Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Har ikke oversikt over 22. juli-dekning

Først mandagen etter terrorangrepet, begynte Nasjonalbiblioteket å lagre nettartikler. Det får eksperter til å reagere.

MASSIV DEKNING: Norsk presse hadde en massiv dekning av terrorangrepene 22.juli, og mediebildet endret seg fra minutt til minutt. Men Nasjonalbiblioteket samlet ikke inn noen av nettartiklene som ble publisert de tre første dagene. Foto: Berit Roald / Scanpix
MASSIV DEKNING: Norsk presse hadde en massiv dekning av terrorangrepene 22.juli, og mediebildet endret seg fra minutt til minutt. Men Nasjonalbiblioteket samlet ikke inn noen av nettartiklene som ble publisert de tre første dagene. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): «Den digitale kulturarven er en av de aller viktigste kildene til informasjon om vår tid, og bevaring av den er en viktig oppgave for Nasjonalbiblioteket», står det på Nasjonalbibliotekets hjemmeside.

I dag kan Dagbladet fortelle at Nasjonalbiblioteket likevel ikke har bevart noen av nettartiklene som ble publisert 22. juli, eller de to påfølgende dagene.

Innsamlinga startet først på mandag.

Direktør for Tilvekst og kunnskapsorganisering ved Nasjonalbiblioteket, Jonny Edvardsen, vedgår at dette er et problem.

- Medieforskere vil ha bruk for å se utviklingen minutt for minutt de første dagene. De kan selvfølgelig få tilgang til papir og etermedier, men det er synd at de ikke kan få tilgang til nettmediene, som kanskje var de som hadde størst dynamikk der og da, sier Edvardsen.

Vil endre regler Han forklarer at årsaken til at de ikke har samlet inn nettartiklene fra 22.juli og den påfølgende helga, er at konsesjonen fra Datatilsynet krever at de først må informere nettstedene før de samler inn informasjon. Da bomben smalt i Oslo hadde de ansatte gått for dagen.

- Men dere kunne ha informert om innsamling allerede da dere fikk den nye konessjonen i 2009?

- Ja, i etterpåklokskapens lys burde vi har gjort ting raskere, men de tekniske grepene rundt informasjon er en omfattende sak, sier Edvardsen.

Han syns regelene er «for strenge».

- Vi ønsker å endre rammebetingelsene for å sikre at slikt som dette ikke skjer igjen, sier Edvardsen.

Får kritikk Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, mener Edvardsens argumentasjon ikke holder.

- Konsesjonen er fleksibel når det gjelder hvordan man skal informere. Når det setter inn en nasjonal krise som 22. juli, må alle organ som har et ansvar å ivareta kaste seg rundt. Én telefon til Datatilsynet 22. juli ville ha avklart dette, sier Thon.

Leder i Norsk medieforskerlag, Hilde Arntsen, mener den manglende oversikten er et problem fra et forskerperspektiv.

- Dette er en så viktig begivenhet i norsk historie at det ville vært naturlig om noen fra offisielt hold hadde samlet inn nettdekninga, sier hun.

- Synd Hans Fredrik Dahl er pressehistoriker og professor emeritus ved Universitetet i Oslo.

Han har selv vært hos Riksarkivet og sett den enorme samlingen de har innhentet av brev, blomster og kosedyr til minne om ofrene etter 22. juli.

- Det er veldig synd hvis Nasjonalbiblioteket da ikke har fanget opp det som har blitt publisert av artikler på nett. Det er synd at dette materialet ikke finnes tilgjengelig fra den innstans man skulle vente, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling