- Har ikke sett noen av parodiene, men hører de er morsomme

Selv nekter Bruno Ganz å se seg selv som Hitler. Nå er han aktuell i norsk film.

(Dagbladet): Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz har vært stjerne i de tyskspråklige filmmarkedene siden 70-tallet.

72-åringen, som nå er aktuell med en rolle i den norske filmen «Kraftidioten», er i resten av verden mest kjent i sin uhyggelig virkelighetstro tolkning av Adolf Hitler i filmen «Der Untergang» fra 2004.

Den mørke filmen om det tredje rikets siste dager og timer har avfødd et usedvanlig seiglivet internettmeme: Ved å legge nye undertekster på scenen der Hitler mister besinnelsen og skjeller ut sine kommandanter i sin bunkers i Berlin, skapes en mer eller mindre komisk effekt.

- Jeg har ikke sett dem selv, men jeg hører de er veldig morsomme. Særlig en jeg fikk gjenfortalt, der Hitler snakker som en taxisjåfør fra Tel Aviv, er veldig morsom, sier Ganz da Dagbladet møter ham på pressekonferansen der det ble offentliggjort at «Kraftidioten» er tatt ut til filmfestivalen i Berlin.

Likte manuset - Men jeg har aldri hatt noe ønske om å se parodiene selv. Jeg har ikke engang sett selve filmen. Det var en vanskelig jobb å gjøre. For meg er det fortsatt ikke mulig å sitte og se det. Kanskje jeg gjør det - en dag, sier Ganz.

I «Kraftidioten» spiller han serbisk mafialeder. Kombinasjonen av et godt manus, regissør Hans Petter Molands tidligere bedrifter, og Stellan Skarsgård i hovedrollen var avgjørende for at sveitseren takket ja til å spille i en norsk actionkomedie.

- Jeg så noen av Molands tidligere filmer, og fant dem forbløffende. Så leste jeg et intervju med ham i en tysk avis, der han nevnte at han gjerne ville jobbe med meg. Det syntes jeg var flatterende, sier Ganz.

- Til sist har det seg slik at jeg har stor sans for Stellan Skarsgård. At han skulle spille i filmen var en viktig grunn til at jeg sa ja. Alt i alt hadde jeg i grunnen mange gode grunner til det, sier han.

35 tonn Den svenske stjerna - for tida aktuell i Lars von Triers «Nymphomaniac» - er en gjenganger i Molands filmer. Han hadde hovedrollen i «Kjærlighetens kjøtere», som ble spilt inn på Svalbard i 1995.

Deretter var han med i «Aberdeen» (2000) og ikke minst «En ganske snill mann» (2010), som også var i Berlin og ble hedret med publikumspris.

- Moland er en god venn. Det er fint, bare det å henge med ham. Det er ikke så viktig hva vi faktisk gjør, sier Skarsgård, som spiller brøytebilsjåfør på Beitostølen i den nye filmen.

- Jeg fikk brøytebilundervisning og kjører bilen selv i filmen. Det gir en god følelse å styre 35 tonn, som ingenting kan stoppe, gjennom norsk fjell-landskap, sier Skarsgård.

- Jeg er ikke akkurat noe friluftsmenneske, så når jeg beveger meg ut i norske fjell er det alltid fordi det er Hans Petter Moland som drar meg ut. Men jeg har funnet ut at så lenge man er godt påkledd, er det utrolig vakkert der oppe, sier Skarsgård.

Stjernespekket Pål Sverre Hagen, Jakob Oftebro, Anders Baasmo Christiansen, Gard Eidsvold, Jon Øigarden, Stig Henrik Hoff, Arthur Berning, Atle Antonsen, Tobias Santelmann, Jan Gunnar Røise, Kåre Conradi, Kristofer Hivju, Hildegunn Riise, Leo Ajkic og Birgitte Hjort Sørensen fra «Borgen» er blant de andre skuespillerne som dukker opp i filmen.

Den har ordinær norsk kinopremiere 21. februar.

 

STJERNELAG: Blant de medvirkende i filmen er Kåre Conradi, Leo Ajkic, Gard B. Eidsvold, Hildegunn Riise, Stellan Skarsgård, Kristoffer Hivju, Pål Sverre Hagen, Bruno Ganz, Hans Petter Moland, Atle Antonsen og Stig Henrik Hoff. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STJERNELAG: Blant de medvirkende i filmen er Kåre Conradi, Leo Ajkic, Gard B. Eidsvold, Hildegunn Riise, Stellan Skarsgård, Kristoffer Hivju, Pål Sverre Hagen, Bruno Ganz, Hans Petter Moland, Atle Antonsen og Stig Henrik Hoff. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer