste episode av «På bortebane» fikk Tajik sitt moralske pass kraftigere påskrevet.

- Da aktiv dødshjelp var tema gikk jeg inn som motstander, og kom ut med mange ubesvarte spørsmål. Vi er nødt til å bedre forholdene for smertelindrende behandling i Norge, det er mange som har kommet mye lengre enn oss når det gjelder ivaretakelse av pasienter som går inn i siste del av livet, sier hun.

Tajik sier det var spennende å arbeide med fjernsyn, men vil ikke si noe om hun kunne tenke seg å gjenta bedriften for NRK eller andre.

Etter planen skal neste sesong av «På bortebane» følge en annen politiker i lignende situasjoner. Hvem den personen eventuelt blir, er foreløpig uklart.
 

SPENNENDE UTFORDRING: ...men Hadia Tajik har ingen planer om å fortsette fjernsynskarrieren med det første. I kveld har serien med henne premiere på NRK1. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPENNENDE UTFORDRING: ...men Hadia Tajik har ingen planer om å fortsette fjernsynskarrieren med det første. I kveld har serien med henne premiere på NRK1. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling