- Har ikke glemt Lise Karlsnes

Se Grizzly Bear-vokalist Ed Droste hilse til gamle, norske musikkhelter.

(Dagbladet): I kveld står indiefolkbandet Grizzly Bear på scenen i Middelalderparken.

Vanligvis bruker utenlandske artister å være begeistret for norske jenter når de besøker Norge.

Men det er ikke det norske hunkjønnet vokalist og gitarist Ed Droste vil speide etter fra scenekanten.

- Norske og danske gutter er veldig pene. De har den sterke og lyse viking-looken, forteller Droste til Dagbladet.

VAFFELKOS: - Man kan gjøre mye morsomt med vafler, mener bassist Chris Taylor. Foto: Øistein Norum Monsen
VAFFELKOS: - Man kan gjøre mye morsomt med vafler, mener bassist Chris Taylor. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Skeive musikere
I Norge er det ikke mange musikere som er åpent homofile. Gaahl i Gorgoroth, Anne Grethe Preus og Anders Rogg er ikke mange sett i den store sammenhengen.

Grizzly Bear-vokalisten vet derimot om mange skeive indiemusikere som spiller på Øyafestivalen denne uka.

- For å si det sånn, det er mange av dem, også de du aldri ville trodd var homo. Jeg tror ikke de er i skapet heller, men det er bare ikke så vanlig å snakke om slike ting i offentligheten, sier Droste.

Sent utviklet
I mai ga de fire brooklynbaserte herrene i Grizzly Bear ut plata «Veckatimest». Det slentrende og vokalharmonifylte lydbildet deres har blitt hyllet over en lav sko i internasjonal musikkpresse.

Foto: Øistein Norum Monsen
Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

«Jeg hata plata deres de første gangene jeg hørte den, men nå, etter ett år, er det favorittplata mi,» er ofte gjennomgangstonen på tilbakemeldingene Grizzly Bear får fra fansen.

— Men det er fint sånn. Vi er nok litt seint utviklet, sånn sett, men jeg vil heller at vi skal bruke lang tid på å komme inn under huden på lytteren, og så bli der, enn å være kjempecatchy med en gang for så å bli glemt dagen etterpå, forteller Droste.

MP3-lekkasje
Men som band flest i disse dager pent er nødt til å akseptere, ble også plata til Grizzly Bear lekket på Internett ei god stund før plateslippet.

Foto: Øistein Norum Monsen
Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Bandet sipper ikke av den grunn, men hadde gjerne sett at mp3-filene som fant veien ut i bloggosfæren hadde litt bedre lydkvalitet.

— Plata lå på Internett bare fem dager etter at den var mastret i studio. Det er ekstremt kjapt. Vi hadde brukt lang tid på å få den til å høres bra ut, så det var veldig dumt at fansens første møte med «Veckatimest» var gjennom noe som hørtes ut som et YouTube-opptak gjort under vann, sier Grizzly Bear-bassist Chris Taylor.

— Men egentlig ble vi bare overrasket over hvor interesserte folk var i å høre plata fortest mulig. Litt sånn; «Åja, så dere bryr dere så mye om musikken vår?», skyter Droste inn.

Foto: Øistein Norum Monsen
Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Takker teknologien
Så bandet er heller takknemlig overfor internettgenerasjonen. Det var gjennom det sosiale nettverket MySpace at bandet ble booket til sin første konsert en gang i 2004.

— Hvis vi hadde eksistert for 20 år siden, da denne typen teknologi ikke fantes, ville vi nok ikke stått på scenen her i Oslo nå, mener Droste.

LYDVERKET SPANDERER: Grizzly Bear spilte en liten intimkonsert i regi av Lydverket på båten Innvik på sjøen utenfor Bjørvika. Foto: Øistein Norum Monsen
LYDVERKET SPANDERER: Grizzly Bear spilte en liten intimkonsert i regi av Lydverket på båten Innvik på sjøen utenfor Bjørvika. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer