Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Har hovedstaden vekstproblemer?

Bastante konklusjoner på meget svakt faglig grunnlag.

IKKE BEKYMRET: Det er ingen grunn til å bekymre seg over lav vekst i Oslo, mener artikkelforfatteren.
IKKE BEKYMRET: Det er ingen grunn til å bekymre seg over lav vekst i Oslo, mener artikkelforfatteren. Vis mer
Meninger

I Dagbladet 29/12 redegjør Leo Grünfeld for en rapport fra Menon som påviser at Oslo-regionen har en lavere produktivitetsvekst enn andre regioner og at dette er en kilde til bekymring. Det er klart at det hadde vært hyggelig om alle norske regioner hadde høyere produktivitetsvekst enn gjennomsnittet, men dette er dessverre umulig. Spørsmålet er om nettopp Oslos produktivitetsvekst er bekymringsfull slik Menon hevder. Siden Menons rapport inneholder statistikk og et vokabular hentet fra økonomiske lærebøker, kan noen la seg forlede til å tro at rapportens innhold er viktig for norsk næringspolitikk. Det er feil.

Det er overhodet ikke problematisk at Oslo-regionen har lavere produktivitetsvekst per innbygger enn andre regioner. Det er naturlig. Oslo har etter Menons egne tall den høyeste produktiviteten i Norge. Det er et standard resultat i økonomisk teori at man kan forvente at områder med høy produktivitet har lavere produktivitetsvekst enn områder med lavere produktivitet. Det er først når man observerer det motsatte at det er en potensiell kilde til bekymring. Det synes som om et premiss for Menons rapport at regionene konkurrerer med hverandre. Det gjør de selvfølgelig ikke. Regionene utfyller hverandre ut fra prinsippet om arbeidsdeling, som forklarer hvorfor det kan være optimalt å ha forskjellig gjennomsnittsproduktivitet i forskjellige regioner. De avdekkede forskjellene i produktivitet blir uansett kunstig oppblåst av det feilaktige målet for verdiskapning som brukes. «Verdiskapning per innbygger» ignorerer kapitalens betydning for totalproduktiviteten. Med Menons mål vil en oljearbeider alltid fremstå som mer produktiv enn en lærer, uten å ta hensyn til at oljearbeideren har noen hundre millioner kroner i kapital til å hjelpe seg.

Rapporten munner ut i noen politikkanbefalinger. Det anbefales at Oslo (og Tromsø) utvider de deler av økonomien som eksporterer til andre regioner/land. Det burde være klart at dette er helt uten rot i samfunnsøkonomisk lære. Det kanskje mest overraskende med denne rapporten er at det trekkes slike bastante konklusjoner på et faglig grunnlag som forfatterne burde forstå er meget svakt.