Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Har ingen konkrete ideer

Ei uke etter det ble kjent at Grand Café legges ned, har eier Christian Ringnes ingen plan for lokalene.

HISTORIE I VEGGENE: I forrige uke ble det kjent at Grand Café blir lagt ned. Det reagerer museumslederen på Ibsenmuseet på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HISTORIE I VEGGENE: I forrige uke ble det kjent at Grand Café blir lagt ned. Det reagerer museumslederen på Ibsenmuseet på. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I forrige uke ble det kjent at driften av Grand Café legges ned 1. september.

Kaféen, som feiret 140 årsjubileum i fjor, er kjent for å ha vært Kristianiabohemens stamsted. Maleren Edvard Munch var også en av stedets celebre gjester, og Henrik Ibsen hadde kaféen som mål for sine daglige spaserturer.

Derfor har også byantikvaren i Oslo, Jannike Wilberg, fortalt at det kan være aktuelt å verne restauranten.

Det håper museumsleder ved Ibsenmuseet, Erik Edvardsen, at kommer til å skje.

Ibsenmuseet reagerer - Jeg syns det er veldig trist. Det var Kristianias storstue. Byen kommer til å bli fattigere uten, sier han.

Han forklarer at Henrik Ibsen hver dag gikk fra sin bolig og skrivestue i Arbins gate 1, der Ibsenmuseet nå ligger, og ned til Grand Café klokka halv tolv.

- TRIST OG VEMODIG: Christian Ringnes eier både Grand Café og Ibsenmuseet. Han forteller at han vil bruke tid på å finne den beste løsningen for lokalene framover. Foto: Jacques Hvistendahl
- TRIST OG VEMODIG: Christian Ringnes eier både Grand Café og Ibsenmuseet. Han forteller at han vil bruke tid på å finne den beste løsningen for lokalene framover. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

- Han hadde fått beskjed fra sin kone om at han måtte være på sitt arbeidsværelse klokka ni for å få lov til å dra til Grand Café klokka halv tolv. Nøyaktig på slaget halv tolv forlot han arbeisstedet, selv om han var midt i en setning. Han mente det var lettere å ta opp igjen arbeidet om han var midt i en tankerekke, sier han.

Vel nede på kaféen leste forfatteren og dikteren utenlandske aviser, og drakk en øl eller en dram, ifølge museumslederen.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Grand Café, og har blant annet laget denne sitatgata mellom de museet og kaféen. Da er det rart om man ender opp ved en klesforretning, sier han, og legger til:

- Det er mange turister som kommer til Oslo nettopp for å oppleve Ibsen på nært hold. De bor ofte på Grand Hotel, og vandrer den samme ruta som Ibsen selv gjorde, sier han.

- Trist og vemodig Det er forretningsmannen og kunstsamleren Christian Ringnes som eier både Ibsenmuseet og Grand Café.

Han er på forretningsreise i Paris, og kan derfor ikke besvare Dagbladets spørsmål. Han skriver likevel følgende i en tekstmelding:

IBSENS BOLIG: Henrik Ibsen gikk fra arbeidsværelset sitt i Arbins gate 1 og ned til Grand Café hver dag klokka halv tolv. Nå er Ibsens bolig museum. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
IBSENS BOLIG: Henrik Ibsen gikk fra arbeidsværelset sitt i Arbins gate 1 og ned til Grand Café hver dag klokka halv tolv. Nå er Ibsens bolig museum. Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer

- Det er meget trist og vemodig at Grand Café legges ned. Jeg har dog stor forståelse for at vår leietager ikke kan fortsette å drive den med store tap etter å ha snudd hver sten for å finne mulighet for lønnsom drift. Dette lokalet er så viktig både for Grand Hotel, Oslo og oss at vi sammen med vår leietager vil bruke den tid som trengs for å finne fram til den beste framtidige bruk av lokalene, skriver han, og fortsetter:

- På nåværende tidspunkt har vi ingen konkrete ideer for dette. Men vi er vårt ansvar bevisst og ser viktigheten av å gjøre så godt vi kan.

På spørsmål om hva han tenker om at museumslederen for Ibsenmuseet kritiserer nedleggelsen, svarer han følgende:

- Jeg tenker akkurat det jeg nettopp skrev, at det er trist og vemodig at Grand Café legges ned, så her er jeg og Ibsenmuseet helt på linje.

Helge Krogsbøl i hotellkonsernet Pandex, har også tro på at de kommer til en god løsning for Grand Café.

REAGERER: Museumsleder Erik Edvardsen mener Oslo blir en fattigere by uten Henrik Ibsens stamsted, Grand Café. Foto: Berit Roald / SCANPIX
REAGERER: Museumsleder Erik Edvardsen mener Oslo blir en fattigere by uten Henrik Ibsens stamsted, Grand Café. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer

- Det er 141 år med historie i veggene der, og de veggene forsvinner ikke. Vi kommer heller ikke til å rasere det på noen måte. Det kommer nok inn noe som kommer til å prege historien framover, sier han.

- Kulturhistorisk viktig Leder for senter for Ibsenstudier ved Universitetet i Oslo, Frode Helland, syns også det er trist at Grand Café forsvinner.

- Jeg håper kaféen kan fortsette å være i drift, det er kulturhistorisk viktig. Det er i alle fall fint hvis det ikke kommer en Cubus-butikk der i stedet, sier han.

Han mener likevel at Ibsens arv viktigst tas vare på ved at skuespillene hans blir satt opp på teateret, og at verkene hans fortsetter å bli lest.

- Det er langt i fra den viktigste delen av Ibsen-historien, men det er klart at det er en viktig del av Oslos og Norges kulturhistorie, sier han.

- EN VIKTIG DEL: Frode Helland, leder for Senter for Ibsen-studier, er ikke svært bekymret for at Grand Café forsvinner, men håper likevel at kulturarven blir ivaretatt. Foto: Dagbladet
- EN VIKTIG DEL: Frode Helland, leder for Senter for Ibsen-studier, er ikke svært bekymret for at Grand Café forsvinner, men håper likevel at kulturarven blir ivaretatt. Foto: Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!