--ARKIV--
OSLO 20090327:
Kjell Aamot går av som konsernsjef i Schibsted ASA, opplyste Schibsted i en børsmelding fredag morgen. Avgangen skjer i følge meldingen senest 1. mars 2010.
Foto: Berit Roald / SCANPIX
--ARKIV-- OSLO 20090327: Kjell Aamot går av som konsernsjef i Schibsted ASA, opplyste Schibsted i en børsmelding fredag morgen. Avgangen skjer i følge meldingen senest 1. mars 2010. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer

- Har ikke venner, bare kolleger og familie

Aamot slet med motivasjonen.

(Dagbladet.no): - Denne dagen har jeg forberedt meg på i mange år, men likevel føles det rart, sa Kjell Aamot (58) på en pressekonferanse i dag, hvor han fortalte hvorfor han går av som konsernsjef i Schibsted.

Aamot har ledet konsernet i snart 20 år, og er med det blant dem som har sittet lengst som toppleder i et norsk, børsnotert selskap.

Tidligere i dag sendte Schibsted ut en børsmelding om at Aamot går av senest 1. mars 2010.

Personlig deadline
De siste månedene har vært en stor økonomisk utfordring for Schibsted, som må spare én milliard kroner i løpet av året. Men ifølge Aamot er ikke finanskrisa årsaken til at han går av. Den er snarere grunnen til at han ikke har fortalt om planene før.

- Jeg har i flere år båret på en hemmelighet om min personlige deadline som konsernsjef, som jeg har satt til 60 år. Det eneste som holdt meg tilbake fra å fortelle styret om det i fjor høst, var finanskrisa. Istedet valgte jeg å fortelle om det i januar, sa Aamot på dagens pressekonferanse.

Kjell Aamot blir 60 år 7. september 2010. Han blir sittende som konsernsjef fram til 1. mars samme år, dersom styret krever det. Deretter vil han bistå styret eller ny konsernsjef fram til 1. september.

- Å sitte som konsernsjef i 20 år, er ganske krevende. Jeg brukte mesteparten av fjorårets sommerferie på å restituere meg, og bare siste del av ferien på å motivere meg for en ny sesong. Det er et faretegn, og tyder på at nok er nok, sa han.

Ingen venner
Han mener motivasjonsproblemene skyldtes ren slitasje.

- Jeg tror ikke andre enn folk som lever tett på personer i slike stillinger forstår hvor krevende det er. Når jeg nå går av, har jeg ikke lenger venner, bare kolleger og familie. En lever med Schibsted døgnet rundt, og etterhvert krever det sitt, sa han.

Kjell Aamot har i dag en årslønn på 2 975 000 kroner. Den beholder han fram til han fyller 62 år. Gjennom ansettelseskontrakten er han deretter sikret førtidspensjon og alderspensjon tilsvarende 66 prosent av lønna. Pensjonsavtalen er ifølge styrets beregninger verdt 20 millioner kroner. I tillegg får han en månedslønn i bonus. Han har også opsjonsavtaler, som i dag er beregnet til 4,9 millioner.

- Med dagens aksjekurs er de dessverre ikke så mye verdt, sa Schibsteds styreleder Ole Jacob Sunde på pressekonferansen.

Han opplyste samtidig om at ledelsen i Schibsted har avstått fra lønnsøkninger i 2009. Tidligere i dag ble det også kjent at styret anbefaler å ikke utbetale utbytte for fjoråret.

Leter etter ny sjef
Aamot ville ikke si om han eventuelt skulle ha andre roller i Schibsted etter at han går av, men la til at han regnet med at den nye konsernsjefen sikkert vil ønske at han holder seg et stykke unna. Selv får han nå bedre tid til å feriere i Frankrike, noe han setter stor pris på.

- Men jeg kommer ikke til å bruke all min tid til å sitte på en fortausrestaurant. Det blir for kjedelig, sa han.

Schibsted er allerede godt i gang med å lete etter en ny konsernsjef. Ifølge Sunde ser de etter kandidater både ekstrent og internt i Schibsted, og både i Norge og Sverige.