DEBATT

DEBATT: Psykiatrien

Har ikke manglet smerteskrik

Politikere og presse burde skamme seg for å ikke ha grepet fatt i psykiatrihavariet før.

Kan finne ressursene med et pennestrøk, skriver Eva Rognvik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Kan finne ressursene med et pennestrøk, skriver Eva Rognvik. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Så det som måtte til var altså en konge i sorg og en overflatisk uttalelse fra en statsminister uten oppdatert informasjon om fakta for å vekke en debatt og et krav om opprydding på et område som alltid har vært grovt forsømt. Problemet er ikke nytt, det har vært formidlet i mange år. Men kanskje ikke av folk som er interessante nok til å bli vektlagt.

Eva Rognvik, foto: privat
Eva Rognvik, foto: privat Vis mer

Det er bygget ekstra høye gjerder på bruer i Hordaland så folk ikke kan klatre over for å hoppe. Det har vært skrevet om tragiske drap knyttet til psykiatri. Men likevel – overskrift ene dagen – glemt neste.

Politikere og presse burde derfor skamme seg for ikke å ha grepet fatt psykiatrihavariet grundigere for lenge siden.

Det har ikke manglet på smerteskrik verken fra pasienter, pårørende eller pasientorganisasjoner. Dessverre uten nyhetsinteresse unntatt hver gang en kjendis går på en smell. Og det er selvsagt ille, ikke om hvordan de løste det, om de fikk rask hjelp?

Og det er hjelp som er problemet. Dette er debattsider og kommentarfelt full av opplysning om nå- som tidligere, men mer vektlagt nå etter statsministeren uttrykte kunnskapsmangel om faktiske forhold i nyttårstalen sin.

Det er ressurser der ute som kan brukes- om de blir tilgjengeliggjort. Det er stort tilbud av privatpraktiserende psykologer og psykiatere uten tilskuddsordninger. Tilskuddsordning betyr at de har priser folk kan klare betale pga. subsidier.

Private aktører har jo alltid vært sett på som en liktorn av sosialdemokratene – men siden vi nå har en borgerlig regjering så skulle man forvente et mer nyansert syn på disse ressursene. At kompetanse og faglig dyktighet sto høyere enn om hvorvidt de var offentlig eller privat pr. definisjon.

Med noen pennestrøk kan disse private behandlerne bli tilgjengelig om de får tilskuddsordning – folk vil få hjelp.

Gudmund Hernes åpnet opp for inkludering av private behandlere ved å dele ut et stort antall tilskudd i sin helseministerperiode. Etter mye påtrykk fra pasientorganisasjoner. Og det ble en spiselig løsning for Hernes. tilskuddsordningen gjorde at disse private delvis ble innlemmet i offentlig sektor. Etter dette har det vært null nye tildelinger av tilskudd … Over 20 år siden nå … så det er virkelig på tide med en repetisjon.

Effektiviteten hos private kontra offentlige behandlere ble også sett litt på den gangen. Og konklusjonen var at en privat behandler hadde 2/3 flere pasientkonsultasjoner pr. uke enn en offentlig poliklinikk. Pasientene også forsvarlig behandlingstid.

Så om det skal bli hjelp til dem som nå er blitt anmodet om å be om den, så er det kanskje smart å tilgjengeliggjøre ressurser som ligger klar.

De årelange administrative rundene om hvordan å rette opp et system som omtrent aldri har fungert får komme når køene er avviklet og krisen under kontroll.

Redde liv først!

NYTTÅRSTALE: Statsminister Erna Solberg omtalte Ari Behns selvmord i nyttårstalen sin. Statsministeen måtte spille inn talen på nytt, etter at nyheten om Behns bortgang kom første juledag. Det opplyser SMK overfor Dagbladet. Video: Nrk / Regjeringen Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer