DEBATT

Har jeg forstått dette riktig, Fredrik Solvang?

Kjøtt på beinet.

BIFF: NRKs Fredrik Solvang har ikke trua på kjøttfri mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix
BIFF: NRKs Fredrik Solvang har ikke trua på kjøttfri mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Man kan ikke kalle seg en del av kommentariatet uten å være fast «Dagsnytt 18»-lytter. For en Fredrik Solvang-entusiast som meg var derfor gleden stor da mitt idol skrev kronikk. Dagsnytt Attens programleder synes nemlig kjøttfri mandag er noe ordentlig dritt og har funnet forskning som viser at man kan fortsette å synes kjøttfri mandag er noe ordentlig dritt med god samvittighet.

Fredrik Solvang har lært meg tre ting om klimasaken. For det første: Det ikke er noe vits i å kutte det røde kjøttet. Kjøttfri mandag tilsvarer ikke mer CO₂-utslipp på årsbasis enn en tur til hytta. For det andre: Da er det vel ikke så farlig å ta seg en biltur til hytta en gang blant heller? Og for det tredje: Siden én persons kjøttforbruk tilsvarer én hyttetur, må en familie på fire kjøre hver sin bil til hytta. Ellers så går ikke klimaregnskapet til Fredrik Solvang opp.

Forrige helg dro vår lille familie på hytta Fredrik Solvang-style. Slik gikk det for seg:

08:13: Etter en biff-frokost gjør familien seg klar for avreise. De siste bagene pakkes i hui og hast. Min vakre kone styler håret for å få en luftig frisyre. Hun bruker en gammeldags Elnett-hårspray som har stått på badet siden 1984. Disse gamle sprayflaskene inneholder kluorflorkarboner som har opptil 12000 ganger sterkere klimaeffekt enn CO₂. På pur faen holder hun knappen på hårsprayen inne i flere minutter, slik at hele flaskas klimafarlige innhold tømmes ut i luften. Våre to tenåringsbarn får hosteanfall av all hårsprayen.

08:35: Familien setter seg i bilene. Mor kjører en hvit Mazda CX-3 og barna kjører hver sin Honda HR-V. Minstemann Trond (14) har blå og storesøster Merete (17) har rød. Ingen av dem har lappen, men hva gjør ikke et barn for å glede sin far.

Selv foretrekker jeg en Hummer H3 fordi, som jeg pleier å si, jeg «elsker den brummende lyden».

09:28: Første stopp på Circle K på Minnesund. Nå skal det fylles bensin! Etter at alle fire tankene er fulle, tar Merete den svarte dieselpumpa og tømmer noen liter på bakken bare for moro skyld. Prøver å lage lang stråle. Man skal ha det litt moro på vei til hytta også!

09:55: De fire bilene kjører om kapp langs den nye E6. Trond på 14 år er uredd og tar ledelsen. Vi snakker til hverandre på walkietalkie. Idet vi krysser Mjøsa, innsjøen som har blitt 1,5 grader varmere siden 1970 tallet, sier jeg nonchalant til de andre: «når man bikker 120 km/t ser klimaendringene bare ut som utydelige farger utenfor vinduet». Alle ler.

10:40: Neste stopp på Tretten Kro og Motell. Vi kjøper fire hamburgere hver. Vi spiser én selv, og bruker de andre til å kaste fiskesprett utover Gudbrandsdalslågen.

15:35: Ankomst Værnes. Familien parkerer de fire bilene og sjekker inn.

17:05: Hele gjengen setter seg på Widerøes flight 555 til Kristiansand.

17:42: Etter å ha landet på Kjevik tar vi taxi ut til hytta på Flekkerøya. Taxien er elbil (man må jo tenke litt på miljøet også).

18:05: Endelig framme på hytta. Nå blir det biffsnadder og Dagsnytt Atten på TV!

Les mer av Tuftebarten her.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer