OPPHETET DEBATT: Det er særlig Elsabeth Norheims uttalelser i den bortredigerte, men nett-publiserte sekvensen om rike jøder som skapte rabalder etter onsdagens «Trygdekontoret». Charlo halvorsen (til venstre) forsvarer publiseringen. Foto: Dagbladet/NRK
OPPHETET DEBATT: Det er særlig Elsabeth Norheims uttalelser i den bortredigerte, men nett-publiserte sekvensen om rike jøder som skapte rabalder etter onsdagens «Trygdekontoret». Charlo halvorsen (til venstre) forsvarer publiseringen. Foto: Dagbladet/NRKVis mer

Har ingen problemer med Norheims jøde-påstander

NRKs underholdningssjef mener uttalelsene på «Trygdekontoret»s Youtube-kanal er innafor. Seltzer skriver kronikk.

(Dagbladet): Ukas «Trygdekontoret» har fått kritikk fra mange hold for en uverdig behandling av temaet rasisme og diskusjon om et såkalt lidelsesmonopol.

I en sekvens som ikke var en del av selve programmet, men som er lagt ut som bonusmateriale på Trygdekontorets Youtube-kanal, sier pr-rådgiver Elisabeth Norheim «jeg er dritsjalu på jøder. De ble gassa, og etterpå var det bare å kjøpe hele dritten. De har bare kjøpt opp alt. Det er jo de rikeste folka overalt.»

Satt i kontekst Minerva-journalist Lars Akerhaug kaller sitatet konspiratorisk og motbydelig, samfunnsdebattant Yousef Bartho Assidiq skriver på NRK Ytring at Norheim «tråkker på alle de som mistet noen i konsentrasjonsleirene eller som lever med minnene fra Auschwitz». Nestleder ved Antirasistisk Senter, Ervin Kohn, har sagt til Dagbladet at kommentaren er antisemittisk.

Men til NRK.no forsvarer sjef i NRKs underholdningsavdeling, Charlo Halvorsen, og prosjektleder Eirik Sandberg Ingstad i Trygdekontoret beslutningen om å publisere Norheims utsagn.

- Jeg har ikke noe problem med at man legger ut slike meninger så lenge de blir satt inn i en kontekst, sier Halvorsen.

Ikke iscenesatt Han sier han har forståelse for reaksjonene, men at noe av Trygdekontorets formål er å trekke fram stemmer man ikke ser i andre deler av offentligheten.

- Intensjonen var å diskutere hvem som har eiendomsrett til rasismedefinisjonen. Og i så måte synes jeg dette var en interessant diskusjon. Det falt sterke ord i en konflikt som lever, og dette var naturligvis ikke iscenesatt for å provosere, sier han til NRK.

- Det skal være høy temperatur, uansett tema, og det skal også være plass til ytringer som hverken vi i redaksjonen eller allmennheten ellers er enig med, sier Ingstad.

Selv ønsker ikke Elisabeth Norheim å uttale seg om saken i dag. Hun fortalte Dagbladet i går at hun etter deltakelsen i «Trygdekontoret» er blitt drapstruet.

Det har foreløpig ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Charlo Halvorsen eller «Trygdekontoret»-redaksjonen. Ifølge redaksjonssjef Christina Reser skal programleder Thomas Seltzer publisere en kronikk om saken på NRK Ytring.