-  Har kontroll på realitydrama

Både TV 2 og realityguru Lasse Hallberg i TV3 og TVNorge avviser at de mangler kontroll på deltakerne. De avviser også at «løse kanoner» får delta.

Dagbladets oppslag om «Farmen»-deltakeren Helgi Agustssons voldsomme utbrudd mot - og angrep på - Bente Naglestad har skapt debatt om hvor grensene går.

Både for hva man kan vise på tv, og for når crewet skal legge ned kamera og gå imellom i stedet for å fortsette å filme.

Skjønn

-  Det er vanskelig å gi noe fasitsvar, mener TV 2s presseansvarlige for «Farmen», Jørund Rasdal Unneland.

-  Crewet bak kamera må utvise skjønn. Dersom det er reell fare for at noen skal bli skadet, er det naturlig at crewmedlemmene griper inn. I tilfellet med Helgi var det tre crewmedlemmer til stede, sier Rasdal Unneland.

Helgi Agustsson opptrådte ikke bare truende, han gikk også til fysisk angrep og episoden skal ha vart i bortimot ti minutter. Likevel grep ingen inn. Etter hva Dagbladet forstår, var kamerafolkene i ferd med å legge bort produksjonsutstyret og gå imellom framfor å filme, men valgte å avvente. Kort etter løste situasjonen seg.

-  Hvorfor grep ingen inn?

-  Crewet hadde ikke grunn til å tro at situasjonen ville utvikle seg ytterligere. Helgi Agustsson hadde riktignok kommet med noen verbale utbrudd før dette skjedde. Men han hadde ikke fysisk angrepet noen, sier Rasdal Unneland.

Han kaller episoden «sannsynligvis den mest dramatiske vi har hatt i realitysammenheng på TV 2», men avviser at situasjonen var ute av kontroll.

Dustete

Lasse Hallberg, som har produsert en rekke sesonger med «Big Brother» og «Singel 24-7», avviser også kritikken:

-  Jeg leser at psykolog John Sandstrøm frykter drap og sier vi mangler kontroll. Hans uttalelser er dustete. På våre sett har vi konstant 30 ansatte i umiddelbar nærhet av deltakerne. Vi har kjørt større overvåking enn på Ullersmo. At det oppstår situasjoner, kan ingen benekte. Men livsfare eller fare for fysisk skade har jeg ekstremt sjelden opplevd.

Hallberg kan bare huske én episode der det har vært nødvendig å gripe inn - og to der det har vært på nippet til fysisk angrep:

-  I «Singel 24-7» hadde noen av gutta fått altfor mye alkohol. De knuste inventar og kastet saker og ting. Det var fare for at de kunne treffe hverandre med skarpe og harde gjenstander. Guttene begynte også å leke med et brannslokkingsapparat. Da ga vi beskjed om at nok er nok. Etterpå viste vi deler av dette på tv.

To ganger fryktet han fysiske angrep i «Big Brother»:

-  Rodney Karlsen holdt på å fly i strupen på Per Morten Witsøe en gang, og den samme Per Morten gikk nesten løs på Anita Sundt Olsen, men da gikk en annen deltaker imellom. Våre deltakere er for øvrig castet svært nøye, slik at vi skal unngå personer med lav impulskontroll. Seriøse psykologer jobber svært finmasket med å sile bort useriøse deltakere - hva enn John Sandstrøm måtte mene.

OJ SÅ SINT! Her er den omdiskuterte scenen fra «Farmen». I rollene som seg selv: Helgi Augustsson og Bente Naglestad.