FORMANNEN: Espen Lind, som har vunnet både Grammy- og Spellemann-pris, leder Statoilstipned-juryen under Bylarm.

Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORMANNEN: Espen Lind, som har vunnet både Grammy- og Spellemann-pris, leder Statoilstipned-juryen under Bylarm. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Har ikke forholdt meg til kritikken

Espen Lind tror han ville tatt imot Statoil-millionen selv.

(Dagbladet): I morgen deles den ut for sjette gang under Bylarm, den omdiskuterte Statoil-millionen. I år som i fjor er det produsenten og låtskriveren Espen Lind som er prisens ansikt utad som juryleder. Etter å ha vandret rundt under Bylarm og sett på de nominertes konserter, er Lind klar på hva juryen ser etter.

- Vi ser på hvem av de nominerte som vi tror en million kroner gjør det største utslaget for. For noen er det kanskje for tidlig å få så mye penger, mens andre har kommet for langt. Vi ønsker ikke at den millionen bare skal holde liv i nok et band ute på veien. Vi vil at millionen skal gå til noen som kan gjøre den om til fem millioner, sier Lind, som selv har skrevet hits for artister som Beyoncé, til Dagbladet.

Statoil-storm - En ting er uansett sikkert: Man kan ikke støtte folk til suksess. Enten så er man lagd for det eller ikke. Statoil-millionen kan imidlertid gjøre den veien litt kortere og litt lettere.  

Tidligere år har det vært mye storm rundt stipendet før utdelinga. Spellemann-belønte Kråkesølv betegnet sponsorpengene som «skitne» og trakk seg fra nominasjonen i 2010, mens musiker Synne Øverland Knudsen sluttet i bandet Team Me av miljøpolitiske grunner da resten av bandmedlemmene lot seg nominere i fjor.

- Jeg har ikke forholdt meg til kritikken i det hele tatt. Den har ikke berørt meg. Jeg er hyret av Bylarm til å lede juryen og mener ikke noe om stipendet som sådan, sier Lind.

- Ville du tatt imot pengene selv?

- Ja, det tror jeg.

- Tror?

- Det er sikkert 20 år siden jeg kunne vært aktuell for noe sånt, men ja, jeg tror jeg ville tatt i mot det.

- La meg si det sånn, når utenlandske, kredible, musikkbransjefolk har blitt fortalt at det er norske band som har sagt nei til en million kroner, så skjønte de det ikke. It didn't compute. Det er en tankegang som det er vanskelig å sette seg inn i for folk i utlandet. Det virker som at dette er en norsk greie.

Vinnerdiskusjon Juryen som skal utpeke bandet eller artisten består av fem medlemmer, inkludert Lind.

- Det er en demokratisk avgjørelse, men målet er å diskutere seg fram til ei løsning som alle er fornøyde med.

- Kan man da ende opp i en situasjon hvor man ikke blir enige og må gå nedover på lista helt til man finner en kandidat ingen misliker?

- Det er ingen føringer fra Statoil på utvelgelsen, så det er helt opp til meg og juryen. Men jeg tviler på at vi havner i en slik situasjon som du skisserer. Selv om folk har forskjellig smak, har det vært en relativ bred enighet om det vi vil havne på. I fjor hadde vi flere aktuelle kandidater før vi så konsertene, basert på søknaden og musikken de har gitt ut. Vi gikk så rundt hver for oss og så på konserter, men da vi møttes igjen neste dag så var alle enige: Bernhoft var milevis foran de andre. Alle var enige i at hans opptreden var best og mest unik, forteller Lind.